Ygeman om elkrisen: Finns inga problem – företagare häpna efter möte


ENERGIKRISEN. Under lång tid har företagare slagit larm om hur elkrisen slår mot jobb och investeringar. Men energiminister Anders Ygeman (S) tonar ned riskerna. ”Det är bekymmersamt att han säger så, för att uttrycka sig försiktigt”, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska Handelskammaren, enligt fPlus.

Under hela året har flera svenska bolag, stora som små, larmat om elbrist och att energipolitiken är för ineffektiv. Elkrisen kan innebära att flera storbolag tvingas flytta sina verksamheter utomlands, rapporterade Dagens Industri nyligen.

Helt uppenbart finns det en effektbrist. Effektbristen beror till viss del på att vi inte har så mycket egen produktion, vi behöver importera en del, och när det är stor efterfrågan på effekt så uppstår en brist. Det var därför Ringhals 1 kopplades in i somras. I och med elektrifieringen kommer vi dessutom ha större efterfrågan framöver, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska Handelskammaren.

fPlus har pratat med flera företagare i södra Sverige som överväger att flytta investeringar från regionen på grund av den skakiga elförsörjningen. Florim Albborn, vd på företaget Spaljisten i Åseda, har tröttnat. Enligt honom hade företaget 63 stopp på sammanlagt 66,4 timmar, på bara två månader. – När det blir dags för nya affärsplaner och storsatsningar så kan det landa i att vi satsar utomlands istället. Men det är absolut inget vi vill, berättade Florim Albborn för fPlus i november.

Mot bakgrund av det höjde gissningsvis många sydsvenska företagare på ögonbrynen när de hörde energiminister Anders Ygeman (S) debattera mot Lars Hjälmered (M) i Riksdagen häromveckan.

– När det gäller effektsituationen i Skåne hävdas det ibland, som Lars Hjälmered säger, att det är en ansträngd situation, att det är brist och att företagen är rädda. Jag tog personligen ett initiativ och träffade Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och de företag som de valde ut, tillsammans med nätägaren där, sa Anders Ygeman från talarstolen. Ygeman fortsatte: – Då kunde vi med alla papper på bordet reda ut det, och det finns ingen sådan risk. Nätägaren säger att de kan ansluta dem som vill bli anslutna i Skåne och att de har kapacitet för dem som vill expandera i Skåne under de närmaste tio åren.

Stephan Müchler deltog på mötet med Anders Ygeman och känner inte alls igen beskrivningen. – Ygeman säger att han la fram pappren på bordet och sen var det inga problem. Men det var verkligen inte det vi kom fram till. Jag antar att han försöker ge en ljus bild av läget. Det är bekymmersamt att han säger så, för att uttrycka sig försiktigt.

-Pettersson säger att vi att här har vi ännu en socialdemokratisk minister som står och blåljuger. Ygeman fick dessutom avgå sommaren 2017 för att han var en fara för rikets säkerhet. Nu är han tillbaka och ansvarig för vår elförsörjning och digitalisering av telefonnätet. Det är kriminellt och om tolv dagar stänger ännu en reaktor, Ringhals 1.

***

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


22 responses to “Ygeman om elkrisen: Finns inga problem – företagare häpna efter möte

 • Bosse S

  Ygeman är inte bara en mycket elak och i eget tycke grandios person, han är även en teknisk idiot, som innehar ett jobb han är för dum i huvudet för att klara av.

  Gilla

 • G54

  Ygeman är fortfarande en fara för rikets säkerhet.

  Gilla

 • ossie

  Ett av Svetsarens ”fynd” från SSU. Han måste ju plocka in förmågor som är mer inkompetenta än han själv.

  Gilla

 • turrim

  Be Leif Östling om ursäkt och återkalla honom som chef för Svenskt Näringsliv. Starta om och agera som på Curt Nicolins tid. Tala i klartext om vad som händer barn och barnbarn med en nedmontering av landets produktion som nu är högsta mode bland politikerna.

  Gilla

 • Urban Lindgren

  Det beror helt enkelt på att Ygeman är så helvetes djävla korkad att han inte förstår bättre. El går inte att lagra (i någon större utsträckning) utan förbrukas direkt, och då blir det svårt utan kärn-och vattenkraft

  Gilla

 • DP

  Ygeman är sinnebilden av den ultimata byfånen. Oskolad, okunnig och helt utan förstånd.

  Gilla

 • Jörgen filipsson

  Måste kunna gå avsätta denna kompletta idiot för samhällsfarlig verksamhet han vet ju inte vad han gör eller konsekvenserna Nu är det ändo inte kallt i halva landet vad händer när det blir minus 10 och däröver

  Gilla

 • Lisa

  ”Han” har en omfattande utbildningsbakgrund som lagerarbetare över en sommar. Det går tyvärr inte att förvänta sig något av de pajaser som ”styr” landet.

  Flytta nu!

  Gillad av 1 person

 • Moberg

  Jag undrar hur företagsrepresentanterna agerar då de möter DrYgeman, står de på sig och talar klarspråk eller som vanligt ”vill inte bråka” utan jamsar med.
  Jag har deltagit i allt för många möten där deltagarna före, vitt och brett talat om allt som är fel, men under mötet tigit still.
  Det vanliga ”nej jag vill ju inte vara den som bråkar, det ordnar sig nog till slut ändå.”

  Gilla

 • turrim

  Statsministern har utsett en ansvarig minister som inte vet skillnaden mellan effekt och energi. Han lär inte ens veta att frekvensen i elnätet måste ligga mellan 49,9 och 50,1 Hz; annars blir det automatiskt avbrott och svart.

  Den socialdemokratiska modellen att honorera partimedlemmar till viktiga och väl betalda poster är viktigare än ansvaret för landet.

  Gillad av 3 personer

 • centurion

  Ponera att Ynkemans mummel vore normen för ett logiskt fakta-resonemang. Om nu dagens bristfälliga elförsörjning under perioden med plusgrader vore att betrakta som problemfri ; hur skal då morgondagen se ut, med ett flertal avvecklade reaktorer mitt i vargavintern. Ja, rena glädjeskuttet antagligen för dom som ännu ej fått sina anläggningar nedstängda av regimens hantlangare.

  Gilla

 • Nils Dacke

  BagdadBob har äntligen fått sin jämlike och värdige efterföljare i Stockholmsdrygeman.

  Gillad av 1 person

 • ruben

  Det verkar vara dags att låta viktiga samhällsfrågor beslutas från ett vuxet synsätt. Läget börjar bli för allvarligt för att styras av naiva politiska drömmar. Det kan ta åtskilliga år att rätta till den misskötta invandrings- och energipolitiken men kanske inte för sent.

  Gilla

 • Stenbock

  Inget ovanligt inom ”Clanvärlden”,att de kriminella söker likasinnade.
  Hur en Ynkeman som redan tidigare fått sparken p.g.a. ”rikets säkerhet”,kan utnämnas till minister,är bara det en stor skandal !!
  Nåväl,han är ju endast en av många lögnare o bedragare,i regeringsställning.

  Gilla

 • Bigman

  Det påminner om situationen med pandemin.
  Samma person stod då i riksdagen och menade att vi inte behöver beredskapslager. I stället skulle omvärlden ställa upp och hjälpa oss.
  I realiteten så konfiskerade vissa Eu länder våra produkter och lämnade oss med bakdelen oskyddad.

  Samma bristande insikt är legio i politiken. I 40 år har industrin flyttat utomlands, vi har ett underskott i handels o tjänstebalansen gentemot EU på 250 miljarder årligen.

  De tror att man kan låna till alla utgifter samtidigt som de varnar oss medborgare för att leva över våra tillgångar. Det som sker är att de importerar människor som lever över och på våra tillgångar utan motprestation.

  Det kommer aldrig att spela någon roll hur miljövänlig vår värld blir.
  Miljötalibanerna vill att vi ska bo i hyddor och leva som för tusen år sedan.
  Små extremistpartier tillåts påverka vårt lands framtid, trots deras ringa andel av befolkningen. Billigast vore att deportera dem till Taråberg, miljötrollens älsklingsort.

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  BARA EN SUPERIDIOT ANSTÄLLER EN ANNAN SUPERIDIOT, DÅ BÅDA SAKNAR FÖRSTÅND ATT FÖRSTÅ ATT DEN ANDRE ÄR EN SUPERIDIOT.

  Gillad av 1 person

  • G Nordström

   Ja Cirkus Helt rätt. Med rätt dumhuvud runt sig så är där ingen som ifrågasätter de egna idiotiska besluten.

   Gilla

 • putte

  Ibland kan man undra var alla dessa verklighetsfrånvända ministrar pysslar med , att dom inte ser eller lyssnar till folk utanför sitt egna revir är tämligen säkert .
  Att sedan herr Löfven har lyckats samla ihop en sådan mängd nollor är bara det en bedrift som torde sakna motstycke inom Svensk politik .

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: