Två gulaschkommunister har dött

INSÄNDARE. På kort tid har två gulaschkommunister gått ur tiden, Sven Wollter och Jan Myrdal. Två falska individer som förespråkade en ideologi som under årens lopp skördat miljontals liv och hållit ännu fler inspärrade och som fortfarande gör det.

Ungernrevolten 1956 Sovjetiska stridsvagnar T-54 stridsvagn på gatorna. Tusentals ungrare dödades och skadades när kommunistiska Röda armén slog ner på upproret. 1,3 miljoner åtalades. Runt 200.000 ungrare lämnade sitt hemland i spåren efter sovjetiska invasionen. Cirka 8.000 av dem flydde till Sverige och började om på ett nytt liv. Några av dem var Sandor och hans föräldrar. Wikipedia

Två falska individer som trots att dom hyllade kommunismen valde att leva i det kapitalistiska systemet eftersom dom naturligtvis inte ville utsätta sig för det kommunistiska systemets fasor som dom som inte kunde välja fick göra.

När jag nu på morgonen för femtioelfte gången i radion hörde den ”sorgliga” nyheten om gulasch Wollters hädanfärd så stängde jag av radion.

Han blev 86 år så vad hade ni förväntat er? Att han skulle leva för evigt?

Gulasch Janne blev över 90 så det var väl ingen överraskning när han dog, eller? Undrar hur gamla dom blivit om dom fått leva under dom villkor som vanligt folk levt under i deras drömideologi?

Hur många äldre har dött i covid utan att det skrivs ett enda ord om dom så varför skall det skrivas om just gulasch Wollter?

Eftersom dom här båda gulaschkommunisterna i detta jordeliv kunde välja att bo i ett kapitalistiskt system så hoppas jag att dom numera om det finns någon rättvisa tvingas att befinna sig i det kommunistiska system där dom borde ha levt om dom hade haft någon moral i kroppen.

Det är lätt att vara kommunist och leva i ett kapitalistiskt system!

F ö så kan jag bara hysa ett förakt för dom journalister och kulturfjantar som nu i hysteriska ordalag hyllar dessa båda som medverkat till kommunismens fortlevnad och utbredning.

Sandor Herold, ett av kommunismens många offer

Ungernrevolten 1956 (från SO-rummet)

I slutet av 1940-talet genomförde kommunisterna i Ungern under ledning av Mátyás Rákosi ledning en omvandling av Ungern efter sovjetiskt mönster. Säkerhetspolisen blev den mest sadistiska och avskydda i Östeuropa. Regimens motståndare fängslades; en del avrättades.

Efter Stalins död och ett allvarligt uppror i Östberlin 1953 insåg den sovjetiska ledningen i Moskva att förtrycket och vanstyret i Ungern gått för långt. I juli 1953 gjordes Imre Nagy till regeringschef.

Nagy inledde genast en uppmjukning och avstalinisering. Landet blev snabbt det öppnaste och friaste bakom järnridån. Rákosi intrigerade mot Nagy och lyckades få honom avsatt och ersatt med stalinisten Gerö. I oktober 1956 följde demonstrationer som snart övergick i rent uppror. Bland annat togs det hämnd på säkerhetspolisen.

Det ungerska kommunistpartiets centralkommitté gjorde Nagy till regeringschef. Han tillkännagav att en rad förändringar skulle ske.

Den ungerska armén försåg upprorsmännen med vapen. De ryska trupperna i landet tycktes vara på väg att dra sig ur landet. Det verkade som om kommunismen tappat greppet om utvecklingen.

Då slog den sovjetiska ledningen till. Man skulle ”hjälpa Ungern mot fascistisk, kontrarevolutionär terror”. Fler än två tusen sovjetiska stridsvagnar vällde in i landet. På gatorna i Budapest fanns de överallt.

Ungrarna kämpade i sex dagar och bad Västeuropa om hjälp. Men västmakterna kunde inte ingripa och upproret krossades. 2000 ungrare dödades och 200.000 flydde till Österrike och sedan vidare till andra länder. János Kádár gjordes till ny regeringschef. Nagy sökte asyl på jugoslaviska ambassaden, fick fri lejd, men greps ändå av KGB och avrättades 1958 efter en fyra månader lång hemlig process.

Hur vågade budapestborna ställa sig framför stridsvagnarna? Hur vågade de klättra upp på dem? Jo, den första omgången besättningar i stridsvagnarna utsattes för ständig diskussion av rysktalande ungrare. Pansarsoldaterna lär ha blivit så påverkade av argumenten, att den sovjetiska arméledningen tvingades byta ut dem mot mera nyanlända och opåverkade sådana som inte tvekade att skjuta ner civila.

22 thoughts on “Två gulaschkommunister har dött

 1. Imponerande såväl inlägg som kommentarer.
  Ytterst få som ”ogillar. Så borde det se ut när folket röstar. Antingen är folk dumma eller har folket blivit marinerade av pk. Jag tror det senare.
  Läs Det Goda Samhället.

 2. Vänstervågen som drog fram i landet under slutet av 60 talet och hela sjuttiotalet, drog fram dessa personer. Myrdal med kända föräldrar som hjälpte till i det massmediala kändis normen. Wollter som med dom rätta åsikterna i kulturkretsar, fick hjälp till roller som han i stort, gestaltade sig själv med vissa små nyanser av djup i sitt breda Göteborgska. Jag tyckte om Rasken mfl. figurer i hans skådebana, men hans åsikter var naivt vänstervridet till det absurda. Myrdal höjde Pol Pot till skyarna liksom Mao och andra massmördare, vilket fick mig att känna avsky för en bortskämd kommunist utan verklighets förankring, där hans sanningar den ena efter den andra visade sig vara snömos och lögner. Man ska inte prata illa om död man, men man kan inte stillasittande svälja lögner och osanningar, för att upphöja personer till nån sorts godhets apostlar som dom aldrig varit. Liksom dom gör i Nord Korea, avguda ledare, i Sverige betyder det, vänsterkändisar.

 3. Blir hyllade för sin fina roll tolkning av SVT Hörde jag innan jag slog över till P1 för att slipa höra skiten.
  Rolltolkare? kunde bara spela en tolkning den går igen i alla roller.
  Verken sörj eller saknad mer än för närmast sörjande.

 4. Mer från Sandor, tack! Skönt med skribenter som har livserfarenhet från diktatur och som i dag vågar tala klartext. Till skillnad från mesiga politiker och ”journalister”.

 5. Finns många lyxkommunister kvar. Guilluo och Wiehe är 2 av de mest kända. Pia Sundhage är stalinist liksom Wollter. Sen har vi några apliknande figurer i Vs riksdagsgrupp.

  • Ja Ossie allt för många…
   Vet inte din ålder,men jag minns den tid då även vi som inte var särskilt förmögna,eller hade vanliga löner för tiden.Detta var innan Palmes tid,och befolkningen var prydligt klädda,trots knala löner.
   Så kom i början av 70-talet just de demonstrationer som skulle förändra landet i grund.
   En av dem var tidigare -68 då Palme gick i täten och skymfade över ”diktaturens kreatur”…
   Denna följdes i sin tur av kommunisterna under Vietnamkriget och deras motstånd mot USA. Nu skedde det underliga,under några år skulle vi klä oss,av sympati med Vietnamns lidande folk,i söndriga o. lappade kläder !!
   Detta vansinne var KPLM (r) en av uppfinnarna till. Än idag kan du se yngre människor (barn) gå kring i lumpor,för att vara typ ”moderna”…
   Människor har i varje fall inte blivit klokare,under senaste 50 åren….

 6. Året vi lite äldre tjänade kung och fosterland, för att den yngre generationen skulle få leka socialister och till slut helt slippa lumpen.
  Som tur hade vi inga journalister i närheten och inte vad jag vet i någon kasern, för då hade det vankats kompanistryk för den röda.

 7. Socialism är en ideologi och är helt ekvivalent med en religion och socialister avgudar sina ledare.

 8. Tack Sandor ännu en gång…
  Människor som du behövs tydligen ännu på bloggen,för att delar av läsekretsen skall inse vad kommunismen inneburit/bär !
  Mina kära avlidna hustru blev 1944 (som 14-åring) krigsfånge under dessa barbarer.
  Tvingades till arbete i jordbruk med risken hela tiden hängandes över sig,att sändas till Sibirien som många andra kvinnor o, barn i en öppen godsvagn.
  Först 1946 fick hon och hennes syskon lämna Pommern och återvända till sin hemstad i ruiner Berlin.Det lilla som modern tagit med på flykten av ägodelar,stal dessa bestar innan de fick äntra tåget !
  Tydligen lär sig inte dagens yngre vad denna hemska kommunism innebär.Kanske rent av förbjudet i skolor att informera barnen ?

  • Orsaken till att västmakterna inte ingrep i Ungern vid revolten 1956 var fördraget i Jalta vintern 1945 mellan de tre segrarmakterna i 2:a världskriget, där Ungern bestämdes tillhöra Sovjets intresseområde. Grekland bestämdes vara brittiskt intresseområde och pga detta ingrep inte sovjetledaren Stalin när britterna slog ned ett kommunistiskt uppror där, trots att kommunisterna vädjade om hjälp från Sovjet.
   Detta kallas realpolitik – och att överenskommelser skall hållas.

 9. Det var tack vare västvärldens välstånd som dessa båda kommunister
  kunde uppnå så pass hög ålder, och ändå har dessa två varit
  kritiska till dom politiska systemen i väst.

  Fast jag vill nog inte kalla dem Gulasch kommunister, för Gulasch
  är gott, men kommunism är och förblir skit!

 10. Jaha du Harold, jag saknar ord för det hat jag känner för dessa 2 som hyllade massmordsregimer.
  Undrar om han blivit lika ”folkkär” om han hyllat nazismen på samma sätt?
  Hans framgång kan bara bero på att kollegor o skådespelare i allmänhet är kommunister.

Kommentera