Vikingafynd funnet under bro efter 300 år


HISTORIA. En av stenarna i Hunnestadsmonumentet har varit spårlöst försvunnen sedan 1700-talet. Under onsdagsmorgonen hittades den i samband med en avloppsgrävning utanför Ystad.

Hunnestadsmonumentet av Ole Worm. Wikipedia

Hunnestadsmonumentet har från början bestått av åtta stenar. På 1700-talet försvann monumentet i sin helhet men sju av delarna har återfunnits genom åren. Den så kallade sten nummer sex – med en varg inristad – har fram tills nu antagits vara förstörd.

– Vi stötte på den här stenen vid bron över Hunnestadsån. Den låg med bildsidan upp och har uppenbarligen varit en del av brokonstruktionen, säger Axel Krogh Hansen, som arbetar med det arkeologiska arbetet i entreprenaden på uppdrag av Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Hunnestadsmonumentet Wikipedia

Bild från Allmogen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Vikingafynd funnet under bro efter 300 år

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: