Sverige är inte Kina men…

UTRIKES. Den kinesiska advokaten Zhang Zhan har dömts till fyra års fängelse för att ha rapporterat kritiskt om landets coronahantering. Det uppger hennes advokat enligt Daily Mail.

Zhang Zhan, skärmdump från YouTube

Zhang reste från Shanghai till Wuhan, där corona-pandemin började, i februari och direktsände som medborgarjournalist sina reportage i sociala medier. Hon skrev också kritiska texter om nedstängningen i Wuhan och kallade den ”en stor kränkning av mänskliga rättigheter”.

Efter att Wuhans kommunisttjänsteman föreslog att stadens traumatiserade medborgare behövde ”tacksamhetsutbildning” för att tacka partiet för dess ansträngningar att kontrollera pandemin, gick den orädda 37-åringen på gatan för att fråga invånarna om de verkligen kände sig tacksamma.

Är tacksamhet något du kan lära dig? Om du kan måste är det en falsk tacksamhet, sade hon försiktigt till sin kamera.

Precis som andra medborgare och professionella journalister som utför ett sådant riskabelt arbete, publicerade Zhang sina rapporter på YouTube och sociala medier för att mata aptiten hos ett land som desperat vill lära sig mer om ett dödligt nytt virus.

På måndagen dömdes hon för att ha ”startat bråk och provocerat fram konflikter”, en anklagelse som ofta används för att tysta oliktänkande i Kina.

I en av hennes rapporter ställde Zhang en enkel fråga: ’Varför kan jag inte visa sanningen?’ Svaret är enkelt: sanningen är ett farligt vapen i ett totalitärt regeringssystem.

Det kommunistiska partiet i Kina, under president Xi Jinpings, är en regim som inte tolererar oenighet, hindrar familjer från att få barn, driver ett nätverk av koncentrationsläger för att krossa religiösa minoriteter och släpper loss ett orwellskt övervakningssystem för att kontrollera 1,4 miljarder medborgare.

Regeringen försökte dölja corona-utrottet i slutet i slutet av 2019. Tjänstemän tystade läkare som försökte varna människor för att skydda sig själva, utestängde externa experter från att komma in i landet, gömde de sanna dödstalen och till och med försenade utbytet av vetenskapliga data om mänsklig överföring.

-Pettersson säger att Sverige är inte Kina men här finns samma tendenser att försöka tysta dem som inte håller sig i mittfåran.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Sverige är inte Kina men…

 1. Jag får betalt över $ 87 per timme som arbetar hemifrån med två barn hemma. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna göra det men min bästa vän tjänar över 10 000 per månad på att göra detta och hon övertygade mig om att försöka. Potentialen med detta är oändlig. Här är vad jag har gjort … http://jobb.12xcm.site/

 2. Det skulle va bra om Damerna här i Sverige, som är dom
  som stödjer Löfven mest, hade börjat att sätta igång
  tankeverksamheten över hur denne Löfven sköter sina
  uppdrag? Det är ju ni som drabbas värst när han fortsätter
  att importera varelser från länder där kvinnans värde har
  mycket svagt värde. När en ledare så tydligt missbrukar
  den post han har ska han inte ha beröm, utan kritik,
  att försöka stänga det fria ordet via ombud visar på att
  vi har en fullständigt odemokratisk ledning, hur mycket
  man än rapar fram orden ”allas lika värde” !

 3. Slående likheter med Sverige och i andra vänster styrda totalitära stater så som Nazityskland, DDR, Sovjetunionen.
  Nu begravda men idéerna frodas fortfarande i vissa länder.
  Abzurdistan verkar vara ett av de värsta.

Kommentera