Finns det gränser för yttrandefriheten?

DEMOKRATI. Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, tv och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.

De som inte accepterar Sveriges lagar och regler borde aldrig få passera denna gräns och är de här så ska ta placeras på utsidan av Sveriges gräns.

Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag. Lag (2018:1802).

Läs hela lagen här. Det finns dock begränsningar i lagen, man får inte skriva, säga eller visa precis vad man vill.

– Pettersson letar i lagen efter begränsningar, jag hittar dock inget där det står att muslimer får starta upplopp, förstöra egendom, hota och mörda människor om de blir kränka av att någon överskrider gränsen för yttrandefrihet.

I Sverige har vi ingen lag som förbjuder hädelse (blasfemi) av religion, det är alltså tillåtet att skoja och göra satir av Jesus, Buddha, Mohammed, koranen, bibeln och alla de andra. Det hamnar under yttrandefrihetsgrundlagen.

Det finns även lagen om Hets mot folkgrupp som är en politisk lag. Den behandlar inte alla människor lika. Du kan säga en sak till svenskar utan åtgärder men samma sak mot muslimer eller afrikaner är HMF.

En annan skum lag är den om förtal. Där kan man bli dömd för att säga sanningen. Vilket jag blev när jag publicerade offentliga handlingar om en dömd sexförbrytare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Finns det gränser för yttrandefriheten?

 1. Tack Petterssons för att ni länkar till – kvartal-, hade nog inte läst den annars, verkar balanserad, olika infallsvinklar och olika åsikter.

 2. Helt klart finns det gränser, alla utom svenskar har yttrandefrihet i vårt land.
  Det kan också hetsas mot svenskar av de som vi av godhetshybris låtit komma in och bjuds på logi och fritt vivre.
  Den politiska lagen HMF borde avskaffas per omgående, för ska gästerna håna oss så ska vi kunna göra detsamma mot dem.

 3. Yttrandefriheten är starkt begränsad för pensionärer i Sverige,
  dom är farligare för makten därför dom kan påpeka och
  bevisa Sveriges uppgång och förfall., dom har ju sett båda
  sidorna och kan bevisa att vi har chattar som styr idag !

 4. Friheten att uttrycka sina åsikter och tankar har för länge sedan försvunnit från Sverige. Det fanns en gång, men det var då det.
  I dag råder gummilagar, tänjbara allt efter myndigheternas godtycke och smak.
  Här kan dom på ett mycket enkelt sätt åtala precis vem som helst för i stort sett vad som helst.
  Det finns t.ex. fall där personer blivit åtalade och fällda bara för att dom har sagt sanningen.
  Att citera något som tidigare publicerats kan också vara straffbart om myndigheterna bestämt så.
  Speciellt gamla människor är utsatta, här gör myndigheterna precis som dom vill. Det finns exempel där gamlingar på över 90 år blivit åtalade och fällda för div. påhittade ”brott”
  Sverige har i dag också politiska fångar, något som myndighetrna talar tyst om.
  Dagens Sverige blir mer och mer motbjudande för varje dag som går!

 5. HMF lagen är en ren politisk lag som inte hör hemma i ett mångkulturellt demokratiskt samhälle med yttrandefrihet.
  Individer ska vara fredade. Grupper ska inte vara fredade, där är alla lika. Har man yttrandefrihet måste man vara beredd på att man kan bli kränkt.

   • Hur aktiva SD är vet jag inte men de har lagt flera motioner om HMF-lagen i riksdagen som röstats ned. SD har även lagt förslag om svenskfientighet med samma resultat.

    Lite kul var när de föreslog att av muslimer mordhotade Lars Vilks skulle få ställa ut sin konst på Muhammed i riksdagen men fick nej…

   • Pettersson. Det är inte vad jag menar med aktivt. Sverigedemokraterna är ett parti som hetsar mot sina egna medlemmar. Det är inget gott föredöme. Och definitivt inte kul. Jag hörde inte ett knyst från SD när det gällde oroligheterna i Ronneby. Trots att två i partiledningen är bosatta i Blekinge.

   • Pettersson. Vad gjorde serigedemokraterna när Rasmus Pauldan regelvidrigt hindrades att resa inresa till Sverige och dessutom utan laglig grund förvägrades att komma in Sverige under två år.

    SD gjorde inte ett dugg. Vågade inte ens öppna käften.

 6. Hot och uppmaning till våld är vad man allmänt betraktar som icke-skyddat av det första tillägget till den amerikanska konstitutionen. Jag tycker att det är en bra avgränsning.

Kommentera