Sverige – ett annorlunda land


Sverige, detta lilla land i norra Europa, ansågs länge vara ett föredöme och ett land som andra länder använde som riktmärke. Under 70-talet vände det och inte sällan används Sverige som ett skräckexempel och dåligt föredöme av andra länders ministrar och myndigheter.

Om detta skriver Christian Berggren, professor emeritus vid Linköpings universitet, på Kvartal.

Det är egentligen en sorglig, om än inte förvånade, läsning vi får ta del av. Det finns dock ännu en chans för Sverige att åter finna vägen till toppen bland världens lyckligaste länder.

Berggren tar upp tre ämnen som han anser symbolisera Sveriges väg nedför trappan. Skolan, invandringen och brottsligheten.

 • Skolan. Kontrollinstanser som Skolöverstyrelsen och samtliga länsskolenämnder försvann under 70 och 80-talen och därmed försvann kontrollen över de resurser och den kompetens som erfordras för att upprätthålla en väl fungerande skola. En fallande status för läraryrket, sjunkande skolresultat, segregering och betygsinflation är bara några av de resultat detta utmynnat i.
 • Invandringen. Invandringspolitiken har successivt upplösts och är idag ett virrvarr av oklarheter och speciallagar. Lilla Sveriges förmåga att hantera migrationen lämnades därhän på 70-talet och ersattes istället av principer och känslor. Omvärldens invånare och deras situation började prioriteras allt mer. Sammansättningen av invandrare skiljer sig från övriga Norden, kravet för medborgarskap är lägre i Sverige än andra länder och de kulturella skillnaderna i landet ges allt större utrymme. Några av de problem svensk migrationspolitik fört med sig.
 • Brottsligheten. Sverige har mycket att lära, inte minst av våra grannländer. Som exempel används mc-krigen på 90-talet där Danmark använde helt andra metoder för att bekämpa dåtidens gäng, än vad Sverige gjorde. Danmark har lyckats relativt bra, Sverige inte alls. Integritet var ledordet för svenska politik och myndigheter redan då. Idag är tillståndet i Sverige värre än någonsin, trots löften om krafttag och miljarder som satsas på både förebyggande och integrerande åtgärder.

Texten av Christian Berggren borde givetvis läsas av alla, inte minst politiker och myndighetschefer. Förutom de tre exempel som nämns ovan, tar Berggren upp företagsflykten från Sverige, pågående pandemi, bidragen till olika organisationer och försvarets förmåga.

Jodå, lilla Sverige sticker ut.

Kvartal


10 responses to “Sverige – ett annorlunda land

 • Moberg

  Det är två snedvridna herrar som bär största skulden till Sveriges nergång, en vänstervriden Palme och den andre högervriden Bildt, båda bortskämda adelsmän.

  Gilla

 • eva

  Statsministern ser inget komma!!!! Var är förnuftet, förmågan att lägga ihop 2+2? För att vara ironisk – han borde åtminstone skaffa sig en kristallkula med tillhörande spåtant, så kanske hon kan hjälpa till med att se ”något komma”. Dvs. något som statsministern borde vara förvarnad om, inse, det som i vanligt folks mun kallas konsekvenser. Men nej, Sverige är landet som genom sin blotta existens kan sudda ut allt som heter verklighet och bli ett land så närmast himmelrik ett land på jorden kan komma. Den socialdemokratiska staten i svensk tappning!

  Gilla

 • Peppe

  Minns Trump; ”WTF is happening in Sweden.”

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Övriga världens sammanfattade förklaring för Sveriges s.k. styrning av totala inkompetenta ansvarslösa nicko gökar.

  Vad som helst med aldrig:
  DET SVENSKA TILLSTÅNDET.

  Bara en superidiot röstar för detta fortsatta sönderfall av Sverige och svenskarna.
  Dina barn lider 😢

  Gilla

  • ebbe olsson

   Det verkarinte bättre än att, svenskingarna i gemen skiter ett stort stycki sina barn och barnbarn. De är totalt ointresserade i deras framtid genom att ställa till ett helvete för de sina. Fy fan för svenskingar!

   Gilla

 • Oskar

  Roten till det onda är kusinerna Wallenberg.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Kvartal är en bra tidskrift som låter debatten vidgas. Från alla håll och kanter. Där man verkligen ger utrymme för analyser och samhällsviktiga frågor.

  Christian Berggren debattinlägg och analyser, är mycket träffande.

  När man ser hur Sverige ”avskärmar sig”, i för landet, oerhört viktiga samhällsfrågor. Vid en jämförelse med övriga Norden. Som vi ändå står så nära, sedan urminnes tider.

  Våra nordiska grannländers väljare ,ställer utan tvivel, högre krav på den politiker, som man väljer och ska leda landet.

  Där kompetens, utbildning och kopplingen av politiska beslut, direkt ut till verklighetens vardag. Ses som en självklar och avgörande del, i valet av ansvarsfulla politiker. När man går till respektive lands valurna.

  Gilla

 • Tony

  Det är lätt att jämföra Sverige med Schweiz, det sistnämnda
  har behållit förnuftet kvar , medan Sverige som nu är inne på
  sin tredje dårhusregering sjunker allt djupare ner i dyn!

  Dessa två länder låg länge kvar på ungefär samma nivå i
  utveckling, men går idag inte att jämföra.
  Dock kan man inte lägga hela skulden på dem som regerar,
  en stor del kan läggas på dem som röstat fram dem, där
  man lagt enorm energi på att bekämpa det enda parti där
  förnuftet räder!

  Gilla

 • Argus

  Det började med LGR 62 och fullbordades med LGR 69. Ni må fundera över vem som var ansvarig minister när LGR 69 togs fram.

  Den absolut största skillnaden mellan Sverige och övriga nordiska länder är demografin. Medan övriga nordiska länder har en liten utländsk befolkning består Sverige av upp emot en fjärdedel utlänningar. Även FHM och Socialstyrelsen har uppfattat detta även om de sistnämnda har medvetet varit luddiga.

  När det gäller COVID-19 så har det betydelse inom tre områden. D-vitamininsufficiens leder till en högre dödlighet vid smitta då immunförsvaret löper amok då. Hög andel utlänningar i äldreomsorgen och hemtjänsten har medfört att 40% procent av personalen, enligt socialstyrelsen, antingen inte förstår eller struntar i basala hygienrutiner.

  Sist men inte minst har det invandringspolitiska experimentet lett till urholkade ekonomiska resurser på lokal och regional nivå. Därför har man struntat i lagerhållning av vitala förbrukningsvaror trots att det är en engångsinvestering utan påföljande löpande kostnader. När bristen på skyddsutrustning ledde till ett skyddsstopp hävde Arbetsmiljöverket det efter påtryckningar från SKR.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: