Välkommen till landet där regler gäller för alla utom för mig


INRIKES. Nedanstående text har jag lånat från delar av Peter Kadhammars krönika på Aftonbladet.

I landet där ingenting är på allvar säger statsministern att medborgarna ska ställa in, boka av och skjuta upp och sedan går han till Gallerian för att julhandla.

 • I landet där folkhälsokrisen är den svåraste på hundra år flyger chefen för krisberedskapen till Kanarieöarna för att fira jul. En nödvändig resa, säger han.
 • I landet där tiden har gått ur led hastar justitieministern ut e f t e r julen för att i reaträngseln köpa en julklapp till sina föräldrar. I ett anfall av retroaktiv klarsyn säger justitieministern: …jag borde ha planerat det inköpet bättre.
 • I landet där man ogärna talar klarspråk får allmänheten veta att justitieministern köpte en liten vitvara. Vad lockade statsrådet att trotsa myndigheternas rekommendationer om extra försiktighet? En elvisp?
 • I landet där man alltid skryter om öppenhet och transparens vill den ansvariga chefen på Sveriges kommuner och regioner, SKR, inte berätta vilka regioner som saknar plats på intensivvården: …jag vill inte gå in på vilka regioner det är, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR till TT 14 december.
 • I landet där medierna lätt återfaller till hovsamhet gentemot makthavare nöjer sig journalisten med det beskedet.
 • I landet där gamla smittas och dör tycker chefen för Folkhälsomyndigheten att han tar krafttag när han mumlar på en presskonferens. Generaldirektör Johan Carlson säger i Svenska Dagbladet 18 december att han redan i mars 2020 uppmanade till att undvika besök på äldreboenden. Han sa inget tydligare och pratade inte med regeringen som var den som kunde besluta om besöksförbud. Carlson säger i SvD att hans mummel var i princip en hemställan till regeringen.
Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet och Anders Tegnells chef den 7 februari 2020
 • I landet där vi har ett gemensamt språk och fungerande telefoner anser chefen för den ansvariga myndigheten att regeringen ska tolka vad han menar på en pressträff.
 • I landet som har nordiskt rekord i dödsfall borde finnas mer att göra för att skydda befolkningen men detta väljer den ansvarige generaldirektören Carlson att hålla för sig själv, som om det vore hans privata hemlighet. Det finns naturligtvis ytterligare saker att göra, men jag vill inte gå in på det, säger han i SvD.
 • I landet där August Strindberg redan 1879 i romanen Röda rummet beskrev den självtillräckliga byråkratin i Verket för utbetalande av ämbetsmännens löner, är i och för sig Emma Spaks och Johan Carlsons inställning inte överraskande.

-Pettersson säger att det är inte allt men ni fattar ändå.

I landet där ingen vet vem som bestämmer fast regeringen redan bestämt landar ett plan från Storbritannien på Arlanda i alla fall och ingen vet vem som har ansvaret…

Bild från Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Välkommen till landet där regler gäller för alla utom för mig

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: