Trumps nya order: Bygg bara vackra byggnader


ARKITEKTUR. Det är troligen sent påkommet men nu vill Donald Trump vill sätta sin prägel på den amerikanska arkitekturen. I en presidentorder kräver han att alla nya byggnader ska vara ”vackra”.

Svea Hovrätt Foto: Wikipedia

Och ”vackra”, konstaterar arkitekturtidningen The Architect’s Newspaper, ska tolkas som ”klassiska”. Många av de federala byggnaderna i Washington är redan i dag i neoklassisk stil, och Trump vill alltså se mer av det.

Den amerikanska arkitektorganisationen AIA är kritiska till beslutet. Visserligen välkomnas att planerna inte sträcker sig riktigt lika långt som i ett utkast till förslaget från februari, men organisationen skriver i ett uttalande att den ska jobba tillsammans med tillträdande presidenten Joe Biden för att upphäva beslutet.

Samhällen ska ha rätten och ansvaret att själva bestämma vilken arkitektur som passar dem bäst, säger ordföranden Robert Ivy.

Donald Trumps presidentorder om att federala byggnader i USA bör vara ”vackra” väcker blandade reaktioner.

Justin Shubow vid den ideella föreningen National Civic Art Society säger till New York Times att Trump förtjänar beröm för att han ”omkullkastar den modernistiska hegemoni som gett oss sorgliga regeringsbyggnader i över 60 år”.

Arkitekturprofessorn Reinhold Martin håller inte med: Det här är ett försök att använda kulturen för att skicka kodade budskap om vit överhöghet, säger han enligt tidningen.

– Pettersson säger att tanken är god, men vad som är vackert sitter naturligtvis i betraktarens öga, men jag skulle inte tro att dagens arkitekter vill bo i de hus de ritar. Arkitekternas dubbelmoral, ritar grått men bor gammaldags, sedan är det tveksamt om det finns hantverksskicklighet och är ekonomiskt möjligt att bygga som förr.

Arkitektupproret har kontrollerat och det visar sig att 80 % av landets arkitekter bor i hus och idyller byggda innan 1920. Hyckleriet är totalt bland de individers som tar sig friheten att brutalisera det offentliga rummet.

Att leva som man lär är definitivt inte något som kännetecknar de arkitekter och byggherrar som har monopol på att diktera hur vår samtid och framtid ska utformas. När de är klara drar de sig tillbaka i exklusiva paradvåningar och mysiga förortsvillor.

Läs vidare på Arkitektupproret…

När jag någon enstaka gång lämnar torpet bor jag i ett hus byggt vid 1900-talets början…


4 responses to “Trumps nya order: Bygg bara vackra byggnader

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: