Tre afghaner döms för mord på en fjärde afghan i Kiruna


BROTTSLIGHET. I dag meddelade Gällivare tingsrätt dom i målet där en afghansk pappa, Mohammad-Jawad Ahmadi och två söner var åtalade för mord på en ung man i Kiruna i juli. Påföljden för pappan bestäms till livstidsfängelse. Sönerna får sluten ungdomsvård i 4 år respektive 2 år och 8 månader.

Gärningsmännen har väntat på offret och gett sig på denne när han cyklat hem från sitt arbete. Offret har sprungit ifrån gärningsmännen och tagit sin tillflykt till en buss dit gärningsmännen har följt efter honom. I bussen har den äldre sonen först börjat slå offret och sedan har pappan och den yngre sonen huggit ihjäl offret med närmare 100 knivhugg. Alla tre har ansetts delaktiga på ett sådant sätt att de ska dömas för mord.

Gärningen har varit synnerligen hänsynslös, noggrant planerad och offret har utsatts för ett svårt lidande. Ett motiv för gärningen har varit att bevara familjens heder. Straffvärdet för gärningen uppgår till fängelse på livstid. Sönerna får pga. deras ungdom inte fängelse utan istället sluten ungdomsvård. Längden på ungdomsvården har bestämts med beaktande av deras ålder.

Ett yrkande om utvisning av pappan har avslagit eftersom han i sitt hemland riskerar förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet och det därför inte går att verkställa ett utvisningsbeslut.

Offrets föräldrar och flickvän har fått det skadestånd de begärt. Dödsboets ersättningsyrkande för begravningskostnader har avslagits då annan betalat begravningen och det då inte haft någon kostnad.

Pappan döms även för sexuellt ofredande och olaga hot som inte har anknytning till mordet. Sönerna döms för var sitt fall av övergrepp i rättssak som skett i anslutning till mordet.

Målnummer i Gällivare tingsrätt: B 558-20

-Pettersson säger att pappan, Mohammad-Jawad Ahmadi fick avslag på sin asylansökan redan år 2012 och skulle utvisas…

TIDIGARE 2020-10-22. Regeringen & Migrationsverket är medskyldiga till att afghanska mördare är i landet

BROTTSLIGHET. En pappa och två söner, 15 och 17 år gamla, har i dag åtalats för mord på en 20-årig man i Kiruna den 15 juli i år. Enligt åklagaren har brottet ett hedersmotiv.

Utredningen visar att 20-åringen jagades in på en buss i centrala Kiruna, där han misshandlades och knivhöggs med ett stort antal knivhugg. Han fick så omfattande skador att han avled.

– Jag menar att pappan och sönerna, födda 2003 och 2005, tillsammans och i samförstånd har dödat 20-åringen, på ett mycket grovt sätt i en offentlig miljö. Alla tre är inblandade och utredningen visar att två av dem har använt knivar medan den tredje har varit delaktig på annat sätt i planeringen och utförandet av gärningen, säger kammaråklagare Lindha Strömberg.

Brottet bevittnades av personer i allmänheten vilket gjorde att två av gärningspersonerna kunde gripas på plats och den tredje greps en kort tid senare. Ett motiv för brottet har också varit att bevara familjens heder.

– Pappan upplevde att 20-åringen hade haft en relation med pappans fru. Hedersmotivet är en försvårande omständighet, avslutar Lindha Strömberg.

Målnummer i Gällivare tingsrätt: B 558-20

Mohammad-Jawad Ahmadi har tillsammans med sönerna i samförstånd dödat Reza Hoseini genom att jag honom på bussen och slå, sparka och huggit Reza med kniv över 90 gånger…

-Pettersson säger att Mohammad-Jawad Ahmadi och hans söner borde inte ha varit i Sverige, de saknade asylskäl och skulle ha utvisats men myndigheterna klarade inte det. Så han fick permanent uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder.

Åklagaren yrkar på utvisning för pappan, ej för sönerna.

 • TIDIGARE 2020-07-27. Regeringen & Migrationsverket är medskyldiga

INVANDRING. Gång på gång rapporteras om brottslighet begångna av människor som inte borde vara i landet. Det är mord, våldtäkter, ekonomiska bedrägerier och mycket mer. Vad har våra myndigheter för ansvar i dessa brott? 

Förra veckan knivdödades en 21-årig manlig afghan på en buss i Kiruna. En afghansk pappa och hans tonårssöner sitter nu häktade misstänkta för mord.

Pappan och den 15-årige sonen jagade offret och halalslaktade honom på en stillastående buss. De misstänkta gärningsmännen skyller på att offret började.

Men strunt i mordet. Varför var pappan i Sverige?

Mohammad-Jawad Ahmadi sökte asyl i Sverige i januari 2012. Han fick avslag i mars 2012 och skulle utvisas. Istället ansökte han om så kallat verkställighetshinder och fick permanent uppehållstillstånd i juli 2015.

Han har under tiden i Sverige arbetat i en butik. Men i slutet av juni åtalades han för sexuellt ofredande mot två flickor som var under 15-år gamla. Brotten ska ha begåtts i pappans hem under 2015 och 2016, men de anmäldes senare.

Samma dag som dådet i bussen åtalades han även för att ha hotat en man som han var svartsjuk på. Pappan ska bland annat ha sagt att ”antingen är du i denna värld eller jag”. 

Pappan, Mohammad-Jawad Ahmadi, nekade till brott i båda fallen.

Migrationsverket har i ett färskt yttrande beskrivit att det finns hinder mot att utvisa mannen på grund av att han konverterat från islam, och att han därför riskerar förföljelse om han utvisas till Afghanistan, enligt Expressen.

-Pettersson undrar hur flata våra myndigheter får vara? Hur kan de gång på gång gå på att muslimer säger att de konverterat till kristendomen för att slippa utvisning?

Vet inte regeringen om att deras huvuduppgift är att skydda svenska medborgare och att utländska medborgare är utlandets ansvar?

 • TIDIGARE 2020-07-17. Tre afghaner häktade för bussmordet i Kiruna

BROTTSLIGHET. De tre misstänka personerna, som är far och söner, är hörda och medger delar av händelseförloppet, men de förnekar brott. Häktningsframställningar är ingivna och häktningsförhandlingar kommer att ske under eftermiddagen med start 13.30.

Målnummer i Gällivare tingsrätt: B 558-20

För pappan, född 1973, behövs tolk på persiska. För sönerna, födda 2003 respektive 2005, behövs ingen tolk.

Enligt uppgifter i Aftonbladet finns det ett ”svartsjukemotiv” i bakgrunden. De tilltalade hävdar nödvärn, och en av de unga sönerna har erkänt våldet men nekar till brott.

UPPDATERAT: Åklagarmyndighetens pressmeddelande. Männen har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord.

-Pettersson säger att här är det läge för pappan att låta yngste sonen, 15 år, ta på sig mordet. En 15-åring får knappast något straff alls i Sverige…

Jag vet inte om polisen flög från Stockholm eller någon annan flygplats men de hamnade rätt och det är det viktiga.
 • TIDIGARE 2020-07-16. Afghan knivmördad i Kiruna av pappa med två söner

BROTTSLIGHET. Ett grovt brott har hänt på en buss i Kiruna. Enligt uppgifter rör det sig om en knivskärning, där flera personer gått till attack och mördat en man ombord på bussen.

Trygghet_Socialdemokraterna

Det jag kan säga är att vi får samtal om att det är bråk på en buss och på bussen har det skett ett grovt brott, säger Mathias Borin, vakthavande befäl på polisen i Norrbotten.

Flera personer är gripna.

Enligt bussbolaget som kör lokaltrafik i området har all trafik ställts in helt under morgondagen.

Polisen

-Pettersson säger att mångkulturen finns över hela landet, Stefan är säkert nöjd…

En afghan är offret. Tre stycken mångkulturella tillgångar är gripna, de är släkt med varandra. Pappan är född 1973, två söner under 18 år.

Gällivare tingsrätt, mål: B 558-20

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “Tre afghaner döms för mord på en fjärde afghan i Kiruna

 • Zorak

  ÅKLAGAREN ÖVERKLAGAR DEN MESIGA DOMEN!!!!

  Så skönt att se att det finns lite ryggrad även hos åklagare. De brukar ju annars vika ner sig för utlänningar som döms.

  MP Hirvonen kommer säkert ondgöra sig. Hon har redan en afghan boende hos sig och hon kanske kan ta emot fler ”skötsamma och seriöst studerande” afghaner hemma hos sig. Bara att hoppas att hon gömmer köksknivarna.

  Gilla

 • Olof.p

  Varför måste vi i Sverige ta emot en massa skit från Mellanöstern, Stefan Löfven?

  Gilla

 • Nisse

  Det blir en förtjänst längre fram säger Stefan…..

  Gilla

 • Zorak

  Hoppas MP Hirvonen griper in och ställer allt till rätta. Det är ju trots allt bara gymnasieungdomar som kämpat på i skolan samt en pappa som jobbar och betalar skatt. Sådana skall vi vara rädda om till skillnad från tärande pensionärer som klagar på att maten är dålig på hemmet och att de inte får någon hjälp att byta blöjor och duscha varje lördag.

  Gillad av 1 person

  • Jörgen filipsson

   Det var ju bara en Myt att Afghaner var kriminella sa hon i debatt med henrik Vinge häromdagen dom ville ju inget annat än börja jobba och betala av sin skuld till Sverige kanske bra dom fick korta straff så dom hinner börja jobba av skulden lite fortare??

   Gilla

   • Zorak

    Hirvonen kommer garanterat att kontakta rättsväsendet och få domen ändrad till ”husarrest” i hennes hus i Sundbyberg. Hennes barnen skulle nog må bra av att få lära av afghanerna hur man skall bete sig. Kanske tom adopteras av hela MP?

    Gilla

 • en rädd lantis

  Varför inte låsa in personen på sjukhus för evigt?
  Personen är trots allt felkopplad i huvudet.
  Sådana vill man inte ha lösa i samhället.
  Frågan är vad mer denna afghan ställt till med i sitt liv.

  Vi vill ha mera afghaner för att höja den kulturella nivån i Sverige?

  Gilla

  • G Nordström

   Varför ska de låsas in? De har ingen rättighet att vistas här!
   De som inte verkställt utvisningen och hjälpt till att förlänga vistelsen här ska åtalas för medhjälp till mord.

   Gillad av 1 person

 • Kungen

  Ut med allihop nu

  Gilla

 • Moberg

  Att de inte utvisas för att de övergivit islam är ju barockt vem ser på dem om de är kristna eller muslimer?
  Det märks bara genom deras uppträdande.
  Ingen säger ingen svensk, tar med sig eller rättare sagt får med sig sina söner i en dödspatrull.
  Där finns nu beviset att pappan var mindre kristen än ex.vis en ateist uppvuxen i Sverige.

  Gilla

  • Andersson

   Blanda inte in ateister i det här!

   Gilla

  • maar

   Det sägs att det inte går att utvisa brottslingar och mördare till hemlandet pga religion ????/politiska åsikter. Det är bara skitsnack av aktivister i S , Mp resp. C att utvisning vore inhuman. Med deras resonemang är det alltså humant att mörda och våldta ? Dessa aktivister och ”batikkärringar” har en förvrängd bild av integration.

   Gilla

   • Andersson

    Religion hör inte hemma i svensk lagstiftning. Brottslingar ska dömas enbart efter sina gärningar. Utan hänsyn till religiös läggning. Påföljden ska inte få påverkas av någon slags religiös övertygelse. Utvisning är en påföljd och där ska inte finnas något undantag för religion eller sexuella avvikelser. Det gäller att tänka efter före.

    Varför ska vi bry oss om en mördare blir tagen avdaga när han kommer hem. Vad skulle han ha fått för straff om han hade mördat någon därhemma. Han skulle kanske bli hyllad för sin gärning vad vet jag. Och inte vill veta.

    Gilla

   • Jörgen filipsson

    men åka hem på semester verkar fungera utmärkt till många länder som dom flytt ifrån

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: