Nämndeman begick brott – kunde ändå fortsätta sin tjänst

INRIKES. Trots att nämndemännens historik kontrolleras när de väljs, kunde en kvinna bli omvald som nämndeman, trots att hon dömts för stöld under tiden hon var nämndeman. Kvinnan nominerades till nämndeman och hade uppdraget från 1 januari 2016 till och med 31 december 2019. Trots att hon under den tiden begick brott fick hon sitta perioden ut. Hon blev dessutom nominerad igen för nästföljande period, skriver VLT.se.

Västmanlands Tingsrätt Bild Strängnäs

Trots att nämndemannen åtalats vid den tingsrätt där hon själv tjänstgjorde, var det ingen som noterade att hon dömdes för brottet.

Det är bara när nämndemännen tillsätts som kontrollen görs. Döms denna för brott under sin tjänstgöringsperiod, är det upp till nämndemannen själv att informera tingsrätten om detta.
– Vi förväntar oss att de hör av sig om de lagförs. Däremot under förra tjänstgöringsperioden visade det sig att det var en nämndeman som hade dömts för brott i tingsrätten och inte hade givit sig tillkänna. Personen hade ett så vanligt namn så det var ingen som reagerade på att det var en nämndeman, säger chefen för Västmanlands tingsrätt, lagman Lars-Gunnar Lundh, apropå kvinnan som dömdes under sin nämndemannaperiod, men som trots det satt kvar perioden ut.

Kvinnan i det här fallet hade suttit som nämndeman i Västmanlands tingsrätt i två år, när hon dömdes för stöld. I domen mot henne framgår att hon vid ett besök på en sportaffär i Västerås stulit ett par byxor, ett par shorts, skor och vantar. Totalt värderades varorna till 2 496 kronor, vilket gör att brottet klassas som stöld.
Tingsrätten konstaterar att kvinnan avlägsnat och gjort sig av med prislapparna innan hon stoppade varorna i väskan. Kvinnan själv menade att hon fått en blackout när hon var i butiken – en förklaring som tingsrätten fann mycket långsökt. Kvinnan dömdes därför för stöld eftersom rätten bedömde att hon hade uppsåt att stjäla.

Stöld är ett brott med fängelse i straffskalan. I det här fallet dömdes kvinnan till villkorlig dom och 50 dagsböter á 250 kronor, eftersom hon var ostraffad tidigare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Nämndeman begick brott – kunde ändå fortsätta sin tjänst

  1. ”Tingsrätten förväntar sig att de anmäler om de lagförs.” Man baxnar över den slappa kontrollen, vid förlängning skall de naturligtvis kontrolleras på nytt.
    En nämndeman som lagförs varför kopplas inte brottsregistret ihop med nämndemansregister så att om något sker brott kan uppdagas och brottslingar avskedas.
    Slappa slöa myndigheter skyller på datalagen, gör om gör rätt!

Kommentera