Ge mig snus, brännvin och svenskar så ska jag bygga en järnväg till helvetet

UTVANDRING. Mellan 1840 och 1930 utvandrade 1,3 miljoner svenskar till USA i hopp om ett bättre liv. Ca 144 000 svenskar bodde i Chicago kring sekelskiftet i områden som Swede Town och inte minst Swede Ward som var den fattigaste stadsdelen i Chicago.

Rockefeller center 1932

Enligt en undersökning gjord under 1872-73 bestod två tredje delar av alla hushåll i Swede Town av mer än en familj. Fattigdomen och trångboddheten var därmed omfattande. Dessa områden kallades varken för svenska ghetton eller utsatta områden med hög kriminalitet. Tvärtom var dessa svenskar med och byggde Chicago vilket myntade uttrycket ”Swedes built Chicago”. Dessa svenskar fick i princip inga hjälp av det amerikanska samhället eller dess institutioner.

Hur och vad exakt svenskarna gjorde som bidrog till att de fick ett rykte om sig i Chicago som hårt arbetande, kreativa och företagsamma får bli ett annat inlägg. Poängen är att deras socioekonomiska situation präglad av fattigdom och trångboddhet inte orsakade en långvarig misär. På samma sätt som att mitt delande av ett rum på 17 kvm med min lillasyster och lillebror från elva fram till 18 års åldern inte orsakade att vi kastade sten mot polis eller ambulans eller drogs in i kriminalitet för den delen. Och hade vi gjort hade det inte varit ”kollektivets fel” som artikeln nedan antyder.

Ovanstående skrivit av Mustafa Panshiri på twitter.

Svenskarne äro här ansedda för att vara de bästa af alla emigranter. Det finns bland dem inga anarkister, utan de äro redbara och laglydiga medborgare. De utmärka sig genom flit, sparsamhet och arbetsamhet. De lefva icke öfver sina tillgångar. Förvånansvärdt fort sätta de sig in i amerikanska förhållanden och blifva lättare amerikaniserade än andra nationer. Få af dem hemfalla åt brott eller dåligt lif, de fleste bli jordbrukare och fabriksarbetare, men de påträffas äfven inom alla andra yrken, och öfverallt åtnjuta de amerikanarnes aktning och förtroende. De intressera sig mycket för uppfostringsväsendet och religionen, hvarom vittna de många kyrkor och skolor, de här byggt. Och hvad här säges om svenskarne gäller äfven om norrmän och danskar.

Bild och gamla texten ovan från Allmogen. Orden tillhör James J. Hill (1838 – 1916), en kanadensisk-amerikansk järnvägsbaron som tog över en bankrupt järnväg 1878 och skapade den framgångsrika Great Northern Railway.

-Pettersson säger att inget land blir bättre än dess invånare och tyvärr tror jag inte många av de nya invånarna har kommit för att arbeta hårt, det är till största delen vårt eget fel. Får man alla kostnader betalda genom bidrag utan krav har man gott om tid att syssla med annat än att fixa jobb och en bättre framtid.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 thoughts on “Ge mig snus, brännvin och svenskar så ska jag bygga en järnväg till helvetet

 1. Konstigt att dom inte blev ligister, när fattigdomen och
  trångboddheten var så stor? Det blir man ju ofta idag?

 2. Att skämma bort barn gör dem bara en otjänst, de blir initiativlösa och förväntar att andra skall tala om för dem vad de skall göra.

  Att använda samma metod mot vuxna ger signaler som gör dem passiva och förväntan om mer och mer av samma behandling.
  Se bara så många som kommit hit vilka fortfarande inte ens försöker tala vårt språk eller skaffa sig ett jobb.
  Bidragens storlek gör det även helt ointressant att arbeta eftersom de då får mindre netto.
  Med andra ord de kommer ej att bli svenskar, ej heller bidragande till vårt gemensamma samhälle.
  Med den grunden de får via bidrag gör att de finner inkomster som ej registreras ej heller beskattas vilket gör dem till förmögna parasiter.

 3. Som kuriosa så efter frihetskriget var det många svenskar i senaten så där var diskussioner om viket språk som skulle bli det gällande. Svenska eller Engelska, engelska vann med liten marginal.
  Vet ej hur det är idag men 1976 vid 200 års jubileet, var swed town en 100 meter lång gatstump med lite svenska texter på skyltarna och på affärerna.

 4. De valde att lämna Sverige. Inga språkkunskaper, knappt några pengar,
  Inga skyddsnät. Ca en miljon av fyra
  emigrerade. Starkt! Hur skulle Sverige
  vara idag , om dessa självgående och
  starka hade stannat kvar hemma ?
  Arma land.

   • Det var inte bara missväxt som var orsaken många troende var less på Kyrkans sätt att behandla folk och startade frikyrkor.
    Vilket naturligtvis var förbjudet, allt som de PK ansett fel var då som nu gällande.
    Skaffa en rulle med Utvandrarna och se och lär hur Sverige varit och är, aja baja inga nya tankar om något som styret anser rätt.

Kommentera