349 blev 55 och det verkar fungera


DEMOKRATI. Sveriges parlament, Riksdagen, är ett av världens största i förhållande till folkmängden. Inte nog med det 2004-2005 fick varje riksdagsledamot en egen politisk sekreterare vilket de tidigare klarat sig utan. Tanken med 349 ledamöter är att hela landet ska vara representerat.

Voteringsknappar i en ledamotsbänk; grön knapp för ”ja”, röd ”nej” och gul ”avstår”. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

Nåväl, coronakrisen förändrade även riksdagens arbete. Från och med den 16 mars är det bara 55 ledamöter på plats i kammaren, de andra påstås vara i tjänst och jobba hemifrån. Den tillfälliga ordningen med bara 55 av 349 riksdagsledamöter på plats gällde från måndagen den 16 mars och det var tänk att gälla i 14 dagar, men det gäller fortfarande efter nio månader.

Det förändrade arbetssättet i riksdagens kammare bygger på en överenskommelse mellan partierna. Förändringen ska i första hand gälla i två veckor framåt. Mandatfördelningen ser ut så här: Socialdemokraterna, 16, Moderaterna, 11, Sverigedemokraterna, 10, Centern, 5, Vänsterpartiet, 4, Kristdemokraterna, 3, Liberalerna, 3, och Miljöpartiet, 3.

Den 20 augusti 2020 togs beslut om att den tillfälliga ordningen med bara 55 riksdagsledamöter ska gälla även under hösten.

-Pettersson konstaterar att riksdagen verkar fungera lika bra eller dåligt med 55 ledamöter som med 349 och undrar om det inte är dags att se över antalet.

Vad gör de överblivna riksdagsledamöterna? Passar de på att lära sig lite om verkligheten genom att exempelvis hjälpa till i vården? Eller latar de sig trots att arvodet på 68.400 kronor plus tillägg ramlar in på kontot varje månad eftersom riksdagsledamöter inte har några formella närvarokrav?

Detta borde vara ett bra tillfälle att diskutera om vi verkligen behöver ett så stort parlament som vi har?

Jag tänker på Israels parlament, Knesset, de klarar sig med 120 ledamöter på 9 miljoner invånare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


9 responses to “349 blev 55 och det verkar fungera

 • Rädd

  Framförallt så är lönen för hög.

  Gilla

 • Billy Boy

  Nederländerna med c:a 17,4 miljoner invånare klarar sig med endast 150 ledamöter i parlamentet (underhuset) och 75 ledamöter i senaten (överhuset). Totalt 225 ledamöter. (Källa. Wikipedia)

  En stor del av makten och besluten har ju för länge sedan överförts från nationalstaterna till byråkraterna i EU-kommissionen och EU-parlamentet i Bryssel och Strasbourg.

  Uppemot 40 procent av Sveriges lagar har sin grund i EU-beslut. Arbetsbördan för de svenska riksdagsledamöterna har därför minskat i motsvarande grad. Reducera därför riksdagsledamöternas antal i Sverige till maximalt 149. Helst ännu färre.

  Gör samtidigt om det tandlösa KU (Konstitutionsutskottet) till en domstol, som får mandat att utkräva straffansvar från politiker och döma dem till olika påföljder såsom dryga böter eller t o m höga fängelsestraff när de ljuger och begår uppenbara brott mot konstitutionen.

  Man borde också göra kraftiga bantningar av de statliga myndigheterna och verken, av länsstyrelserna, av kommunerna och regionerna (fd landstingen) mm. Sverige skulle då bli både effektivare och dessutom kosta ett stort antal miljarder FÄRRE skattekronor.

  De frigjorda resurserna kunde därmed användas till välfärds-satsningar och skattesänkningar för medborgarna med de lägsta inkomsterna.

  De friställda politikerna skulle hänvisas till att finna några andra samhällsnyttiga & efterfrågade arbetsuppgifter för sin försörjning så som de flesta andra arbetssökande måste göra vid avsked p g a rationaliseringar, omorganisationer i näringslivet mm.

  Problemet är att det saknas någon / några inom politiken med engagemang, kvalifikationer, kompetens och kraft att ta itu med jobbet. Alla bevakar sina positioner och vill inte mista sina lättförtjänta och guldkantade förmåner. Tyvärr!

  Gilla

 • Kungen

  Jag tror det räcker med 20 st. Dessa 20 ska ha närvaroplikt. 30 tusen i lön. Vanlig pension vid 65. Inga övriga förmåner. Skulle inte det räcka ?

  Gilla

 • G Nordström

  Varför inte 100 personer om det är 100% valdeltagande?
  Bara personval, Den person som får flest röster i de olika partierna blir deras representant.
  Det parti som får flest röster får regera. Med sju ministrar.

  Gilla

 • Moberg

  Vi har 21 län eller om ni så vill 25 landskap så om alla län/landskap fick minst en representant och därefter antalet röstberättigade i varje län styrde mandaten, dock ej fler mandat än 7 tills de återstående 84/80 mandaten delats ut 105 mandat totalt. Samtidigt borde minimigränsen 4% höjas till 10 eller helt enkelt antal partier till 5.
  Varför skall vi föda 349 personer som i stort inget annat gör än trycker på den knapp partiledningen bestämmer. Läs knapptryckarkompaniet!

  Gilla

 • Argus

  Jag kan hålla med Pettersson med nuvarande rådande knapptryckarkompani skulle det räcka med åtta riksdagsledamöter. Men, om riksdagsledamöterna var ansvariga inför sin väljarkrets på ett annat vis än i dag så var det ett helt annat läge. Jag skulle vilja återinföra det överhus som Olof Palme tog bort och efter amerikansk modell skulle varje historiskt landskap ha två ledamöter vilka naturligtvis inte skulle öka på antalet ledamöter. Med detta minskade södermalmsinflytande skulle Sverige påbörja återresan mot ett normalt land.

  Gilla

 • centurion

  Det finns trots allt en logik. ”Ju trögare dom blir, desto mer uppbackning behöver de”.

  Gilla

 • Stenbock

  Vore intressant med ett ”Hemma hos” reportage bland några av dessa klokhuvud med sin månadslön,om uppåt 70.000:-/månaden.
  Tiden måste nu vara lång för dem,i hemmets lugna vrå…Möjligen endast sitta o vänta på nästa utbetalning av arvodet,och jultomten !
  Visste ni förresten att delar av dem,inte ens begriper sig på hur de skall trycka på knapparna,på bilden ovan ?

  Gilla

 • Urban Lindgren

  klart som fan Pettersson att vi skulle klara oss med avsevärt många färre delegater i riksdagen.
  Jag är inne på att teknokrati skulle passa ganska bra i Sverige och att då ha en bolagsstyrelse om 349 individer finns inte ens på kartan, inte ens om vi ska räkna in alla inkvoterade fackföreningsrepresentanter.
  Å dessutom har vi ju nu EU som ska bestämma i detalj hur stora jordgubbarna ska vara, gurkans böjningsradie mm mm. Med tanke på det så behöver vi bara en ja-sägarministär och då räcker det med en gubbe eller gumma.
  När vi ändå håller på så kan vi ta bort 90% av regeringskansliet också och lägga de pengarna på sjukvård och pensionärer

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: