Statens kaka gör cheferna rika


ARBETSMARKNAD & EKONOMI. Flera chefer för statliga bolag har fått löneökningar på runt 10 procent eller mer. Störst påslag, 11,5 procent, fick Svevias vd Anders Gustafsson, som nu tjänar 335 500 kronor i månaden. Mest tjänar Postnords vd Annemarie Gardshol, som har en månadslön på 583 333 kronor, skriver ST-fackets tidning Publikt.

Magnus Hall avgick den 1 november som vd för Vattenfall. Innan Hall avgick fick han en löneökning till 1.167.553 kronor i månaden. Vad Magnus Halls ersättare Anna Borg tjänar vill Vattenfall inte uppge. Pressbild

Offentlighetsprincipen gäller inte statligt ägda bolag. Dessa är därför inte skyldiga att lämna ut vad vd tjänar. Den senast kända månadslönen är dock presenterad i bolagens årsredovisningar för 2019.

När Publikt ändå ställer frågan om vd-lön till 32 bolag som har staten som enda ägare, hänvisar majoriteten också till sin årsredovisning.

Enligt vad som är redovisat i dessa fick fem av de statliga bolagscheferna en löneökning med 8 procent eller mer under 2019 jämfört med året innan. Två av dem fick mer än 10 procent, visar Publikts sammanställning.

Störst löneökning fick Svevias vd Anders Gustafsson. Efter att ha fått påökt med 11,5 procent tjänar han 335 500 kronor i månaden. Näst högst löneökning fick Ann Carlsson, vd för Apoteket, som fick 10,2 procent i löneökning och nu tjänar 479 667 kronor per månad.

Svenska spels vd Patrik Hofbauers månadslön ligger därmed kvar på 448.000 kronor under 2020, medan SSCs vd Stefan Gardefjord tjänar 350.000 kronor i månaden.

Lernias kommunikationsavdelning uppger att vd Anders Uddfors samt ledningen i övrigt har avstått lönerevision i år med anledning av pandemin. Hans månadslön höjdes med 2,8 procent 2019, till 292.000 kronor. Vilket alltså även kommer att vara lönen under innevarande år.

Mest av samtliga bolagschefer tjänar Postnords vd Annemarie Gardshol, som har 583.333 kronor i månaden enligt bolagets årsredovisning. Tätt efter placerar sig LKABs vd Jan Moström, som efter en löneökning med 9,6 procent har en månadslön på 565.750 kronor.

Allra högst lön under året hade dock, precis som tidigare år, Vattenfalls vd Magnus Hall. Innan han avgick 1 november tjänade han, efter en löneökning på 3,8 procent, 1.167.553 kronor i månaden. Vad Magnus Halls ersättare Anna Borg tjänar vill Vattenfall inte uppge.

Det är mer än sex gånger så mycket som den högst betalde generaldirektören, Trafikverkets Lena Erixon, tjänar. Hon har en månadslön på 175.900 kronor.

Som jämförelse är statsministerns arvode 176.000 kronor per månad

Lista på de statliga chefernas löner…

– Pettersson säger att staten borde föregå med gott exempel på arbetsmarknaden men det verkar var tvärtom. Svinaktigt höga löner i ena ändan, enormt låga plus dåliga arbetsvillkor i andra ändan. Det finns några år gamla uppgifter som talar om att 22,5 procent av de anställda i statlig sektor har en provanställning, vikariat eller jobbar i projekt. Allt är så klart inte missbruk av visstidsanställningar men det är alltför många för att vara ok. Rekordet har en person hade varit på samma statliga arbetsplats i 20 år utan att få en fast anställning.

Varför inte koppla chefslönerna till de lägst betaldas löner? Ett vårdbiträdes lön på 25.000 i månaden x 7 skulle ge 175.000 kronor i månaden. Hävdar någon att han eller hon är värd mer än sju vårdbiträden finns den den privata marknaden.

År 2006, innan bloggen och under en socialdemokratisk regering skrev jag nedanstående insändare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Statens kaka gör cheferna rika

 • Sea Gull

  Ju högre lön, dess sämre🤔?

  Gilla

 • G Nordström

  Angående Posten så gjordes en koll av posten av SVT, tror det var på 90 talet. Då drev Posten 52 andra bolag förutom postförsändelser. Bl.an. reklambolag med en omsättning på 400 miljoner. Ett projekt i Baltikum för miljontals kronor. Pia Nilsson drev egen företag om familjeekonomi, brukade vara i SVT nyhetsprogram när de hade ändrat på ekonomiska förutsättningarna. Hur är det idag?

  Gilla

 • Leif

  Dom flesta statliga företag borde läggas ner.

  Gilla

 • Moberg

  Postnord som går sisådär har alltså en VD som kostar 723333:- i månaden i lönekostnader. Hon får väl ut 396666:- netto.
  Postnord omsatte 2019, 20,6 miljarder och rörelseresultatet blev 4,63%, ett godkänt resultat torde vara 7-8%.
  Scania hade 11,47% i rörelseresultat, hade staten ägt och styrt Scania så skulle de ha gått o konkurs för länge sedan.

  Gilla

 • ossie

  Vidrigt är bara förnamnet !

  Gilla

 • Peppe

  > SVINAKTIGHETER UNDER ALL KRITIK

  Gilla

 • Stenbock

  Var det för sådana löner,som det demonstrerades vid Ådalen ??

  Gilla

 • Karl Max

  Sådana löner tar dom för sig när allt större del av Sveriges befolkning går mot fattigdom. Så här ser socialismen ut när den får mogna!

  Gilla

 • Tanten

  Vilka helt otroliga löner!! Hur sjukt som helst!
  En veckolön motsvarar vad en fattigpensionär får på ETT ÅR!!

  Gilla

 • Kalle Bergström

  Dessa socialistiska tjuvar! De är omättliga! Fy fan!

  Gilla

 • hllviken

  😮 🥴 🤨 🧐 😟 😣 😖 😫 😡 🤬 🤢 🤮

  Gilla

 • Tony

  Samhällstjyvarna fortsätter sina rån mot skattebetalarna?
  Postnord som knappt går runt ekonomiskt och där servicen bara
  blir uslare, men en chef med en månadslön på nära 600 tusen
  det tycker man sig ha råd med. Förvåna er inte ifall ett frimärke
  nästa år kostar 15-20 kronor.

  Vad gör denna dam värd 7 miljoner om året????

  Gilla

 • rune

  Man mår illa när man läser om dessa parasiter. 🤢

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: