HD ska besluta om IS-terrorist kan få återvända


ISLAM. Den före detta brittiska medborgaren Shamima Begum reste till Syrien för att ansluta sig till IS som 15-åring. Nu ska den högsta domstolen i Storbritannien avgöra ifall hon får återvända till landet, rapporterar Daily Mail.

Shamima Begum

Shamina lämnade landet 2015 med två vänner. Hon gifte sig där med en IS-anhängare och bodde i Raqqa i fyra år. I dag befinner hon sig i ett läger i nordöstra Syrien.

Det brittiska inrikesdepartementet har dragit in Begums medborgarskap. Men en appellationsdomstol har bestridit beslutet, något som regeringen har överklagat med motiveringen att Begum är en ”säkerhetsrisk”.

– Pettersson säger att britterna försöker. I Sverige dras det inte i några medborgarskap, tvärtom här välkomnas terroristerna hem…

De som bränt människor är välkomna men inte koranbrännare, enligt Jan Jönsson (L) socialborgarråd i Stockholm.

TIDIGARE 2020-07-16. IS-terrorist gjordes statslös – kan få sin sak prövad

ISLAM. Shamima Begum,  reste år 2015 till Syrien, då som 15-åring, för att ansluta till muslimska terrorgruppen IS. För ett år sedan beslutade den brittiska regeringen att dra in damen medborgarskap trots att hon då blev statslös, anledningen sas vara att hon utgjorde en säkerhetsrisk. 

Nu har ett utslag i den så kallade Court of Appeal, instansen under högsta domstolen, gett Begum rätt att få sin sak prövad, rapporterar BBC. ”Rättvisa måste i det här fallet väga tyngre än nationell säkerhet”, konstaterar domstolen som hävdar att Begum aldrig fick en möjlighet till en rättvis prövning av hennes fall eftersom hon inte kunde lämna Syrien. Regeringen måste nu se till att hon kan ta sig till Storbritannien från det läger i Syrien där hon befinner sig.

Domslutet kritiseras av det brittiska inrikesdepartementet. ”Det här beslutet är en besvikelse. […] Regeringens högsta prioritet är att upprätthålla vår nationella säkerhet och skydda befolkningen”, står det i ett uttalande.

Enligt internationell rätt kan endast ett medborgarskap dras in om personen i fråga även är medborgare i ett annat land. Shamima Begum har förvisso sina rötter Bandgladesh, där hon enligt brittiska myndigheter skulle kunna ansöka om medborgarskap. Men landets regering vill inte ta emot henne.

Begum reste till Syrien för fem år sedan tillsammans med ytterligare två unga flickor fån London. Hennes medborgarskap drogs in fyra år senare då hon hittades i ett syriskt läger. Enligt den brittiska regeringen utgjorde hon en säkerhetsrisk.

I en uppmärksammad intervjun med tv-kanalen Sky ansåg Begum att ”många borde ha sympati gentemot mig med tanke på allt jag har varit med om”.

-Pettersson säger att hon får väl ansöka om medborgarskap i Islamska staten, å andra sidan hur kom hon iväg som 15-åring? Kanske de som hjälpte henne skulle bli av med medborgarskapet i stället.

Vad är det som är så svårt att förstå? Koranen är oföränderlig och importerar vi Mellanöstern får vi Mellanöstern.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


2 responses to “HD ska besluta om IS-terrorist kan få återvända

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: