Skakande berättelser som media mörkade


2015 kom ett antal skakande berättelser om unga flickor och kvinnor som utsattes för sexuella övergrepp i offentliga miljöer. Inte bara i Sverige rapporterades det om övergreppen, utan också från andra delar av Europa.

Var svensk media öppen och ärlig i sin rapportering? Detta lyfter Kvartal upp och refererar till journalisten Jonathan Lundbergs bok ”Sverigevänner” där bl.a. DN anklagas för att ha mörkat verkligheten.

Det kanske mest kända fallet i Sverige var musikfestivalen We Are Sthlm där unga flickor och barn omringades av män som utsatte dem för sexuella övergrepp. Polisen försökte ingripa mot de män som pekades ut av gråtande flickor, men tvingades ge upp letande p.g.a. dess omfattning. Dagarna efter festivalen var det tyst i såväl media som hos rättsväsendet. Livet gick sin gilla gång, de utsatta flickorna satt åter på skolbänken och allt verkade vara frid och fröjd, ända fram till nyårsnatten 2015 då rapporter om övergrepp strömmade in från flera städer i Sverige och runt om i Europa. Mest känt blev Köln där hundratals kvinnor utsattes för övergrepp och rån när de var ute för att fira in det nya året.

Polisen i Sverige lägger locket på, så gör även media. Dock är utländsk media raka i sin rapportering och från dessa hämtar alternativa medier sina uppgifter och går ut med dessa i flertalet artiklar. ”Män med nordafrikanskt utseende” pekades ut som förövare, så också i Sverige. Därav förstår vi alla den tystnad som lägrade sig över landet. Asylsökande män som utsatte europeiska flickor och kvinnor för sexuella övergrepp. Självklart var detta något som inte fick komma ut, då sanningen skulle gynna ”SD och andra mörkrets krafter”. Ni minns säkert debatten som också fördes på Petterssons.

Hur mycket visste svensk media och varför mörkade man sanningen? Om detta kan ni läsa på Kvartal.


5 responses to “Skakande berättelser som media mörkade

 • Tony

  Världens ynkligaste media är tyvärr Svensk!

  Gilla

 • Billy Boy

  Trots att personerna på bildmontaget nedan visste om vad som hände år 2015 så rapporterade de inte någonting om de s k ”ensamkommande” männens sexuella övergrepp i grupp mot svenska flickor och kvinnor på festivaler i Sverige.

  Från vänster: Peter Wolodarski – chefredaktör DN, Dan Eliasson – dåvarande chef för Polisen, Hanne Kjöller journalist DN & Expressen

  Källa till bildmontage: koling,nu

  Stefan Löfven (S) intervjuades i Davos i januari 2016 av en kvinnlig reporter på TV-kanalen CNBC. Löfven förnekade bestämt att sexuella övergrepp på kvinnor var relaterade till den stora asylinvandringen till Sverige i slutet på år 2015.

  Ni kan se videon nedan direkt på YouTube och välja visning av undertext i hela videons längd antingen på engelska eller t o m översatt till riktigt hyfsat bra svenska till det som sägs av såväl Stefan Löfven som den intervjuande kvinnliga reportern från TV-kanalen CNBC. Lycka Till!

  Såvitt jag känner till har Stefan Löfven INTE dementerat sitt uttalande i denna intervju vid något senare tillfälle och därför utgår jag ifrån att han fortfarande står fast vid den uppfattning han uttalade i TV-intervjun ovan.

  Gilla

 • Olof.p

  Vem tror att vi lever i en demokrati? Tyvärr känner man igen sig alltför väl i historien om hur det har börjat med förfallet i landet. Så länge medelklassen har det bra höjs inga röster, men nu när den gemensamma skattekassan börjar sina och det oprovocerade våldet ökar, kommer det snart att höras allt mer även ifrån medlöparmedia.

  Gilla

 • Hanibal

  Pressen ska rannsakas när SD tar över anteckning av journalister o deras hemvist för framtiden o deras chefredaktörer.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: