Den första rustningsmakarmästaren sedan 1781


HANTVERK & HISTORIA. Albert Collins gör medeltida riddarrustningar och nu har han fått ett mästarbrev – den första att få det på över 200 år. – Det känns ju fantastiskt att det på 2000-talet går att införa ett så gammalt yrke, säger Collins.

Rustningen är ingen exakt kopia av någon av dem, men en trovärdig tolkning av något som kan varit tillverkat i Sverige på 1560-talet. Bild från Livrustkammaren

Collins har nu gjort riddarrustningar i 30 år – både nya och restaureringar av original från medeltiden. Nu har han fått ett mästarbrev, med det är yrket officiellt återinfört, den första rustningsmakarmästaren sedan 1781.

För att ta emot mästarbrevet gjorde Albert Collins ett mästarprov. Resultatet blev en rustning, med Erik XIV:s rustning, tillverkad på 1560-talet utanför Arboga, som förlaga.

– En rustning är ju mer än bara plåten – man måste ha korrekta underplagg, säger Collins.

Den finns – tillsammans med underplagg, arbetsbänk och rekonstruerade 1500-talsverktyg – utställd på Livrustkammaren i Stockholm.

Hans rustning väger 34 kilo, men det är utspritt över hela kroppen. Dessutom är det inte svårt att röra sig i rustningen om den är skräddarsmidd.

– Det finns uppgifter från 1400-talet att unga adelsmän skröt om sina välsittande rustningar genom att göra frivolter och hjula i dem, säger Albert Collins.

Du kan se rustningen och mycket annat på Livrustkammaren mellan 23 oktober 2020 – september 2021. I varje fall i normala tider, nu är det corona så titta vad som gäller. Det finns också digitala utställningar där du kan titta.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Den första rustningsmakarmästaren sedan 1781

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: