Biden pressas av Vänstern hemma att återgå till den gamla modellen utomlands


Intervju: En utvärdering efter valet av Daniel Pipesden 11 november 2020. Översättning till svenska: Ilya Meyer

Från inledningen: Daniel Pipes ”talar till oss om ett Amerika som är på väg mot ett scenario av radikalisering av Högern och Vänstern, Trumps framgångar och misslyckanden i utrikespolitiken och på vilket sätt Biden är ett mysterium”.

Trump & Biden by ekaden is licensed under CC BY-SA 2.0

Il Sussidiario: Du är en konservativ och en Republikan men en halvhjärtad Trump-anhängare, du lämnade det Republikanska partiet efter att Trump nominerades 2016 eftersom du var orolig för att han var en nyfascist (du kallade honom för Trumpolini). Trots det så stödde du honom 2020. Varför har du ändrat dig?

Daniel Pipes: Han styrde, med viktiga undantag, som en vanlig konservativ inom områdena rättsskipning, utbildning, skatter, avreglering, miljön, den administrativa staten och utrikespolitiken. Hans tvivelaktiga personlighet ledde inte till några kriser.

IS: Trump förlorade tydligen valet med knapp marginal, till en svag Demokratisk kandidat. Varför?

DP: För närvarande har Donald Trump inte gett upp så valet är inte över än. Om vi antar att han förlorade så var det med små marginaler i några få stater som han vann 2016, kanske för att Demokraterna uppmärksammade dessa stater mycket mer än förra gången. Det anmärkningsvärda med detta val är hur likt det är valet för fyra år sedan på alla nivåer – president, Senaten, Representanthuset, förvaltningen, delstatsparlamenten. Det verkar som om väldigt få människor har ändrat sig.

IS: Hur stor roll spelade COVID-19 krisen?

DP: Den skadade Trump av två skäl, dels gick ekonomin ner och dels pratade han dumt om det. Det han gjorde rätt (som att låta guvernörerna hantera det själva) fick nästan ingen uppmärksamhet alls.

IS: Rasupproren och BLM-rörelsen?

DP: Dessa hjälpte förmodligen honom. Få amerikaner är angelägna att ”avfinansiera polisen” eller se rasism som USAs definierande kvalité.

IS: Är USA på väg mot en konfrontation mellan den radikala Högern och den radikala Vänstern?

DP: Jag är rädd för det. Båda sidor rör sig bort från mitten och hårdnar i sina positioner. Som en moderat konservativ märker jag i synnerhet detta från Högern, samtidigt som jag attackeras på sätt som aldrig skett tidigare.

IS: Joe Biden verkar ha valts som en anti-Trump-kandidat men utan någon vision. Vem är han och vilka krafter står bakom honom?

DP: Biden är ett mysterium eftersom hans mentala förmåga minskar dagligen. De stora frågorna som väntar oss, om hans valvinst bekräftas, rör hans förmåga att regera och hur länge han kommer att klara av att vara president. Om vi antar att han är kapabel och klarar av presidentskapet, är han en moderat liberal under hård press från den hårda Vänstern. Jag förväntar mig att han ofta kommer att ge efter för dem.

IS: I vilken utrikespolitisk fråga var sprickan mellan honom och Etablissemanget som störst?

DP: Den tuffa linjen mot allierade som Tyskland, att insistera på att behandla dem som jämlikar, inte som varande i beroendeställning.

IS: Är hans politik inte den oundvikliga anpassningen av amerikaner till en postamerikansk värld?

DP: Ja det är ungefär vad jag menade med jämlikar, inte i beroendeställning.

IS: Vad är din kommentar till detta uttalande: Trumps utrikespolitik kan verka oberäknelig och okonventionell, men i slutändan är den enkel, schematisk och förutsägbar.

DP: Instämmer: den är oförutsägbar eftersom den kommer från ett odisciplinerat sinne och den är förutsägbar eftersom detta sinne är ganska konsekvent.

IS: Går vi nu in i en mindre förutsägbar fas?

DP: Ja, med Biden som president, på grund av hårda spänningar mellan liberaler och vänsteranhängare inom det Demokratiska partiet.

IS: Trump skildras som en isolationist, men det var unilateralism och ekonomisk säkerhet som drev hans utrikespolitik. Håller du med om detta?

DP: Ja unilateralism och ekonomisk säkerhet är vad amerikansk isolationism nu handlar om.

IS: Kan Biden undvika unilateralism och ekonomisk krigföring?

DP: Ja han kan återgå till det klassiska tillvägagångssättet efter Andra världskriget, där USA tar på sig ytterligare bördor eftersom man är ledaren.

IS: Bidens utrikespolitik är höljd i fler mysterier än den nostalgiska hänvisningen till en svunnen värld, som det multilaterala status quo efter Andra världskriget. Många antar att han i Europa kommer att återupprätta det gamla samarbetet med den Europeiska Unionen och NATO. Har de rätt?

DP: Ja jag förväntar mig detta, delvis eftersom en Biden-administration kommer att vilja särskilja sig från Trump.

IS: Kommer Biden att återgå till Obamas utrikespolitik i Mellanöstern, att blidka islamister?

DP: Du antar att Trump upphörde med att blidka islamisterna, något jag ifrågasätter. Förutom den tuffa politiken gentemot Iran har USAs politik i generellt sett varit gynnsam för islamisterna i Libyen, Somalia, Jemen, Syrien, Irak, Turkiet och Afghanistan. När det gäller Biden så ja, han kommer att fortsätta och öka denna mjuka inställning till islamism.

IS: Hur kommer detta att påverka politiken gentemot Israel?

DP: Islamister är inte nyckeln till den amerikanska politiken gentemot Israel; det är palestinierna. Biden har varit klar med att han vill återgå till politiken att ge Palestinska Myndigheten vetorätt över det amerikanska agerandet i den Palestinsk-israeliska konflikten.

IS: Trump avvisade Iran-avtalet och gjorde allt han kunde för att försvaga Teheran ekonomiskt. Kommer Biden att gå tillräckligt långt för att få iranierna tillbaka till förhandlingsbordet?

DP: Jag tvivlar på det. Khamene’i gillade aldrig JCPOA och kommer att komma med krav som Biden troligen inte kommer att acceptera.

IS: Trump var mild mot Erdoğans Turkiet; kommer Biden att bli tuffare mot dem?

DP: Ja han har antytt att han kommer att vara tuffare. Delvis är detta en del av strävan att upphäva allt Trump gjorde; delvis är det en realistisk syn på Turkiet under Erdoğan.


13 responses to “Biden pressas av Vänstern hemma att återgå till den gamla modellen utomlands

 • Ankara

  Jag skasläppa barnboken.
  -akta er flickor, här kommer farbror peddo (och en bild på Biden).

  Jag tror inga förskolor köper den men jag tror många vanliga småbarnsföräldrar köper den.

  Gilla

 • Federley

  Biden vann inte valet. Fiskmåsarna pratar om det och de är kända för deras låga IQ.

  Gilla

 • Hassse

  Var det verkligen Biden som vann ? Jag tror det är bluff: En President som inte skapat krig får gå

  Gilla

 • Micke

  De hade bara en fråga och det var Corona. Strategin var att svartmåla Trumps insatser, som f.ö samstämdes i hög grad med Tegnells metoder. Sverige ledde dessutom dödligheten över USA länge men medier här hemma gick på Bidéns (Demokraternas) falskspel. Bidén hade alltså inget tal som hade lockat väljare utan skyllde på Kinespesten och med en mask som andra ljusskygga individer gömmer sig bakom lyckades han, småspringandes 5 m i stöten, locka förklenade amerikaner och medier in i marxisternas klor.

  Gilla

  • Argus

   Min personliga uppfattning är att den amerikanska administrationen var mycket tidigare än FHM med åtgärder. Men precis som med FHM och regionerna är det delstaterna till stor del som ansvarar för utförandet. Den amerikanska tidslinjen:

   * January 11: Chinese state media report the first known death from an illness originating in the Wuhan market.
   * January 15: The first person with coronavirus in the United States arrives from China, where he had been in Wuhan.
   * January 21: The first American case of coronavirus is confirmed at a clinic in Snohomish County, Washington.
   * January 23: China closes off the city of Wuhan completely to slow the spread of coronavirus to the rest of China.
   * January 27: The White House convenes a special task force to deal with the emerging threat of coronavirus.
   * January 29: The president chairs a meeting of the White House coronavirus task force for the first time.
   * January 30: The World Health Organization declares a global health emergency as coronavirus continues to spread.
   * January 31: President Trump declares a national health emergency and imposes a ban on travel to and from China. Former Vice President Joe Biden calls Trump’s decision “hysterical xenophobia … and fear-mongering.”
   * February 2: The first death from coronavirus outside China is reported in the Philippines.
   * February 4: President Trump talks about coronavirus in his State of the Union address; Pelosi rips up every page.
   * February 5: House Democrats finally take up coronavirus in the House Foreign Affairs Subcommittee on Asia.

   Gilla

 • Kalle Bergström

  Det var inte Biden som vann valet. Det var den utstuderade uppsättningen av Biden som mycket svag åldrad man och Kamala Harris radikal vänsterfeminist som lagts upp av de styrande supermultimiljardärerna som styr världen. För dessa är människor ett underlag för makt och rikedom.

  Gilla

  • Kalle Bergström

   I politiken och i den djupa staten finns många människor välbetalda av supermultimiljardärerna

   Gilla

 • centurion

  Bidén har vid ett flertal tillfällen setts tafsa på små och lite större barn. Och det bara i offentlighetens ljus.

  Gilla

 • centurion

  Måns Gahrton kläckte ju ur sig den patetiska barnboken ”Bosse, Bella och den trumpne Donald”. Den togs med glädje emot av kultureliten och många förskolor stod i kö för att köpa in den. Allt för att tidigt forma de små liven till lydiga kommunister. Usch och tvi ! Skäms på er !
  Men som ett alternativ, Måns G. kan du få ett litet dagsaktuellt tips :
  ”Bosse, Bella och den skitiga Bidén”.
  Fast den boken passar sig inte i de fina salongerna, utan gör bäst på dass.

  Gilla

  • Niklas R

   Förslag till titel och handling på den nya boken. ”Pedofilen Bidén och hans två små vänner.”

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: