Vattenfall satsar på kärnkraft i Estland, lägger ned i Sverige


ENERGI. Vattenfall är ett helstatligt energiföretag. Förra årsskiftet stängdes reaktorn Ringhals 2 och vid kommande nyår stängs Ringhals 1. Enligt många i förtid och trots att de behövs för att klar elförsörjningen. Vi ska inte ha kärnkraft i Sverige säger regeringen.

Magnus Hall, vd Vattenfall. Pressbild

I mars i år gick Vattenfall ut med att de stöttar en studie för att utveckla en minireaktor i Estland. De är inte ensamma om sitt intresse. I många västerländska länder samt i Ryssland och Kina har de stora energiföretagen börjat finansiera allt fler utvecklingsprojekt av så kallade små modulära reaktorer, SMR:s. —Jag tror intresset för små modulära reaktorer har ökat eftersom de har förutsättningar att vara en viktig del i världens omställning från fossila bränslen, säger Mats Ladeborn på Vattenfall.

I Ryssland, Kanada och Kina skulle de här små reaktorerna kunna börja användas inom de närmaste åren. I Kina har man redan byggt en testreaktor som är tänkt att ersätta kolkraftverken som idag värmer bostäder i norra delarna av landet. I Kanada har man utvecklat en minireaktor som kan ersätta diesel i gruvindustrin.

—Många av de här entreprenörerna har produkter som är tekniskt klara för att börja användas under 2020-talet. Problemet i de flesta länder är att det saknas reglering för den här typen av kärnkraft och det tar tid att utbilda myndigheter, säger Rauli Partanen som driver tankesmedjan Think Atom.

Små modulära reaktorer används av Ryssland, på det flytande kraftverket Akademik Lomonosov – en reaktor som påminner om de man redan använder på ubåtar och isbrytare. Flera länder har idag atomdrivna ubåtar i sina flottor. Dessa länder är USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina och Indien.

-Pettersson tycker Vattenfall och den svenska regeringen agerar knepigt. Lägger ned kärnkraft i Sverige men satsar på ny 35 mil österut i Estland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Vattenfall satsar på kärnkraft i Estland, lägger ned i Sverige

 • Kenvik

  I skrivande stund så står vattenkraften för 60% och kärnkraften för 25% av elproduktionen i Sverige och den så fantastiska vindkraften för 6%. Man funderar hur sjutton funkar miljöpartisterna när vi har ett ökande elbehov i framtiden. Jag väntar bara på att dom åker ur riksdagen!

  Gilla

 • ThePeter

  Men va faan…… så idiotiskt tänkt.

  Sälj då våra inhemska verk till Estland, med tillhörande landområden.
  Då kan dom driva dessa i Sverige och leverera på befintliga anläggningar.
  Så mycket lättare att komma runt problemet. Och billigare.

  …… när man ändå ”tänker”.

  Gilla

 • Fyllfinnen

  Det blir så när Mental Patienterna ( MP ) får vara med och styra, deras värld är helt annorlunda mot dom som har sunt bondförnuft

  Gilla

 • Fjölet

  hmmm
  jag funderar och funderar
  hmmm
  jag förstår men fattar – inte
  hmmm
  är det verkligen i svenska intressen
  att bygga i Estland
  hmmm
  bygga i Estland, för att importera kärnkraftsel till sverige???
  för att komma runt MP:s ogillande?
  hmmm
  Vi skall alltså importera el från kol, kärnkraft, vatten kraft mm
  För ALL elkraft i sverige är skadlig!!
  Hmmm
  Här förlorar vi nog all respekt från resten av världen, tyvärr!
  Hmmm
  Dags att politiker att kallas för vad de är LEKMÄN.
  är det inte ordet för de som tror att de kan, men inte har en aning om vad de håller på med?
  Dags att de slutar i riksdagen frivilligt
  NU.
  De håller på att aveckla allt vad Sverige heter i raketfart.

  Gilla

 • Jörgen filipsson

  Om jag fattat allt rätt har Regeringen satt straffskatt på Kärnkrafts El i Sverige så det är inte lönsamt att Producera el Istället skall vi ha Vindkraft som är Subventionerad av staten vilket gör att utländska bolag köper in sig i dom och vinsten går utomlands

  Gilla

  • G Nordström

   Ja genom olika typer av skatter och avgifter så har kärnkraften blivit olönsam när det blåser men producerar ändå ström
   Stirra dig inte blind på Subventioner det är ett yttryck med många sidor.
   Ju mer vindkraft som byggs ju mer olönsam blir den det är fakta hur man än vänder och vrider.
   Lyssna på SWEBBTV intervju med Professor Per Fahlén som belyser hur tokigt det är. Men med byfånar som dirigerar kan det inte bli annorlunda.

   Gilla

 • turrim

  Tiden då Sverige var en föregångsnation inom teknik, ekonomi och elenergi tog abrupt slut när de gröna släpptes in till köttgrytorna.

  Gilla

 • Moberg

  Det var inte länge sedan det snacksaliga ”sållet” Annie sa att det är fritt fram för alla som vill att bygga nya kärnkraftsanläggningar i Sverige.
  Hon och hennes urbaniserade bönder stöttar ju Regeringen så det är väl en baggis att få Steffe att tända på att VF även skall satsa i Sverige.

  Gilla

 • Bosse S

  Lönen vd:n har är bland det sjukaste i Sveriges historia. Kriminellt rofferi av svenska skattebetalares tillgångar är bara förnamnet. Skulle inte förvåna mig om vd:n är en politiskt tillsatt sosse utan lämplig utbildning för jobbet.

  Gillad av 1 person

 • Majbjörn

  Många sjuksköterskor som skulle kunna finansieras med hans lön.
  Skamligt att de förståndshandikappade i regeringen tillåter detta.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: