I am Greta

DOKUMENTÄR eller PROPAGANDA. Regissören Nathan Grossman började följa klimataktivisten Greta Thunberg redan de första dagarna av hennes berömda skolstrejk 2018. Då visste förstås ingen att hon snart skulle stå som ledare för en världsomfattande klimatrörelse. Och Greta var ingen självklar huvudperson.

Bilden från Hulu, en kommersiell streamingtjänst ägd av Walt Disney i USA

– Nej, jag trodde absolut inte att vi skulle sitta här med en storfilm och premiär i Venedig. Vi ville göra en serie med flera unga aktivister, det kändes mer som ett småskaligt projekt.

– Greta blev uppmärksammad ganska snabbt så jag fortsatte att följa henne. I takt med att hon reste runt i Europa och blev allt större så kände vi att filmen skulle bli längre än de 15 minuter som en kortfilm ska vara. Så då körde vi bara vidare.

Nathan Grossman följer Greta Thunberg på nära håll, och han hoppas att filmen ska ge en djupare förståelse för vem hon är.

– Ja det hoppas jag. Det är ett porträtt som gör att man förstår henne bättre än från många tal och intervjuer. Jag tror att den är lite mer intim än nyhetsbevakningen.

– Pettersson säger att Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg, född 3 januari 2003 i Stockholm är ett intressant fenomen. Hon började sitta utanför Sveriges Riksdag i augusti 2018 med ett plakat med texten ”Skolstrejk för klimatet”.

Från dag ett spreds hennes budskap i tidningar, radio och TV. Var det tillfälligheter, tur eller låg några andra intressen bakom?

Från första början följde filmregissören Nathan Grossman Greta, han säger att det var tänkt att bli en kortfilm om unga aktivister men så småningom blev det en långfilm.

Filmen ”I am Greta” om Greta Thunberg hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Venedig tidigare i höst, och reste strax därefter vidare till Toronto filmfestival. Filmen visades också på filmfestivalen i Reykjavik, och belönades nyligen med en Science Film Award på Zürichs filmfestival. I kväll, den 20 november, har filmen svensk biopremiär på Folket Hus Tumba.

Regissören Nathan Grossman följde Greta från början och ett helt år framåt, han seglade med henne över atlanten, men flög hem, och det kostar pengar att vara ute ett helt år utan inkomster, finansiär var SVT med flera public service bolag i Europa och en kommersiell streamingtjänst i USA.

Intervjun med regissören Nathan Grossman i Morgonpasset P3, tid 1.00.00 – 1.29.00 (Om finansieringen 1.24.40…)

– Pettersson funderar väl medveten om att PK-media inte ställer några kritiska frågor till idolen Greta, hur det gick till att ordna finansiering för Grossman.

Ringde Grossman SVT och frågade kan jag få pengar för att göra en dokumentär om en skolunge som sitter utanför riksdagen med ett plakat ”Skolstrejk för klimatet”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “I am Greta

 1. Det är tur att vi har koldioxiden så våran gröda växer och frodas så den överbefolkade jorden kan få mat.

 2. Den dör jävla skitungen bara ett stort PR Jippo understött av svensk skitpress och tyvärr även av utländsk skitpress.

 3. Typiskt för Sverige, människor med livserfarenhet kommer inte
  till tals, men en liten skitunge som ingenting vet eller har någon
  livserfarenhet lyfts fram som något enastående, hon hånar
  Amerikas president, fnyser åt honom som om hon vet mer än
  honom, vad vet hon som inte ens gått klart grundskolan.

  Sen att hennes föräldrar är drivande i bakgrunden är sorgligt.

  How dare you .

 4. Den unga damen har påstått att hon kan se den för oss andra osynliga gasen koldioxid med sina egna ögon. Om det vore sant, skulle hon vara ett synnerligen ytterst intressant studieobjekt för genetikern Svante Pääbo.

  Om den mer triviala genetiska avvikelsen autism, samt social påverkan är förklaringen, så är hon nog inte så intressant för Max-Planck-institutets genforskning.

 5. Mina skattepengar har således gått till Nathan Grossman. Detta godkände moderaterna när ni accepterade de nya miljarderna utan förbehåll till Hanna Stjärne.

   • Pettersson 20 11 2020 at 20:06

    Jo det vet jag Pettersson. Men det satt långt inne. SD vill ”förändra inifrån” i alla möjliga sammanhang. Hur har det gått med den saken.

    Faktum kvarstår. Sverigedemokratskan ville också acceptera de nya miljarderna till public service utan förbehåll. Hade hon partistyrelsens mandat? Mycket märkliga turer är det en hel del i SD.

   • Det tar tid men att det funkar att ”förändra inifrån” står utom tvivel, det är bara att se hur vänsterfalangen har lyckats att förändra samhällen – inte bara det svenska – inifrån genom långa marschen genom institutionerna. Frågan är om SD har de 30-40 år som processen kostar, svaret är ett solklart nej.

   • Ourgon2 20 11 2020 at 21:35

    En förutsättning för att nå ett mål är att man sätter i gång. Påbörjar man inte en process så räcker inte 30-40 år på långa vägar.

    Efter vad jag kan förstå så är partiet fullt upptaget med interna processer.

Kommentera