Världens kallaste skolväg barn i Yakutia tar sig till lektioner vid -51 ° C

Studierna för elever i Oymyakon, det kallaste bebodda stället på jorden, stoppas  endast när lufttemperaturen sjunker under -56C.

Det finns bara en skola i jordens kallaste permanent bebodda levande bosättning Oymyakon, Yakutia, och den fortsätter att fungera även i bitande kyla. 

Lektioner börjar klockan 9 när det fortfarande är mörkt, eftersom december solen bara stiger en timme senare och slutar kl 17 när det också är mörkt med solnedgång kl 14:15.  

Skolan, byggd 1932 och uppkallad efter den lokala köpmannen och beskyddaren Nikolay Krivoshapkin, serverar Oymyakon och två närliggande byar, Khara Tumul och Bereg Yurde.

”Lokala barn går till skolan med sina föräldrar och ofta också med hundar; elever från andra byar måste ta en buss för att komma hit. Bussresan tar från 10 till 18 minuter,

Mer info och ”coola” bilder:  The Sibirian Times

8 thoughts on “Världens kallaste skolväg barn i Yakutia tar sig till lektioner vid -51 ° C

  1. The Siberian Times verkar vara bannat av Facebook, då måste det alltså vara en trovärdig tidning !

  2. Det är visserligen lite kallt där men dom slipper å andra sidan inkräktare i form av neger och araber.

  3. Nämen nu får Greta åka på studiebesök och tala förstånd med folket. De måste ha fel på termometrarna.

  4. Staden Verchojansk, ca 1100 inv, i Sibirien hade en notering på -72° C tidigare i Guinnes rekordbok. Alltså ett kallare rekord än någon annan mänsklig stad. -60 eller kallare inträffar i stort sett varje vinter. Medeltemp i Januari typskt ca -50°C!

  5. De här fjollorna som gjort lumpen på K3 och tyckt att befälen var taskiga kanske skulle ha börjat sitt liv med skolgång i Sibirien

  6. Har bott i liknande klimat. Man vänjer sig. Lite svårt att starta bilen samt att rutan i fram sprack på grund av tempraturskillnaden.

  7. – 33 har jag varit med om på Alnö utanför Sundsvall. I början på 80-talet. Numera har vi runt 2 till 3 grader plus i December… det blir en grön jul i år.

Kommentera