Beslutet att tillåta slöja i skolan överklagas


ISLAM. I går meddelade förvaltningsrätten att förbuden mot huvudduk i skolan i två skånska kommuner strider mot religionsfriheten och Europakonventionen och sade därmed ja till muslimska symboler i skolan. Men varken Skurups eller Staffanstorps moderater kommer att ge sig i frågan.

Johan Bolinder, kommunalråd i Skurup, anser att domen öppnar för mer religion i svenska skolan. Han säger till tidningen att de tidigare debatterna om att hålla julavslutningar i kyrkan ”inte är något mot vad man kan vänta sig framöver”.

Christian Sonesson, som är kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, skriver i ett Facebookinlägg att kommunen ”naturligtvis” ska överklaga domen.

”Religionsfrihet råder, men unga människor måste också ha rätten att avstå att bli påtvingade dessa typer av uttryck, oavsett om det kommer från klanledare, religiösa ledare eller den egna familjen”, skriver Sonesson.

– Pettersson är inte jurist men tror att Förvaltningsrätten är ute och cyklar. I Frankrikes skolor och i all offentlig verksamhet är slöjförbudet en självklarhet sedan år 2004. I hela det franska offentliga skolväsendet är huvudduk, kippa och stora kors förbjudna för personal och elever. Det gäller även i all annan offentlig verksamhet och innebär bland annat att vi slipper se poliser och brandmän med huvudduk.

Däremot får man bära små diskreta halssmycken som davidsstjärnan, Fatimas hand och kristna medaljonger runt halsen.

Utgångspunkten är att religion är en privatsak som utövas bortom det offentliga livet och vad jag vet har Frankrike religionsfrihet och följer Europakonventionen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Beslutet att tillåta slöja i skolan överklagas

 • Kent

  Skolan och dess personal måste alltid vara neutrala när det gäller religion. I synnerhet en religion med politiskt totalitära ambitioner.

  Gilla

  • Kalle Bergström

   Stopp! Nej, skolan skall INTE vara neutral når det kommer till politiskt totalitära ambitioner! Dessa hör inte hemma i skolan!

   Gilla

 • Thomas

  Koranen 33:59 säger klart att det ska synas på kläderna att kvinnorna är muslimer. Annars kan det hända att man våldtar fel kvinna.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: