Stäng

Slöjan – frivillig eller påtvingad?

På sajten Altinget ställer Maria Rashidi frågan om muslimska flickor har rätt att själva välja om de vill eller inte vill bära slöja, eller om föräldrarna tillåts tvinga dem till det.

Slöjan är fortsatt ett omdiskuterat klädesplagg och svaret på om den är påtvingad eller frivillig uteblir. Maria Rashidi, som har sitt ursprung i ett land där slöjan är obligatorisk, ifrågasätter det svenska samhällets naiva syn på det muslimska klädesplagget.

Den 15:e november ska en utredning redovisa om Barnkonventionen överensstämmer med svensk lag. I Sverige kan man se små flickor, så unga som 5-6 år, bära slöja såväl i skolan som till vardags. Gör det detta frivilligt eller gör de detta på sina föräldrars uppmaning? Den frågan vill Maria Rashidi och säkert många med henne ha svar på. Vi har också fått lära oss hur muslimska opinionsbildare trummar i västerländska politiker och myndighetsutövare att slöjan är ett klädesplagg som muslimska kvinnor bär med stolthet. Svenska medier har också en förkärlek till att hänga ut arbetsgivare och idrottsförbund som inte tillåter muslimska flickor/kvinnor att kringgå regler och klädkoder som alla tvingas att anpassa sig efter.

De här orden av Maria Rashidi är värda att beaktas:

”Ingen ifrågasätter dem – i stället drar stora delar av det breda samhället åt andra hållet och banar väg för slöjan”

Om det demokratiska Sverige inte lyssnar på de som sett och upplevt verkligheten på nära håll, vilka kommer då att göra det? De svenska kvinnor som tar på sig slöja i sympati med muslimska kvinnor, borde kanske sätta sig ned och diskutera med invandrade kvinnor som Maria Rashidi, Mona Walter m.fl. Kanske de lär, kanske de förstår eller så fortsätter de bara att blunda för att inte ge ”de mörka krafterna” vatten på sin kvarn.

Altinget

Maria Rashidi är född och uppvuxen i Iran och upplevde den islamiska revolutionen 1979 där Ayatollah Khomeini såg till att muslimska sharialagar tog ett järngrepp om landet och bl.a. tvingade kvinnor att bära detta otyg. 1980 flydde Rashidi till Sverige med sina tre barn och ett år senare anlände hennes make som anhöriginvandrare. Rashidis syn på samhället kolliderade med makens och bara ett år efter hans ankomst skildes paret. Strax efter skilsmässan attackerades Maria med syra, ett dåd som hennes make hade beställt. Allt om detta finns att läsa i en gripande artikel i ICA-Kuriren. Något för kvinnorna till vänster i svensk politik att ta del av?

9 reaktioner på “Slöjan – frivillig eller påtvingad?

 1. Fastna inte i debatt huruvida slöjan är påtvingad eller inte, det är inte poängen och är totalt kontraproduktivt.

  Lyft istället vad slöjan står för. Den signalerar att bäraren är en ärbar kvinna medan alla andra kvinnor är horor, fritt villebråd för vem som helst att nyttja.

  Det är något som fundamentalt skiljer sig från västerländska värderingar. När slöjbäraren aktivt tar avstånd ifrån dem kommer de inte att kunna integreras i vårt samhälle.

  Att slöjan bärs frivilligt av många kvinnor i Sverige gör att argumentationen om tvång står sig platt, det gör också att feminister använder slöjan som en styrkesymbol för fria kvinnor.

  Att dessa kvinnor frivilligt väljer att alienera sig ser jag faktiskt som värre än att slöjan skulle vara ett tvång. Det borde dessutom stärka västvärldens motstånd emot hijaben.

 2. Slöjan i dess olika utformning ses som en stark islamsk religiös symbol. Men slöjan finns inte omnämnd i koranen. Det som omnämns är följande: I Koranens sura 24, vers 31, uppmanas muslimska kvinnor ”att sänka blicken, vara anständiga, täcka sina bröst och inte framhäva sina behag för främlingar.”

 3. Står inte i koranen att man måste ha slöja

  Bara påhitt från araberna bara deras kvinnor o Afrika som går med skiten

  Lol

 4. Vi måste inse att ”en muslimsk liten flicka i slöja” har större värde och kan saluföras på hela den muslimska äktenskapsmarknaden, eller så tänker vi på något annat t.ex. falafel och basbousa (pizza känns rätt uttjatat)

 5. Jag håller med om att hijaben är en skymf mot vårt upplysta samhälle! Dessutom är ju den islamska kvinnans värde bara hälften av en mans, vilken skymf mot allas lika värde! Här importeras denna förnedring av kvinnan, och våra ”vänsterefterblivna” politiker sitter tysta i sin hörna. Islam tar över genom sitt ”jihad i tre steg”, ”till råga på allt” finansierat av svenska skattemedel! Vilken skymf mot det etniskt svenska folket. Jag bryr mig inte om att folk har religionsfrihet, men när de försöker påtvinga oss deras religion har de enligt mitt bedömmande gått för långt! Jag kan ha fel – men hijaben skall väl inte bäras av flickor under nio år? I Katrineholm såg jag fyra till fem-åriga flickor bära hijab! Kan det vara påtvingat?

 6. Enligt koranen ska slöjan bäras så muslimerna vet att kvinnan tillhör en muslim så de inte trakasserar henne (33:59). Det är den primära anledningen.

 7. Sedan gammalt är det sed här i landet och övriga västvärlden att visa ansiktet. Detta för att vissa att man har goda avsikter och om något händer, man genom att ha visat sitt ansikte kan stå för det man gjort. Riddarna fällde visiret framför ansiktet i strid för att skydda det men åtföljande baner visade vem riddaren var. I västvärlden maskerar bovar och tjuvar sig (t.ex. Björnligan) men ansiktsmask användes också förr i världen under maskerader för att man skulle kunna roa sig fritt..
  För mig väcker ett beslöjat ansikte oro och obehag, vem är det som döljer sig bakom tyget?
  En kvinna, en man, en terrorist, en tjuv eller annan ljusskygg individ.
  Vårt samhälle är byggt på ansiktsigenkänning som tecken på tillit och därför är bruket av täckande klädsel (utom i yrkessammanhang) djupt stötande för oss i väst.

 8. Sa inte J.Åkesson i en debatt att han aldrig kommer att tvinga någon kvinna eller flicka i Sverige att ta av sin slöja, SD vill väl heller inte ha en tvingande återvandring utan en frivillig, varför ?
  Det är Muslimerna som bestämmer om slöjor eller inte i dagens Islamistiska satelitstat Sverige som alla utanför begåvningsreserven vet inom kort är ett Islamistiskt land.
  1975 röstade riksdagen med Palme vid makten bakom lykta dörrar igenom att Sverige skulle bli ett mångkulturellt land och det lyckades verkligen kan man se 2020…..

 9. Att bära slöja är en skymf mot vårt samhälle och kultur, skall förbjudas.
  Svårt att förstå en sekt som inbillar sig att kvinnor är sämre varelser och mindre värda om de inte gör som mannen säger. Att den sekten tror sig vara kärlekens och godhetens budbärare är ännu svårare, ja helt omöjlig att förstå.
  Alla som säger sig fly från förtryck av en eller annan orsak skall inte klänga sig fast vid seder och bruk från vad vi kallar järnåldern.
  Gör de det, så har de inget att tillföra vår kultur och skall utvisas.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: