Falukorven hotas av EU

EU. Falukorven kommer från 1500-talets Dalarna, vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad ox- och hästhud för att hissa upp kopparmalmen, behovet av rep ökade stadigt och det beställdes oxar från när och fjärran. Djuren slaktades vid framkomsten till Falun, köttet som då var en biprodukt saltades och röktes. I gruvan arbetade tyskar som hade stort inflytande och under 1500- och 1600-talen lärdes svenskarna att göra korv av det rökta oxköttet.

Undrar vad det är i denna produkt, knappast kött…

Produktionen av koppar och rep var enorm så köttet gick inte åt lokalt, så korven fraktades senare till Stockholm, där den såldes under tidigt 1700-tal och blev väldigt populär.

Under 1870-talet tog Anders Olsson, grundare till charkuteriföretaget Melkers, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till falukorv.

I en tidning från Stora Kopparbergs län 1834 kan man läsa om ”fahlukorfen”:

”Hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf, och den har där många år haft god afsättning.”

Idag skulle falukorven nästan kunna kallas för en inofficiell svensk nationalrätt. Säg falukorv i ugn med mos eller korv stroganoff och nostalgin väcks till liv. Vi stoppar faktiskt i oss närmre 30.000 ton (!) falukorv varje år, vilket visar på hur folkkär denna rökta korv är.

Falukorv är en korv som innehåller basingredienserna kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor. Den är en typ av bräckkorv. Falukorven räknas som en typiskt svensk produkt och ingår i många maträtter i det svenska köket och är namnskyddad sedan 1973.

Nu kan skyddet för vad som är en falukorv och vad som är en hushållsost snart vara ett minne.

Falukorven och hushållsosten är Sveriges enda två produkter som går under ursprungsbeteckningen ”Garanterad traditionell specialitet”, som reglerar vilket recept som gäller. Men den beteckningen vill EU-kommissionen ta bort, rapporterar ATL. Såväl den Hushållsosten som Falukorven kan därmed förlora sitt skydd.

EU-kommissionen vill ersätta beteckningen med en mer flexibel märkning med motiveringen att det skulle förenkla ansökningsprocessen och öka intresset för ursprungsbeteckningar i länder som exempelvis Sverige, som inte har så många, skriver ATL.

Skyddet för exempelvis champagne vill man däremot behålla. EU-kommissionen vill nämligen inte rucka på de två ursprungsbeteckningar som slår fast att en produkt ska vara helt, eller delvis, producerad i ett särskilt geografiskt område.

Här blir Pettersson bjuden på ugnsstekt Falukorv av den oäkta hustrun, en delikatess…

– Pettersson är väl medveten om att Falukorv ofta inte är en kvalitetsprodukt, jag menar att när kilopriset är lägre än på kattmat kan man fundera, men det finns väldigt fin Falukorv också, men då kostar den inte 18,75 per kilo som ovan.

Falukorven var namnskyddad långt innan vi gick med i EU så jag tycker EU ska ägna sig åt viktigare saker som att minska byråkratin och kostnaderna i Bryssel eller ta bort skyddet på champagne men det törs inte byråkraterna…

Lyckas EU kan vem som helst, även en byråkrat i Bryssel göra en korv som innehåller vad som helst och kalla den Falukorv…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Falukorven hotas av EU

 1. Falukorven är god vad den än kallas.
  EU behövs för att konkurrera med USA, Kina och Ryssland. Det bästa vore om Ryssland blev mer demokratiskt och också gick med EU.

 2. Falukorven är nog inga problem varken för Sverige eller EU. Snarare, som Mike E. säger, kan Sverige just nu vara största problemet för Sverige. Och falukorv kan absolut vara kvalitetsmat när den är gjord med minst 65% kött.

 3. ”Skyll inte på Mej, jag röstade Nej”, Anno Domino 1994.

  Tydligen visste jag något som i sången ”Valans spådom” från 800 eller 900-talet.

 4. Falukorv måste innehålla minst 45% av kött från nöt, häst eller griskött, för att den skall vara god krävs upp emot 70% och däröver.
  Varför ska vi alltid göra som EU säger, Livsmedelsverket finns inte det kvar och kan bestämma falukorv måste innehålla minst 65% kött, rökt dessutom från nöt eller häst för övrigt är ingredienserna fritt att använda.

 5. SVT startar ett nytt indoktrineringsprogram från Bryssel. Stjärnor l rutan är en miljöpartist, en socialdemokrat, en centerpartist och en kristdemokrat. Utöver Guteland endast marginella partier med extrema röster. Varför ingen från M och SD? Men fråga i varje fall dem som ska få glassa i rutan vad de gjort för Falukorven.

 6. Den som varit fattig pensionärernas räddning undan svält
  ska alltså tas ifrån oss. Ja dom styrande gör verkligen allt för
  att reducera gamlingarna till en för politikerna rimlig nivå?

  Är det verkligen sådant dessa dårar i Bryssel ska syssla med?
  Klåfingriga politiker har vi redan nationellt, vi behöver inte
  fler högbetalda sådana som Svassar omkring i Bryssel.
  Tror fan att dom inte vill förbjuda champagne, det är väl
  herrarna o damerna där nere storkonsumenter av, och
  falukorv har dom säkert aldrig ätit, den står nog inte på menyn?

 7. Ja ugnsbakad Falukorv speckad med ost,är en av Stenbocks favoriträtter….Typiskt att snigel-ätarna i EU,skall in o rucka på den !!
  En av de rätter jag saknade under mina år utomlands… ;(

 8. EU-byråkraterna skulle aldrig komma på tanken att ens fukta läpparna med någon sjaskig Cava för en hundring; bara äkta Champagne duger, där får vi inte vara naiva.

 9. Det är meningslöst att försöka påverka EU, det är bara en sak som gäller: att LÄMNA så snart som möjligt!

Kommentera