Mass-SMS för att påminna om skärpta nationella råd


Idag, måndag den 14 december, skickar Folkhälsomyndigheten (FoHM) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), ett SMS till alla de ca 22 miljoner mobilabonnemang som finns i Sverige för att inför jul- och nyårshelgerna påminna om och uppmana till att följa de skärpta nationella råden som börjar gälla idag.

I sms-meddelandet står det: ”Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation”.

Jag fick två identiska med tre minuters mellanrum. Hoppas inte de betalas per styck.

– Pettersson ser att 22 miljoner SMS skickas mellan 09:00 och 19:00 idag och att även de med hemligt nummer kommer att nås. Däremot undrar jag varför det inte är en länk med.

Jag bjuder på länken: Krisinformation.se

Andra länder har digital smittspårning, hittar kluster av smitta via GPS, proximitets mätning via bluetooth, pushar kallelse till prov när man befunnit sig nära en smittad, använder operativsystemets egna API för covid för att säkerställa integritet, skriver Hanif Bali.

Sverige: Skickar SMS utan länk! Vår digitaliseringsminister heter Anders Ygeman (S)

– Det är angeläget att hela befolkningen får relevant information om vad som gäller för att kunna bidra till att minska smittspridningen av covid-19, säger inrikesminister Mikael Damberg.

– Regeringen är glad för den hjälp som erbjuds av våra fyra största mobiloperatörer Telia, Tele2, Telenor och Tre. De gör ett betydelsefullt bidrag till att sprida viktig information i ett allvarligt läge, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

 • Folkhälsomyndigheten och MSB ansvarar för själva informationen i SMS:et, men har inte tillgång till dina personuppgifter eller ditt telefonnummer i samband med utskicket.
 • Det är din teleoperatör som ansvarar för att hantera dina personuppgifter och ditt telefonnummer i samband med SMS-utskicket.
 • Teleoperatörerna har skickat meddelandet till alla aktiva svenska mobilnummer utan att titta på vem som innehar det.

– Pettersson säger att regeringen höll en presskonferens med två ministrar och två myndighetschefer för att skicka ett sms utan länk! Strålande. Det är härligt att se skattepengar i arbete. Snart kommer kritiken att SMS:et är på svenska men jag har svårt att inse hur regeringen ska veta vilket språk alla abonnenter föredrar.

SMS:ets syfte är att ge basal information till de som inte är insatta.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


24 responses to “Mass-SMS för att påminna om skärpta nationella råd

 • Fjölet

  Just det tack Pettersson,
  de lärde orka inte lägga dit länken, det blev för dyrt och skulle varit på svenska🤭

  Gilla

 • rustibus46

  Jisses, ”eliten” har återigen gjort ett snilledrag, skickar ut 22 miljoner SMS
  utan innehåll o värde. Tror att folket ska
  bli imponerad. Arma land.

  Gilla

 • eva

  Ytterligare ett tillfälle då jag är tacksam för att jag inte har mobil.

  Gilla

 • Leif

  Det här kom dom väl inte på själva, utan en utredning och inkopplad konsultfirman.

  Gilla

 • Kungen

  Dom kan stoppa upp sina sms nånstans där solen inte skiner……..

  Gilla

 • Lisa

  Myndigheterna visar återigen upp sin kompetens 😀

  Gilla

 • Peppe

  Jag har inte fått nåt sms.
  Vill myndigheterna att jag ska dö.

  Gilla

 • Andersson

  Riktigt lömskt blir det när andra skojare skick snarlika sms med lömska länkar. Mig gör det inget för jag har en telefon som jag telefonerar med. En sådan med knappar utan länkar. En Doro om man får göra reklam.

  Jag har två kontantkort i apparaten. Ett oregistrerat och ett registrerat utan kataloguppgift. Det ska bli intressant att se om det kommer ett eller två sms. Eller inget. Jag använder det oregistrerade kortet när jag ringer obehagliga samtal. Då brukar jag slå *31# först.

  Gilla

  • Andersson

   Nu hittade jag telefonen. Det har kommit tre sms. Två från Fohm, MSB och ett från tandläkaren. Obehagligt.

   Gilla

   • Andersson

    Och nu ett från OoB. Det vågar jag inte titta på. Nu börjar det bli riktigt obehagligt.

    Om inte går att svara på mail. Kan man skicka dem vidare till Damberg, Damberg, Eliasson och Lööf?

    Gilla

 • Maya

  Eftersom det kommer daglig skräckpropaganda om Covid på löpsedlar och i media så förstår jag inte vad detta larv med sms ska tjäna till.Om man ska visa politisk handlingskraft så var ju detta tämligen urvattnat och onödigt.Folk är redan tillräckligt uppskrämda och går inte ut längre utan munskydd.Munskydd av tyg som är en bakterie och virusblöja då den ej är engångstyp och sätts på gång på gång är bara ett exempel på alla tokerier som detta virus har medfört.Jag menar inte att man ska nonchalera att vi har ett virus i omlopp,men lite sans och förnuft är det hög tid för nu.Istället trappas skrämselpropagandan upp ännu mer.Tänk efter vad det beror på en stund så kommer nog slutsatsen på det vara mer skrämmande än denna pandemi.

  Gilla

 • Tony

  Begränsning av antal människor i lokal, gäller det även i Moskeer???

  Men som vanligt så är det väl bara pursvensken som myndigheterna
  spelar duktiga mot, för trots att vi haft en pandemi, så har importen
  av människor fortsatt som vanligt!

  Gilla

  • Andersson

   smset var väl inte på arabiska vad jag vet. Men vad vet jag. Jag tror inte jag har sådana krumelurer i min knapptelefon.

   Himla tur att jag inte har simkort i övervakningskameran. Då hade tjuvarna sett att jag inte var hemma. Jag är nästan aldrig hemma för jag har en vän i viken. Han bor på andra sidan sjön och är centerpartist.

   Gilla

 • Kristina

  Så urbota dumt!
  De som inte följer råden nu, kommer inte att göra det fortsättningsvis heller. Vill ministrarna, FHM och MSB komma åt (nått ut har man säkerligen redan gjort) dem som inte hörsammat Löfven, Hallengren och Tegnell, ja, då är det dags att införa ordentliga konsekvenser…

  Alla som någon gång befunnit sig i ett klassrum, som elev eller lärare, vet vad en ”kollektivet utskällning” leder till – ingen förbättring hos dem som utskällningen egentligen var riktad till, skräckslagen regellydnad hos de redan skötsamma.

  Gilla

 • Tanten

  Min gamla granne har varken mobil eller dator.
  Men hon är ju gammal så…….

  Gilla

 • Gruvmor

  Det var nog det allra futtigaste SMSet som jag någonsin fått.
  För lite, för sent. En mer omfattande version borde de väl skickat under februari månad? Men det kanske hette då ff att något virus inte kommer att sprida sig i det här landet… så de såg inte detta komma.

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Sveriges befolkning består (snart) till största delen av s.k. svenskar ifrån bl.a. arabländer…ska det inte då, även skickas på arabiska, eller är nyadeln fridlysta ?

  Gilla

 • Argus

  Undrar om det hjälper att NIXa telefonen? 😉

  Alternativt kan man anmäla regeringen för falsk marknadsföring. Man antyder här att man gör någonting vilket jag har svårt att tro. 😉

  Gilla

 • Jill

  Fick ett sådant nyss. Jag har hemligt telefonnummer, men det är registrerat hos Telenor eftersom jag har ett abonnemang. Men staten och myndigheter har tydligen rätt att få veta mitt nummer och spamma mig! Urk 😦

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: