Nytt dystert rekord i antalet skjutningar


BROTTSLIGHET. Antalet skjutningar i Sverige är på väg mot nya rekordnivåer under 2020, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff på torsdagen. – Andelen fall av dödligt våld där skjutvapen har använts har mer än fördubblats på senare år, fortsatte Damberg.

Vi, de goda krafterna…

För att bryta trenden vill regeringen bland annat öka anslagen till polisen med 1,9 miljarder kronor under 2021 och öka polisens närvaro i utsatta områden. Även kameraövervakningen i samma områden ska öka.

– Det är fortfarande mycket arbete som återstår för att vända utvecklingen när det gäller det grova våldet i de här kriminella miljöerna, säger Damberg.

Enligt statistik som regeringen presenterar i dag så har 339 skjutningar inträffat fram till och med november i år. Det kan jämföras med 297 samma period förra året och 280 under 2018.

Antalet skadade var till och med november i år 107 och antalet döda 42. De siffrorna kan också vara på väg mot ett dystert rekord. År 2018 skadades 130 och 43 dödades, enligt statistiken som regeringen fått från polisen.

– Ser man på det dödliga skjutvapenvåldet så har det ökat betydligt det senaste året. Andelen fall av dödligt våld där skjutvapen har använts har mer än fördubblats på senare år, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff på torsdagen.

-Pettersson ser att inrikesministern vill göra det möjligt att plocka vinster från de kriminella. Varför inte det görs är obegripligt men effektivast är att låsa in och utvisa.

Skottlossningarna får numera oftast ett par rader i media, men enligt tidningen ”Mitti” kostar varje skjutning 75 miljoner i snitt.

Illustration från Mitti

En skjutning – 75 miljoner kronor

 • 1 person lätt skadad
 • 1 person svårt skadad
 • Anhöriga och vittnen
 • Polisutredning
 • Rättsväsende
 • 1 person gripen och dömd
 • Kriminellt gäng – 530 miljoner kronor. På en 20-årsperiod.
 • En gängmedlem – 23 miljoner kronor, för involvering i 15 år.
 • Värdetransportrån – 2 miljoner kronor, med förstörda fordon och ett rånbyte på några miljoner.
 • Personrån – 200.000 kronor Med små fysiska skador (utslagna tänder, bruten käke).

-Pettersson noterar att polisen vill ha mer resurser, jag vill ha färre kriminella invandrare. Minst 90 procent av skottlossningarna utförs och drabbar invandrare, främst från Mellanöstern. Att anställa fler poliser löser inte grundproblemet. Svensk polis har resurser för svenska kriminella, inte för Mellanösterns och Nordafrikas.

Dödsskjutningar har tiodubblats på en generation och är på väg mot ytterligare rekord.

Per år:

1990–94: 4
1995–99: 7
2000–04: 8
2005–09: 9
2010–14: 14
År 2015: 28
År 2016: 28
År 2017: 42
År 2018: 45
År 2019: 41
År 2020: 41 hittills

De senaste åren är min egen statistik. Den officiella är lite högre. De tar med relationsmord m.m. som brukar var några om året.

Undrar om BRÅ forskat i vad som hänt efter 2014? Har du en aning inrikesminister Mikael Damberg?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Nytt dystert rekord i antalet skjutningar

 • Snart fattigpensionär

  Det finns en lösning på problemet. Låt polisen göra sitt jobb med den tunga kriminaliteten, istället för att jaga pensionärer som uttrycker sin rädsla för hur landet utvecklats. Bort med straffrabatten, utvisa återfallsförbrytare och grovt kriminella. Om fängelsestraff utdömms sätt respektive kriminell i lämpligt fängelse utomlands och utifrån deras lagstiftning. Det skall vara slut med daltandet med de kriminella elementen i Sverige.

  Gilla

 • centurion

  Men det är ju praktiskt att Knytblusen har nära till snutte-trasan. En sån ledare för kryp-genus-pride-saftobulle-fjolleriet vi har att dras med. Hela världen skrattar åt oss och vi övriga skäms.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Fast vi kommer väl för varje dag närmare och närmare de av Löfven utlovade vinsterna. Eller???

  Gilla

 • G Nordström

  Ja med en ursprungsbefolkning som är både döva och blinda, har svårt med att förstå orsak och verkan, kan det inte bli på annat vis.

  Gilla

 • Opeter

  Med tanke på att alla hjärnkirurger som huserar på vänster kanten , som ständigt säger att det beror på fattigdom när man rånar och skjuter ??? Med tanke på att fattigdomen ökar lavinartat för våra pensionärer i framtiden så kommer det bli djävligt mycket mer rån och skjutningar !!!!!!!!!

  Gilla

 • Stenbock

  Undrar om inte orsaken till denna enorma ökning är den samma,som att våra fordon,skogar,skolor,industrilokaler m.m. blivit så eldfängda,sista fem åren ?
  Har ni funderat över vad detta kostar oss skatteslavar,i form av höjda Försäkringspremier ?
  Vi ur fotfolket kan ju inte hellre draga från kostanden i våra deklarationer, som större företag.

  Gilla

 • Erling

  Förstår inte att de äldre blivit så skjutglada de senaste åren.

  Med de ”kriminella gängen” menas nog SPF och PRO!

  Det är ju ”de äldre” som orsakat problemen enl frk Strandhäll.

  Gilla

 • ruben

  Citatet från regeringen att ”alla som bor i Sverige ska känna trygghet” är väl ett märkligt önskemål. De tycks helt ha missuppfattat livsvillkoren i ett fredligt samhälle? Jag föreslår typ ”Kriminella ska aldrig känna sig trygga i Sverige, utländska kriminella ska alltid utvisas”. Inte så svårt att förstå.

  Gilla

 • Olof.p

  Sveriges invånare. Det finns en guru som har förutsett detta sedan över 20 år. När alla står som frågetecken har han uttryckt sig klart och tydligt. Hans namn är Jimmy Åkesson.

  Gilla

  • Mormor

   Ärligaste politiken är Jimmy men mest hatad då förstår Ni hur en modern politiker ska va, jo ju det bluffa o ljuga och dra folk vid näsan och lova bättring och sen glömt vad han sagt.

   Gilla

 • Fjölet

  Dom hade ju fixat detta eller var det åter en lögn

  Gilla

 • ossie

  Han vill väl påstå att det inte något med den omhuldade invandringen att göra.

  Gilla

 • Moberg

  Och ingen som är valda, rättare sitter i regeringen, har en aaaaning om orsaken.
  Tyvärr såg vi det inte komma blir enda kommentaren och otroligt nog nöjer sig allt för många väljare med det.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: