Kinas rymdsond har lyft från månen

VETENSKAP & TEKNIK. I tisdags landade den kinesiska rymdsonden Chang’e-5 på månens yta. Den har arbetat oväntat snabbt på lavaslätten Stormarnas ocean och alla mineralprover var insamlade ett dygn tidigare än beräknat.

Kinas rymdsond Chang’e-5 Bild CNSA

Det statliga kinesiska tv-bolaget CCTV meddelade att Chang’e-5 lyfte från månens yta kl 16.10 svensk tid under torsdagen.

För första gången sedan 1976 ska mineraler från månen fraktas till jorden. Den kinesiska rymdsonden har landat på en tidigare outforskad del av månen. Om de lyckas blir Kina det tredje landet efter USA och Sovjetunionen att lyckas med projektet. Nu väntar en svår del av rymduppdraget, att ta sig tillbaka till jorden.

Nu väntar nästa riskfyllda del av projektet, att ansluta Chang’e-5 till moderfarkosten och ta sig hem med proverna.

Kina har offentliggjort filmer från landningen, spridda av västerländska branschjournalister , som visar hur sonden flyger in flackt, saktar ned och justerar sin position innan den dimper ned i mångruset.

Just att landa och lyfta kontrollerat på månen har av experter beskrivits som extra svåra utmaningar att lyckas med för de länder som vill kalla sig rymdstormakter. Många har försökt, och många har misslyckats — även USA och Sovjetunionen i början, och på senare år bland andra Indien och Israel.

Om Chang’e-5 lyckas ta sig tillbaka, och landa i Inre Mongoliet i mitten av december blir det första gången sedan 1976 som mänskligheten får hit mineraler från månen. Dessa prover anses också extra intressanta eftersom de är från en tidigare icke besökt del av månytan.

Landningen tisdagen den 1 december

Illustration på färden, hoppas det går bra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Kinas rymdsond har lyft från månen

 1. ”Hur som helst så tog astronauterna på Apollo 11 med sig en del stenar och sånt hem från sitt lilla månäventyr. Dessa stenar hamnade på lite olika ställen. En av dem gavs till det Holländska nationalmuseet i Amsterdam 1988. Museet tog väl hand om denna fina gåva och försäkrade den vid ett tillfälle för mer än en halv million dollar.Men för bara några veckor sedan gjordes en chockerande upptäckt. Museets ärade månsten är inte alls från månen. Det är bara en bit förstenat trä!Ingen på museet hade ens funderat på att tvivla på stenens härkomst eftersom den hade tillhört premiärministern Willem Drees samling innan den kom till museet. Willem hade fått stenen som en gåva 1969 av U.S.A´s dåvarande ambassadör J. William Middendorf när han besöktes av de tre Apollo 11-astronauterna. Museet försöker ursäktande säga att det ju faktiskt inte stod någonstans att stenen var från månen. Beskrivningen på den säger: ”With the compliments of the Ambassador of the United States of America … to commemorate the visit to The Netherlands of the Apollo-11 astronauts.” Men får man en sten av Apollo-astronauterna förväntar man sig ju att gåvan faktiskt är från månen och inte bara en värdelös vanlig förstenad träbit. Och man försäkrar den definitivt inte för så mycket pengar.”
  https://i1.wp.com/farm4.static.flickr.com/3473/3883554257_e500253703.jpg?zoom=2

  Posted on 2009/09/03 by missmagicgirl

 2. Dessa kolossala kostnader förknippade med dessa rymd-lekar. ..
  Hur mycket har Kina betalat alla covid19 drabbade länder för orsakade pandemiskador..?!?

 3. Jag gillar Pettersons blogg, inte tu tal om detta.
  Men Pettersson skriver att: ”För första gången sedan 1976 ska mineraler från månen fraktas till jorden.” Vilket inte är sant. Den som kommer ihåg minns att redan 1969, då den första fejkade månlandningen ägde rum, så tog de med sig mineral från månen till jorden.

  • Och vad har 1969 med 1976 att göra i det är sammanhanget?

   Det är första gången på 44 år som det hämtas material från månen.

   På 60 – 70-talet samlade USA och Sovjet in sammanlagt in cirka 400 kilo material från månen men dessa prover var över 3 miljarder år gamla. De cirka 2 kilo prover som Kina nu kommer att samla in tros inte vara mer än max 1,2 miljarder år gamla vilket kan ge oss oss ytterligare information om månens geologiska historia.

 4. 1969 landade USA på månen. Den teknik som mänskligheten förfogade över då är ljusår ifrån den vi förfogar över nu. Varför genomförde USA detta? Jo upprinnelsen till detta var att president Kennedy uttalade eller snarare lovade USA:s befolkning och världen att innan 60-talet var slut så skulle USA ha en man på månen. Hela månlandningen är faktiskt en rejält stor bluff. Den teknik som fanns tillgänglig 1969 räckte inte på långa vägar för att genomföra detta.

  • Med stor sannolikhet har du rätt i detta eftersom det inte finns några relevanta svar på de frågor, eller någon som kan avfärda de påståenden, jag skriver i mina kommentarer nedan.
   De är så relevanta att den som ignorerar dem lika gärna kan tro på en sån som t ex Stefan Löven eller Reinfelt också!

 5. Det verkar som om kineserna har varit och snokat i Grummans arkiv. Skrattretande lik Apollo Lunar Module.

  Undrar hur landningen gick till? Alla som såg Apollo 17 återvända från månen kommer ihåg att kameran följde uppstigningen. Med tanke på att det är åtta sekunders fördröjning var det rätt imponerande att man lyckades räkna ut kamerarörelsen. Samma fördröjning skulle ställa till en fjärrstyrd landning och då månytan har en hel del hinder gäller det att undvika dem.

 6. En del experter säger att det måste vara helt täckt med kratrar på månen, allt ifrån jättestora till knytnävssmå och i varandra. Månen har bombarderats i många hundratals miljoner år , det finns ingen atmosfär som bromsar, upphettar eller spränger/bränner upp det som faller ned och det finns ingen fukt och ingen vind mm som kan nöta ned bildade kratrar! Endast kraften från material som sprutar från nya nedslag kan påverka de gamla kratrarna. Dessutom om man riktar kameran uppåt från ljuset och från solen ska en helt fantastisk stjärnhimmel synas! För det finns ingen atmosfär som hindrar ljuset! Inget av detta syns eller beskrivs vare sig på film, foto eller av Apollo 11s Astronauter som sade bort sig att ”himlen är SVART” i alla riktningar vilket är en Omöjlighet! Det finns ingen atmosfär som sprider ljuset som på jorden. Ljusa objekt som utsätts för solljuset blir ca 100 grader C varma och de som ligger i skugga ca – 100 grader C kalla.
  Varför fick man inte höra den 140dB rytande raketmotorn istället för musiken? Detta är sannolikt fake precis som alla andra månlandningar!? Sen ska landaren upp igen till en fart av ungefär Tre gånger en gevärskula 2400m/s (flykthastigheten från månen) och docka med skeppet som cirkulerar runt månen, jag tror faktiskt inte på detta! Endast ett skådespel för massorna!

   • Det faktum att Niel Armstrong som sagt sade följande i intervjun strax efter färden (då samtliga austronauter såg ut som att de blivit hotade till livet och såg mycket bedrövade och spända ut) : fråga 1: Hur såg jorden ut från månen? ” It looked quite small” sade han bl a, detta är nämligen helt fel och det kan man räkna ut utan att behöva åka dit! Jordens diameter är ca 3,5 gånger månens, det betyder att den synliga jordskivan upptar en yta hela 13 gånger den som månen upptar sedd från jorden! som alltså ser jättestor ut från månen! Och avståndet är ju detsamma, eller hur? Man har analyserat hans kroppssråk och ögonrörelser (han blir mycket oroad av frågorna och gav efter detta aldrig några intervjuer) under intervjun och denna analys antyder att han både ljuger och fabulera om mycket av det han säger.

    Sen fråga 2: hur såg himlen ut? ”BblaacK”, svarar han då, vilket också är helt fel, man behöver ej åka dit för att räkna ut detta heller. Däremot kan himlen se svart ut på bilder tagna med kamera pga kontrasten mot den mycket ljusa månytan, när den finns med.
    Dessa filmer från intervjun hittar jag ej längre på youtube! Varför kan man fråga sig! Varför censurera bort en 50 år gamman intervju?

    Apropå länken: jag är både programmerare och datortekniker och det är sant att datorer på den tiden EJ användes till bildmanipuleringar och bild- och filmskapande det fanns och finns det andra tekniker för. De högupplösta bilderna släpptes först flera decennier efter ”färderna”, var har dessa varit under tiden? Film och bildskapande och manipulationer med datorer kunde göras minst redan i början av 1990-talet, kanske tidigare för dem som hade ekonomiska resurser att införskaffa den då mkt dyra utrustningen och programvaran samt tid och kunskaper.
    På en bild på månbilen syns flera av astonauternas fotspår vid sidan av bilen som inte där lämnat några spår varken efter eller före sig (som om den lyfts dit av en kran, hur är detta möjligt? Har astronauterna burit dit den i delar och monterat upp den där? Varför isåfall så långt ifrån landaren? Och hur hantera verktyg skruvar och muttrar med de tjocka och trycksatta handskarna? Minst 0,5 atmosfärer är lämpligt, 0,3 ett absolut minimum! Det innebär att varje cm2 av dräkten inkl handskarna har ett inre tryck på ca 5N / cm2 eller motsvarande 0,5 kg/cm2 vilket ger 50 Kg/dm2, om även yttersta lagret i dräkten är i kontakt med den trycksatta delen skulle de spännas ut som ’michelingubbar’! Solintensiteten är upp till 20 gånger starkare än på jorden pga dess atmosfär. Hjälmglaset som också är trycksatt och utsätts för en sammanlagd kraft av ca 5*500= 2500N inifrån dvs motsv 250 kg minst! Glaset måste vara starkt ljusfiltrerande annars skulle astronauterna omedelbart skada synen om de skulle råka titta direkt mot solen. Svetsglas närmast! Men de sägs ska ha haft ett tunn guldbeläggning på utsidan glaset. Därför är det omöjligt att urskilja ett ansikte utifrån genom glaset. Bilderna som visar detta är fejk om det inte finns en annan belysning som starkt lyser upp ansiktet inne i hjälmen. Enl uppgift ska de INTE ha haft någon form av extra belysning förutom solen!
    En mycket viktig punkt är också att fotspåren blir så distinkta med skarpa mönster i den absolut torra månsanden/ måndammet detta är extremt osannolikt då det inte finns mågon fukt i den. Den som gått på en strand i torr sand vet att fotspåret suddas ut till en avlång liten grop, men när sanden är fuktig blir spåret tydligare. Och på är den som sagt absolut torr! Så spåren tyder helt klart på att bilderna är tagna någonstans på jorden!
    När månbilen åker dammar det upp, eller hur? När månlandaren var nästan nere måste det också ha dammat upp! Pga den kraftiga raketmotorn. Men på de högupplösta sensläppta bilderna finn inte ett dammkorn påmånlandarens fötter! Och inga tecken finns under månlandaren på att dammet har rört sig det minsta, detta är omöjligt! Det finns många fler punkter men det blir för mycket att ta upp. De som skrivit på länken har ju inte gjort någon analys utan utdelar istället epitet och nedsättande tillmälen (det känns igen från andra ämnen!), sannolikt pga ovilja och/eller brist på analysförmåga!
    De högupplösta bilderna kom som sagt enl uppgift ut till allmänheten först kring år 2000! Då man kunde göra vilka fakefilmer som helst, endast tid, fantasi och ekonomi satte gränsen! Eller tror skribenten på länken att ”Jurassic park” spelades in med riktiga dinosaurier också?

    Sen kan det ju hända att de fimer och bilder jag sett också är manipulerade för att skapa en falsk bild av att månlandningarna är en bluff, men det finns faktiskt lite som tyder på det!

   • Sista delen av sista meningen ska vara: ”skapa en falsk bild, och ge intryck av att månlandningarna är en bluff”

Kommentera