Min pappa Frank Andersson

DOKUMENTÄR. Jag har nyss tittat på en dokumentär ”Min pappa – Frank Andersson” om brottarlegenden Frank Andersson och sett det vi kände till om att Frank var sällsynt duktigt på att brottas och övrigt en strulpelle som inte tränade som han borde, festade hårt, mycket brudar, fem kända barn med fyra olika kvinnor, inget fast hem, inga pengar, allmänt opålitlig och inga medaljer sparade efter en oerhört framgångsrik karriär. TV4 Play

Frank Andersson Bild: Försvaret

1981 var Frank tvungen att göra lumpen vid idrottsplutonen i Bohusläns regemente i Uddevalla. Frank trivdes med livet i lumpen, ordning och reda, man passade tider, uppträdde efter regler, alla behandlades lika. Han ryckte in som menig och muckade som furir. Frank Andersson sökte till och med fast jobb i armén men hade för dåliga betyg.

Frank dog 2018, endast 62 år gammal. Han tog VM-guld 1977, 1979 och 1982, OS-brons 1984 samt en fjärdeplats på OS 1980. Fyra guld och tre silver i Europamästerskapen samt mycket mer.

Vardagen för de värnpliktiga på idrottsplutoner var tuff. Avsevärt mycket mer så än för övriga beväringar. Deras individuella träning skedde utöver den militära träningen. Det rörde sig om ungefär 12-15 timmar per vecka, eller 20 procent av deras totala tid. Under större övningar fick många också dispens för att vara med på exempelvis träningsläger i det civila.

Om en sådan inträffade under en övning fick den värnpliktiga lämna övningen tillfälligt för att återvända efter träningslägret. Det handlade alltså inte om att utebli från övningar, mer än i undantagsfall. Under den mest intensiva tävlingsperioden kunde det dock hända att de värnpliktiga idrottarna fick bo i kasernerna istället för att ligga ute i tält i flera veckor, för att kunna upprätthålla sin träning.

– Men den militära träningen var alltid central. De här skulle ju utbildas till soldater, ofta inom spaning med tanke på deras fysiska kapacitet.

Idrottsplutonerna lades ned i omgångar mellan 2000 och 2004, som en följd av att den allmänna värnplikten pausades och den genomgripande omorganisationen av Försvarsmakten.

-Pettersson säger att lite ordning och reda i dagens samhälle skulle vara bra för många…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Min pappa Frank Andersson

 1. Den obligatoriska militärtjänsten var för många unga en för livet viktig tid.
  Vi hade de som vi kallade morsgrisar, kunde inte bestämma sig för något hade ingen egen mening om någonting.
  De blev vuxna och mer självsäkra innan, militär utryckning civila kläder MUCK.

 2. ”Pettersson säger att lite ordning och reda i dagens samhälle skulle vara bra för många.”
  -Ingen värnplikt för de som inte vill blev Armageddon för den svenska manligheten.
  För att gör att Sverige mer jämlikt oavsett kön måste alla ungdomar göra samhällstjänst

 3. Liksom på kommunismens Kuba är det bara sportfolk som hyllas på TV, aldrig kommunismens fiender företagare, bara dopade s-oligarker ibland, typ Jan Emanuel…

 4. Tjena pettersson !
  Jag låg ihop med Frank under 10 mån o han tränande säkert 4 timmar efter vi gjort övningar som gjorde att vi låg utslagna på luckan. All heder till Frank som va en fantastisk kompis i Uvalla.

 5. Var det någon mer som såg programmet som reagerade på att Frank Andersson tog sig tid och svarade med ödmjukhet och eftertänksamhet på journalisternas ständigt personliga frågor om hans stökiga privatliv och ”brudar”mm? Viss skojade Frank till det ibland men inga utbrott eller utskällningar. På den tiden var pressen kaxiga och atleterna ödmjuka och ställde upp.

Kommentera