Kommer Sverige att bli som Maradonas Argentina?

UTRIKES. I onsdags dog fotbollsikonen Diego Maradona hemma i Argentina, när det diskuteras vem som varit världens bästa fotbollsspelare genom tiderna har diskussionerna oftast kretsat kring bolltrollaren Maradona och brasilianen Pelé, som nu är 80 år gammal. – Jag är ledsen att förlora en vän på det här sättet. En dag kommer vi att sparka boll tillsammans i himlen, twittrade Pelé.

Den 2 april 1982 hade Argentina invaderad och ockuperat de närbelägna Falklandsöarna som tillhörde Storbritannien. Britterna blev förbannade och “Järnladyn” Margaret Thatcher gav flottan order att segla ut och ta tillbaka ögruppen, den 5 april var de på på väg. Den 14 juni 1982 kunde Union Jack åter hissas på Falklandsöarna och de drygt 1.900 invånarna återbördades till det brittiska imperiet. Det var ett förödmjukande och katastrofalt nederlag för Argentina. Falklandsöarna låg utanför Argentinas kust och på 13000 km avstånd från Storbritannien, enastående militär bedrift av engelsmännen.

I det ljuset ska Maradonas största fotbollsframgången ses, i fotbolls-VM 1986, kom revanschen. I kvartsfinalen kom ett av fotbollshistoriens mest omtalade mål då Maradona i en duell med Englands målvakt Peter Shilton styrde in bollen med handen utan att domaren upptäcktedet. “Guds hand”, löd Maradonas analys i efterhand. Ett par minuter senare utökade Maradona på egen hand till 2–0 med en snygg individuell insats. Argentina tog sig till semifinal genom att besegra England med 2–1 och tog sedan guld.

Maradona återupprättade Argentinas självkänsla efter nederlaget i kriget.

Maradona med Guds hand, nu är Diego kanske hos gud med handen. Bild av Paolo Camera, licensed under CC BY 2.0

Nåväl, nu till rubriken. Kommer Sverige att bli som Argentina?

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk.

Puerto Madero Buenos Aires Argentina. Bild Pixabay

Argentina var i början på 1900-talet och fram till 1960-talet ett av världens rikaste länder och borde så vara än idag. I början på förra seglet hade landet en tillväxt större än USA. De hade en BNP per capita som var högre än Tyskland, Italien och Frankrike. Argentinaren var rikare än befolkningen i Europas stolta och stora nationer. Det drog till sig invandrarskaror från främst Europa.

Det som gjorde Argentina rikt var landets tillgång till råvaror, där den bördiga jorden gav rika skördar och näring åt enorma boskapsjordar. Den unga nationen var också demokratisk och modern, med en relativt välutbildad befolkning. Tillgången på råvaror finns kvar än idag.

Den bördiga jorden är lika rik idag. Argentina är också enormt rikt på naturtillgångar. Olja, naturgas, guld, koppar, järnmalm, uran, aluminium, stenkol, bly, zink, tenn, silver, asbest, mangan med mera varav mycket inte har exploaterats.

Odling, köttproduktion med enorma betesmarker, fiske, turistattraktioner med storslagna vattenfall och vingårdar. Argentina har allt.

Idag är Argentina inte ett u-land men rejält mycket fattigare än det än gång var.

Mycket påminner om Sverige.

 • Den tidigare välsedda skolan har försämras och skolresultaten blir allt sämre jämfört med grannländerna
 • Korruptionen har brett ut sig och därmed tilltron till de politiska systemen
 • Valutan, peson, har försvagats enorm
 • I Argentina beslagtog man invånarnas tillgångar med löfte om att få tillbaka dem vilket inte infriats. I Sverige har pensionsfonderna stulits och inte betalats tillbaka och allt fler tycker att vi inte får valuta för våra skattepengar.
 • Opposition har förtryckts, i Argentina mördades många. I Sverige tystas folk på annat sett och media sköter inte sitt arbete.
 • Argentina har haft stor invandring, främst från Italien och Spanien. Sveriges invandring är av annat slag…

Sverige verkar vara en mindre kopia av Argentina men ligger några decennier efter.

Problemen är hemgjorda av inkompetenta regeringar under en lång följd av år.

 • Vi, våra politiker och media måste inse att regeringsmakten och institutioner är viktiga och hålla efter korruption och ineffektivitet.
 • Vi måste ha en effektiv lagstiftning som efterlevs, ett rättsväsende fri från korruption och som gäller lika för alla.
 • Fria och öppna marknader ska finnas men de måste kontrolleras och kompletteras med framväxt av effektiva institutioner och satsningar på infrastruktur, inte minst satsningar på ett gediget utbildningssystem.

-Pettersson är konservativ nationalist med en grundinställning att samhällsförändringar ska ske så långsamt och försiktigt att man inte råkar slå sönder något som fungerar väl. En så dramatisk demografisk förändring som dagens invandring till Sverige innebär är allt annat än långsam och försiktig, och det vi råkar slå sönder på vägen kan visa sig väldigt svårt att reparera i efterhand, men jag tror att det går.

Svenska politiker och journalister måste förstå att den viktigaste byggstenen i ett samhälles infrastruktur är utbildning och dagens nivå och inriktning innebär ett hot mot ett lands utveckling. Vi måste sluta att importera problem som inte kan bli självförsörjande och vänligt men bestämt be dem som inte vill bli en del av vårt samhälle att åka hem…

Efter rekordåren under 1950 och 1960-talen var vi rikast i världen 1974. Året efter, 1975, beslutades att Sverige skulle bli mångkulturellt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Kommer Sverige att bli som Maradonas Argentina?

 1. En av Ronald Reagans mindre ljusa stunder var när USA förklarade sig neutrala. Man kan tycka att vid ett angrepp på ett NATO-land övriga NATO-länder omedelbart skulle komma till undsättning. Så är dock inte NATO-stadgan utformad utan gäller bara Europa och Nordamerika. Kan synas märkligt då en av medlemsländerna nästan uteslutande ligger i Asien.

  USA försökte även få Thatcher att acceptera eldupphör och förhandlingar men hon tvärnobbade med motiveringen att brittiska liv gått till spillo och det vore ett förräderi mot dem att lägga av när segern var inom räckhåll. Churchill hade inte heller vikt sig.

  • Några små öar långt borta, sa amerikanarna. Jaha sa Thatcher, så det är fritt fram för någon att ta Hawaii. Då tystnade amerikanarna.

 2. På 20 talet låg Argentina på 7 plats, 90 talet 78 plats.
  Argentina har fått sitt namn efter sina stora silvertillgångar.
  2013 körde jag från Santiago till Buenos Aires. Då kunde jag precis som i DDR växla pengar svart och få en mycket bättre kurs. Då blev priserna mer horribla. Fick tipps från några i min egen ålder när jag påtalade att allt var så dyrt..

 3. Oligarkin och korruptionen går hand i hand . Hörde får några år sedan Kristina Kirchner ( premiärminister ) säga att om hon försvann så skulle spåren leda till Wall Street ! Här har vi koruption i stor skala samt att oligarkin rycker i våra politiker i bakgrunden . Varför sitter centerns ledare i knä på Soros ? Soros spekulerade sönder vår ekonomi -92 . Gjort samma på Irland och Storbritannien tidigare . Bilderberg , CFR , m fl vad säger det . Mvh Sjöström

Kommentera