Ensamkommande mohsen


INSÄNDARE. I dagens sydsvenska (betalvägg) och i nätbilagan den 27 – 12 finns ett fyrasidigt reportage om den 17 – årige afghanen Mohsel Fazel som nu i höstas blev mördad i Malmö, närmare bestämt i det trevliga mångkulturella området Seved.

Ingredienserna i denna artikel innehåller bl a det vanligt återkommande i reportage om dessa s k ensamkommande barn som flytt från Afghanistan.

Mohsel uppges ha kommit till Sverige när han var 12 år gammal. Ser man på bilderna av honom så ser han betydligt äldre ut vilket han troligtvis precis som alla andra s k ensamkommande också är, eller rättare sagt var. Jag finner det i varje fall som ganska otroligt att en 12 – åring på egen hand tar sig från andra sidan jordklotet till Sverige.

Han flydde naturligtvis inte heller från Afghanistan utan precis som merparten av dessa åldersbedragare så reste han från Iran där han och hans familj bodde sedan tidigare.

Precis som vanligt när man i ett reportage beskriver en sådan här s k ensamkommande så är dom så duktiga, hjälpsamma, tillmötesgående, intelligenta, charmerande, hederliga, ja det är rent ut sagt små helgon vi har att göra med som bara tillför vårt land positiva saker.

I artikeln så geniförklarar man t om Mohsel så till den milda grad att han skulle kunna ha blivit vad som helst om han hade fått vara kvar i livet.

En som intygar Mohsels alla positiva företräden är hans s k gode man, en kvinna vid namn Helen Knutsdotter som enligt egen utsago aldrig träffat på ett så intelligent ”barn” som Mohsel. Han var helt enkelt unik enligt henna och andra!

Nu är det ju så som bekant att det finns en massa svenska rent ut sagt blåögda och naiva kärringar som fallit som käglor för dessa charmerande små afghanska barn och tagit hand om dom och öppnat upp sina hem för dom. Man kan väl konstatera att det nog är frågan om tjänster och gentjänster i många sådana fall.

Därför så lägger jag inte så stor vikt vid Helen Knutsdotters uttalanden om Mohsel eftersom man nog kan kalla henne för jävig i detta fallet.

När det sedan visar sig att det afghanska charmtrollet är ett monster så kan det sluta som det gjorde för en 70 – årig kvinna i Kil som fick betala med sitt liv för sin kontakt med en dylik ensamkommande.

Vad som gör att jag betvivlar Mohsels alla positiva sidor är att det i artikeln framgår att han hade en större summa kontanter i sin bostad och att han blivit bestulen på dessa. Mohsel misstänkte att den som stulit pengarna var en bekant, en mycket solbränd afrikansk gentleman vid namn Alex Sumah som senare anhölls av polisen som misstänkt för mordet på Mohsel.

I artikeln uppges inte summan men man kan läsa att Mohsel för sin gode man uppgivit att det rörde sig om 100000 kr. För en kontaktperson uppgav han att det rörde sig om 50000 kr och för vänner att det var frågan om 30000 kr. Oavsett vilket så ställer jag mig frågan var dessa pengar kom från? Verkligen duktigt sparat av Mohsel som under fem år lyckats med att få ihop summor på 100000 kr eller kanske ännu mer. Han var kanske det geni ändå som uppges i artikeln.

Kanske har vi här gått miste om en blivande finansminister som hade kunnat ordna upp landets ekonomiska problem.

Polisen misstänkte i ett tidigt skede naturligtvis att anledningen till att Mohsel blev mördad var att han var inblandad i kriminell verksamhet av något slag.

Personligen så tror jag att den ordentlige och skötsamme Mohsel var inblandad i knarkförsäljning på något sätt. Det som styrker detta är det faktum att den solbrände gentlemannen Alex Sumah som misstänks för mordet tidigare vid några tillfällen blivit dömd för hantering av knark.

Så fallet med Mohsel Fazel är antagligen som så många gånger förr en mångkulturell uppgörelse som mynnar i en knarkaffär där dom inblandade parterna blivit osams över något.

Så länge något annat inte kommer fram i denna historia så vidhåller i varje fall jag att det en gång ensamkommande lilla barnet Mohsel förvandlades till något helt annat under sin vistelse här i Sverige. Som så många andra liknande små ensamkommande barn som förvandlats till allt fån mördare , våldtäktsmän, mordbrännare, misshandlare, knarklangare och Gud vet vad.

Och kvar har vi att försörja den solbrände gentlemannen Alex Sumah som antagligen har att se fram emot några behagliga år på ett svenskt vilohem som går under namnet fängelse som nu tycks vara så överfulla av liknande mångkulturella gäster att man måste hysa två i rum som är avsedda för en.

Oavsett coronatider så går i varje fall denna bransch lysande. D v s med lysande förluster för oss som finansierar densamma!

Till sist så undrar jag hur mycket den s k gode mannen Helen Knutsdotter tjänat på att vara en sådan för Mohsel? För några år sedan så var det stora rubriker och artiklar att dessa gode män i princip kunde ha hur många som helst klienter och att man tjänade hutlöst mycket på sina uppdrag.

Kanske kunde Jens Mikkelsen på sydsvenskan göra ett reportage om Helen Knutsdotters inkomster samt hur många klienter hon har förutom Mohsel.

Sandor Herold, Malmö


8 responses to “Ensamkommande mohsen

 • TT

  Helén Knutsdotter är verklig huvudman eller företrädare för 1 st bolag.

  Bli Hel AB
  Familjehem med kort varsel i hela Sverige

  Gilla

 • Moberg

  Tack Sandor! Att en yngling under 17 skulle ha kunnat spara 30000:- är möjligt endast om bidragen är för stora. Det utesluter jag också därför kvarstår som någon här misstänkte knarkförsäljning eller annan brottslig gärning.

  Gilla

 • Rakapuckar

  Tack Sandor, ser alltid i fram i mot att läsa dina inlägg:)
  God Jul!

  Gilla

 • Kent

  Ja du Sandor förtjänsterna bara haglar över oss.

  Gilla

 • Maja 1

  Jag som är god man och förvaltare åt några vuxna blev förfrågad att vara god man för ensamkommande.
  Det var för några år sedan och arvode var det då 2000 kr/mån

  Gilla

 • Johannes

  Där negrer och muslimer vistas, är det också problem, stora problem och är det inte problem just nu så vänta en sekund så uppenbarar sig problemen per automatik.
  Att bygga ett land gör man med hårt arbetande ärliga och rejäla människor, vill man däremot leva i kaos, våld och elände så importerar man negrer och muslimer i kubik och kvadrat!
  Precis som landsförrädarna i Sverige gör just nu och har gjort under många år!
  Ska vi verkligen tillåta detta?

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Lika barn ”leka” bäst.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: