Ryssland uppmanas lämna Krimhalvön

UTRIKES. FN:s generalförsamling har antagit en resolution som uppmanar Ryssland att avsluta sin “tillfälliga ockupation” av Krimhalvön och omedelbart, och villkorslöst dra tillbaka sina militära styrkor från det ukrainska området.

Krimhalvön och Ukraina. Det lilla ljusblå i det röda är den ryska flottbasen och staden Sevastopol.

Resolutionen, som antogs med 63 röster för och 17 mot, är inte bindande.

Konflikten i östra Ukraina bröt ut 2014. Ryssland annekterade Krimhalvön och Sevastopol samma år. Den militära konflikten har krävt fler än 13.000 liv. 

Aftonbladet/TT

Om Krimhalvön på bloggen…

– Pettersson vet att Krim historiskt är ryskt, men det ger inte ryssarna rätt att ta över det område de (Sovjet) gett till Ukraina med våld och bryta det avtal som fanns. Krimhalvön utom Sevastopol överfördes till Ukraina 1954 och förblev ukrainskt vid landets självständighet 1991.

Sevastopol

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

32 thoughts on “Ryssland uppmanas lämna Krimhalvön

 1. Den ryska högern – Putin är en blodtörstig jävel. Den ryska vänstern – Putin är en blodtörstig jävel.
  Den svenska högern – Putin – Gud.

 2. Jag har väldigt svårt att förstå den Putinvänlighet som dominerar här bland kommentarerna år ut och år in.

  Ser de flesta invandringskritiska i Sverige verkligen inte hurdant land Ryssland är? En gravt korrumperad diktatur vars samhälle intar allt mer totalitära former. Den massiva mängden pengar som pumpas in i militären och nationalgardet. Ockupationen av grannländernas territorium, bl.a. i östra Ukraina.

  Någon fungerande demokrati eller en verklig rättsstat har Ryssland aldrig varit. Efter Sovjets kollaps fanns det visserligen en svag strävan att föra landet åt det hållet men den begravdes snabbt.

  I Rysslands västliga grannländer såsom Finland och de baltiska länderna är det en självklarhet även inom konservativa partier att folk inser detta. T.ex. Sannfinländarna i Finland och EKRE i Estland skulle inte ens drömma om att inta en positiv eller ens neutral linje i förhållande till putinismen. Där finns insikten om den potemkinkuliss som putinisternas tal om ”traditionella värderingar” är. Bakom den kuliss lurar bland annat djup ekonomisk misär bland vanligt folk, diktatur, korruption, rättsröta och en avsaknad av yttrandefrihet som är av en totalt annan kaliber än i Sverige. Och inte minst en förvaltningstradition som är en ren motsats till Oxenstiernas principer.

  Hälsningar från finländaren NF

  • NF:
   Jo vi ser nog allt utan att dagligen behöva hjälp från Svenska Propaganda-TV o. PK-Pressen….
   Om nu Ryssland är så illa som du söker framställa,vore det klädsamt om du samtidigt rapporterade sanningen,från en av världens mest korrupta stater,nämligen Ukraina !
   Kanske denna kännedom,tillsamman med sistnämnda landets kriminella ligor som bl.a. vi i Skandinavien utsättes för,spelar en roll i bedömningen !

   • Det är givetvis sant Ukraina inte är något föredöme bl.a. gällande korruption (som är ungefär lika utbredd som i Ryssland), oligarkernas makt, ekonomisk utveckling och brottslighet. Även den ukrainska demokratin har klara brister, trots att den i och för sig fungerar bättre än sin ryska motsvarighet.

    Men dessa faktum rättfärdigar ändå på inget sätt den ryska ockupationen av ukrainskt territorium.

    Det kan också konstateras att samhällsskicket inom det ryskockuperade området i östra Ukraina kan närmast beskrivas som anarki och en stor del av befolkningen har flytt från området.

   • NF:
    Ja där har du rätt beträffande de stora skaror som flytt kriget. Det märkliga är att de flytt till Ryssland,som byggt upp stora uppsamlingsläger åt dem.
    Är väl något år sedan jag såg ett reportage därifrån. Då uppskattade jag mängden till flera tusen kvinnor o. barn !
    I övrigt måste jag erkänna mig inte vara så hemmastadd i Ukrainas inre problem. Det som till del oroade mig,var CIA´s inblandning o. USA´s försök,att införliva dem med NATO…

   • Stenbock:
    En del har flytt till Ukraina och en del till Ryssland. De som har stannat kvar är till stor del äldre folk.

    Vad gäller Nato så skulle ett medlemskap i Nato med mycket stor sannolikhet ha räddat Ukraina från krig. Rysslands interna politiska situation är inte sådan att de skulle vara beredda att starta ett anfallskrig mot ett Natoland, åtminstone inte än. En sådan manöver innebär stora risker eftersom det är mångt och mycket Natos trovärdighet som då står på spel. Den trovärdigheten är de flesta Natoländer inte beredda att offra i första taget. Detta eftersom deras egna militära säkerhet bygger till stor del på det att de förväntar sig att allierade länder kommer till undsättning i händelse av att de blir anfallna.

 3. Ryssland är samma korrupta soptipp … Krim har inte blivit bättre .. Putin är en mördare Ryssland är tiggare. Vad bär du här ??

 4. Så fort den här Corona smittan är över, kan man åka på semester till Krim ! Tryggt, lugnt, säkert och inga araber, afghaner, albaner och negrer !

 5. Vilken ”annektion” ? Ryssland har alltid varit närvarande på Krim sedan drottning (tsaritsa)Katarina den Stora BEFRIADE Krim från turkarna på 1700 talet ! Folket på Krim skulle hellre DÖ än tillhöra den korrumperade banditregimen i Ukraina. Ukraina har inte ens existerat före 1917. Den korrupta regimen i Ukraina har sänkt ukrainarnas levnadsstandard med 50 %, varför skulle folket på Krim vilja tillhöra en sådan banditregim ? Nu gör ryssarna sådant som Ukraina aldrig gjort, dvs. investerat i Krim, stora investeringar ! Vad FN och den här Wallström i Sverige tycker är skit samma, ryssarna borde dra sig ut från FN. Det VIKTIGA är vad folket på Krim vill och dom vill inte tillhöra banditregimen i Ukraina vars ekonomi nu kan jämföras med Zimbabwes ! En riktig skithåla !
  Enda skälet till ”Putschen” i Kiev var att få Krim till NATO, detta misslyckades totalt ! (”Putsch”= Hitlers ölkällarkupp i München på 20 talet).

 6. UN/FN en elefant på lerfötter, vad de säger nu skulle sagts 2014 då ockupationen skedde.
  Alla andra länder som är anslutna skulle då varit de som talade om för Ryssland att de gjorde fel.
  UN/FN är som EU men en penningslukare av större mått, till vilken nytta?

 7. Viktigt att veta :
  Befolkningen på Krimhalvön består av 58 procent ryssar och 24 procent ukrainare. Med denna statistik bör man kanske bättre grunna på folkomröstningens resultat. 81 procent av befolkningen deltog i valet.
  Källa : wikipedia

 8. Finns det inga större problem att uppehålla sig vid är 2020 ?
  FN´s välbetalda ledamöter tycks lida av arbetsuppgifter av vikt.

 9. FN o EU styrs av pengar och de som har pengarna . Enkelt . Har också bekanta som är nöjda efter folkomröstningen . Folkomröstning är väl den ultimata folkviljan . Chrustjov ”gav ” Krim till Ukraina under sovjettiden då Ukraina var en del av Sovjet . Kanske ett naturligt steg hemåt ?
  Mvh Sjöström

 10. Idioter… Folk i Krim får nu pensioner, sjukbidrag, barnbidrag, engångsbidrag när man föder barn (motsvarande ca 75 000 svenska kronor), mammaledigpengar, osv…
  Folk är nöjda där…
  En av mina kosmetologer -krimska tatar (samma etnictet som kvinna från Ukraina som vann Eurovision med sin politiska sången) berättade för mig att de gick och röstade för Ryssland i valet. De var enligt henne helt utan rättigheter under Ukrainas styre, fick inte tomt att bygga sina hus på (det finns en massa video hur man river deras olovligt byggda hus med gravmaskiner), fick inte bygga moskeer.
  När Krim återvände till Ryssland fick den som önskar en tomt att bygga hus på, samt fick tatarer bygga sina moskeer. OBS! Tatarer är sådant muslimskt folk som producerar inga terrorister…
  Sam har jag en ukrainsk kompis som var kraftigt emot ”annekteringen” men efter när hon besökte området erkände hon att allt blivit mycket bättre och även åkte dit på semester tillsammans med sin lettiske man

   • Ni skåningar är er själva nock. Ni har alltid varit dryga och försökt racka ned på oss i Blekinge Men en sak ska du veta. Blekingar är inga veklingar.

 11. Ursäkta men kan du hänvisa till källa om 13 000 ska ha dödats i samband med Krim?

  Det finns inga faktasägande källor om detta någonstans. Inte ens att vapen ska ha avlossats.

   • De 13.000 gäller hela den militära konflikten, alltså även den i östra Ukraina. Sedan var inget i inlägget mina personliga åsikter utan FN:s och TT.

    Men Ryssland är med i FN och
    FN-stadgan ger inget stöd för att stormakter skulle ha större rättigheter eller andra rättigheter än mindre länder.

    FN-stadgan ger inget stöd för att ett lands säkerhetsintressen skulle kunna överordnas ett annat lands intressen.

    I FN-stadgan finns inget utrymme för acceptans av rysk önskan om intresseområden eller buffertzoner i ett egendefinierat närområde.

    FN-stadgan ger inget stöd för att Ryssland skulle kunna flytta statsgränser med grund i militär makt. Tvärtom. Sådant agerande strider mot FN-stadgan.

    Ryssland borde ha förhandlat med Ukraina och ordnat folkomröstning innan ockupationen.

    Jag kan tänka mig att skulle den ryska principen gälla finns det flera
    muslimskt dominerade områden, exempelvis Tjetjenien och Dagestan med flera som skulle vilja bli självständiga.

 12. Det var befolkningen på ön Krim som själva i en folkomröstning fick bestämma om de ville tillhöra Ryssland eller Ukraina. Folket på Krim valde Ryssland. Denna folkomröstning uppmärksammades aldrig i Västeuropa massmedia. Bråka med Ryssland tycks vara FN huvudsyssla . Samma med EU ! Men EU håller på att splittras vad gäller dess utrikespolitik.

  • Det tycks vara att bloggaren bara återpublicerar okända källor som inte beaktar fakta att Krim har varit en autonom region.

   Vidare kan man spekulera i FNs mandat att uttrycka sig så i en laglig folkomröstning eftersom Krim var innan Ukraina en autonom region och mellan samt efter omröstning 2014 också var en autonom region.

   Jag bryr mig inte om politik utan om folkrätt, och Krim har folkrättsligt rätt enligt sin autonomitet att rösta precis som alla vi andra.

   Väldigt förvirrad vad bloggens syfte är med att publicera faktalösa narrativ

   • … du missade också Petterssons publicering av karikatyr på Putin… Där ligger en hund begravd… Sådana konstiga uttryck sänker avsevärt nivå på bloggen och underminerar trovärdigheten…
    Som ryska är jag stolt över dig som kan hålla dig lugn och sansad… själv blir jag förbannad och frispråkig på en sekund när man ser Pettersson kasta skit på mitt land.

    Du får säkert inget svar från honom. Eller får du hänvisning till BBC eller dylikt som tar info därifrån… Och man lyssnar självklart inte på observatörerna som var med på omröstningen

  • Det går knappast att lita på en ryskorganiserad folkomröstning som skett efter att Ryssland ockuperat området. Dessutom så har autonoma regioner ingen automatisk rätt att bli självständiga (Katalonien är ett bra exempel på detta).

   • Konstigt att Kosovo fick det men inte Krim… Snacka om skillnad på folk och folk?

   • Pettersson , vad har statlig nyhetsbyrå Sputnik med den info som du angav att göra? Varför blandar du ihop östra Ukraina och Krim samt försöker ge sken att den 13 000 döda har någonting med Krim att göra? Hur relevant den info i avseende Krim? Hänvisa exakt vilken avsnitt i Sputnik du menar.
    Apropå (citerar) ”Tjetjenien och Dagestan med flera som skulle vilja bli självständiga”. Får jag en källa på dina påstånden?

   • Maja, jag återger en TT-nyhet från FN utan personliga värderingar med länk.

    Du skäller på mig om statliga BBC, jag visar att jag även läser statliga ryska medier.

    Du skäller om 13.000 döda, siffror som är från FN och handlar om Rysslands konflikt med Ukraina i Donesk och Krim som började samma år och planerades samtidigt.

    När det gäller Tjetjenien och Dagestan får du nog läsa på om historien och krigen där.

    Har du läst inlägget?

Kommentera