Svensk polis vill inte ha visitationszoner som fungerar bra i Danmark

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Vollsmose är en stadsdel i utkanten av Odense och Danmark största getto. Där bor strax över 9.000 människor, arbetslösheten är hög, utbildningsnivån låg och där bor många invandrare.

Från midnatt natten mot söndag införde Fyns polis en visitationzon i Vollsmose, då får polisen rätt att visitera vem de vill när de vill utan brottsmisstanke. Polisen kan även förbjuda besök och öka straffen för vissa brott i området, enligt Politi.dk. Visitationzonen infördes efter att det varit skottlossning i området på lördagen.

Tillfälliga visitationszoner har funnits i Danmark sedan 2004 och den danska polisen är nöjd med möjligheten. Den svenska polisen tycker dock att visitationszoner av dansk modell inte ger någon vinst säger Malmös polismästare Stefan Sintéus enligt Sveriges Radio, han vill hellre ha enklare möjligheter att söka igenom bostäder.

Justitieminister Morgan Johansson (S) i september 2020.

– Pettersson har svårt att förstå varför det en skulle förhindra det andra. Bara för att man får visitera människor behöver inte innebära att man måste göra det.

Dansk polis har högre uppklarningsprocent än svensk polis så Sintéus borde ta vara på danskarnas erfarenhet.

Jag minns den danske polisen Ove Dahl som sa att han var glad att han inte arbetade i Sverige. I Danmark arbetar polisen annorlunda. Tidigare chefen för mordutredningar Ove Dahl undrar varför inte den svenska polisen talar om vad de vet om möjliga förövare vid varje tidpunkt.

Vi talar om vad vi vet, oavsett om det är mord, våldtäkt eller något annat brott där gärningsmännen kanske har setts. Vi talar om så bra som vi kan i ett försök att lösa fallen, säger Ove Dahl till Ekstra Bladet och fortsätter, jag har många exempel från min tid när vi har fått hjälpt av allmänheten. Om vi inte ger någon information alls, får vi ingen hjälp, förklarar den danska polisen.

Svensk polis arbetar mycket annorlunda än dansk polis.

”Problemet med den svenska polisen är att de har så många byråkratiska regler. Nästan alla undersökningssteg måste godkännas av en advokat”

”Jag har ofta sagt att jag är jätteglad att jag inte arbetar hos svensk polis”, säger Ove Dahl.

Ove Dahl påpekar också att Sverige har mycket större problem med farliga brott mot personer än Danmark och i allmänhet är den svenska polisens uppklarningsprocent mycket lägre…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Svensk polis vill inte ha visitationszoner som fungerar bra i Danmark

  1. Löfven vill inte reta upp sina väljare. Snart har han ju bara stöd i no-go zonerna och det måste han ju vara rädd om den idioten

  2. Argus var långt ifrån klassens lysande stjärna när det gäller grammatik men hade nog varit det om övriga klassen bestått av statsråden. Det Målgan försökte säga är; ”Vi är på väg att knäckas av organiserade brottsligheten”. Tre bokstäver, avgörande skillnad.

Kommentera