Försvarets Herculesplan kan stötta svenska vården

PANDEMI. Från och med den 11 januari kommer lastade ambulanser kunna transporteras i Flygvapnets Herculesplan när intensivvårdspatienter ska flyttas mellan landets olika sjukhus, rapporterar Dagens Nyheter.

Foto: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten

Enligt DN ska planen kunna flyga ambulanser lastade med patienter i behov av intensivvård, narkosläkare och narkossjuksköterska. Detta som en del i ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Försvarsmakten.

– Herculesplanet kommer bli aktuellt vid exempelvis längre transportsträckor, eller där vädret ställer till det för vanlig helikopterflygning, säger beredskapsöverläkaren Karl Chevalley till tidningen.

– Pettersson säger att givetvis ska Försvarsmakten och andra offentliga organisationer hjälpa varandra när det behövs. Transportflygplanet TP 84 som det heter hos Försvaret används flitigt vid internationella insatser. Då kan de sex som vi äger gemensamt även användas hemma.

C-17 Globemaster III är planet som får rycka in när Försvarsmaktens egna Hercules-plan inte räcker till. Sverige är med i ett samarbete där 12 länder delar på tre Globemaster-plan, som utgår från basen Heavy Airlift Wing i Ungerska Papa.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Försvarets Herculesplan kan stötta svenska vården

 1. Som jag har sagt länge. Bara lägg ner försvaret och dela ut deras resurser i samhället.

 2. Men varför måste även en hel ambulans på 3-4 ton ingå i transporten ? Räcker det inte med patient, personal och utrustning ?

  • Kanske för att det är enklare att köra ombord en ambulans än att flytta en patient som är kopplad till respirator med mera från ambulansen in i planet och ut till en ny ambulans. Jag tror att sjukvårdspersonalen vet vad de sysslar med.

   Min tanke är att det skulle vara enklare att flytta personal till platser där de behövs, men är intensivvårdsplatserna fulla på ett ställe hjälper inte det.

  • Det är inte sagt att dessa transporter ska gälla enbart mellan olika sjukhus och regioner.

   Det kan vara att det är av nöden att sjuka personer på till exempel Kanarieöarna kommer hem på ett smidigt sätt. Kanarieöarna är bara ett exempel. Hela EU förutom Storbritannien för där är det flygförbud. Men landa måtte de väl få göra.

   De kanske har tänkt hämta hem Julian Assange fast Expressen har visst ändrat sig.

   • Sjuka personer från Kanarieöarna?
    Har Dan blivit ännu sjukare så han inte kan flyga reguljärt?

Kommentera