När världen kom till det lilla Sverige


Problemen som uppkommit efter decennier av kravlös och naiv invandringspolitik har i många år förknippats med storstädernas förorter. Den tiden är numera förbi.

På Kvartal skriver läkaren Kajsa Dovstad om Ronneby som genomgått en trist förvandling, men denna lilla idyll är långt från ensam.

Rubriken till Dovstads artikel är ”När Mellanöstern kom till Ronneby” och toppar en text som för många är en ren sorglig läsning.

Jag tänker inte ge mig in på en recension eller omfattande sammanfattning, utan råder er att läsa texten i sin helhet. Många av er kommer att känna igen er i det som Dovstad beskriver. Ronneby är som sagt inte ensamt om att förvandlas till något vi inte längre känner igen. Tumult, våld, droger, otrygghet, hot, skadegörelse, rivaliserande gäng och maffiaverksamhet är några ord som idag förknippas med kommunen.

Min morfar växte upp i Ronneby och jag tror ärligt talat han hade fällt en och annan tår om han levt idag. Den idyll han beskrev i varma ordalag är borta och hans berättelser som fick oss barnbarn att längta dit har sakta tynat bort och ersatts av mediernas allt mörkare rubriker.

Ronneby är som sagt inte ensamt om att genomgå denna förvandling. 2017 bestämde regeringen att samtliga kommuner i landet skulle tvingas ta emot nyanlända, oavsett förutsättningar i form av bostäder, arbete och andra faktorer som spelar roll. Det innebär kortfattat att människor från främst Afrika och Mellanöstern med oklara identiteter idag finns från norr till söder, i stora och små städer och på mindre orter där befolkningskurvan plötsligt pekat upp igen

En sådan liten ort är Strömsnäsbruk i Markaryds kommun.

2015 tog denna lilla ort emot hundratals flyktingar och asylsökande. På några år har denna avfolkningsbygd på drygt 2 000 invånare ökat med närmare 400 personer, en ökning med 20 procent. 2018 skrev Samtiden fyra artiklar om Strömsnäsbruk och det var sannerligen ingen rolig läsning. Otrygghet, mordbränder, våld och andra mindre trevliga berättelser från denna lilla ort kunde läsarna ta del av.

Nu tänker många att Samtiden springer SD:s ärenden och har av den anledningen skäl att dra orten i smutsen. Jag har åkt genom orten och har med egna ögon sett en ort där antalet boende med rötter i Mellanöstern var påtaglig. Alla dessa är givetvis inga brottslingar, det ska sägas. Dock arrangerade kommunstyrelsen i Markaryd och BRÅ ett möte 2019 där just otryggheten och brottsligheten i Strömsnäsbruk togs upp.

Ur detta dokument kan följande ord nämnas:

”…kommunledningen och polisledningen haft ett möte med anledning av oron i Strömsnäsbruk…//…Brå diskuterade hur otryggheten kan minskas”

Strömsnäsbruk, en liten ort i Småland med 2 300 invånare.


8 responses to “När världen kom till det lilla Sverige

 • Andersson

  Nedanstående e-postbrev skickade jag 2020-10-27 till nedanstående personer på Sveriges Television. Jag har inte fått svar från en enda av allmännyttans anställda. Jag har tänkt att skriva en påminnelse med tillägg avseende senaste dagarnas utveckling men jag vet inte om förmår. Mottagarna på Sveriges Television är:

  cajsa.bengtsson@svt.se
  erik.alfredsson@svt.se
  jennifer.alm@svt.se
  mattias.christiansson@svt.se
  anders.holmberg@svt.se
  hanna.stjärne@svt.se

  Eftersom inte någon har svarat på mitt mejl så skickar jag en påminnelse. Jag skickar varsin kopia till Agenda och Uppdrag Granskning för kännedom.

  Hej på er

  Är ni nöjda nu? Inga koranbränder. Bara tre bilar som brann i Ronneby härom natten. Inga upplopp på stan bara lite skadegörelse natten som gick.

  Fråga polisen vad som har triggat vandalerna den senaste veckan? Fråga polisen vad det är som triggar alla skolbränder och bilder som muslimer som inte är riktiga gör sig skyldiga till.

  Fråga polisen om upplopp och vandalisering är olagligt. Fråga polisen om det är olagligt att elda upp andras bilar. Fråga polisen om det är olagligt att elda upp sina egna böcker. Fråga polisen om det är olagligt att yttra sig fritt?

  Fråga imamen i Ronneby om de som bränner bilar är riktiga muslimer. Fråga honom om de som vandaliserar på stan är riktiga muslimer.

  Fråga honom om Hamid Zafar, Mahmoud Addas och Abdulak Anzorov är riktiga muslimer.

  Fråga honom om Abubaker Mohamad Awad, Rakhmat Akilov och Tishko Ahmed Shabaz är muslimer.

  Jag anser att det både ynkligt och oförskämt att inte svara på brev. Att en anställd inom public service nonchalerar en av sina uppdragsgivare är minst sagt anmärkningsvärt.

  P.S. Jag hoppas att ni såg senaste Agenda där den franske ambassadören flera gånger fick förklara för programledaren att det var brottet – halshuggningen – han kommit för att diskutera. Inte yttrandefriheten i Frankrike. Kanske något för er på SVT att tänka på när ni ursäktar vandaler och terrorister med att de har blivit provocerade.

  [mitt namn]

  Gilla

 • Monica

  Där var ju två statslösa palestinska bröder som höll staden i ett järngrepp för ett par år sedan med bland annat skadegörelse, utpressning och hot mot butiksägare även efter rättsliga påföljder. Men utvisning har inte kunnat verkställas p g a att Libanon inte vill ta emot dom. Vad har hänt med dem? Är de fortfarande kvar i Ronneby och gör livet surt för dess övriga invånare?

  Gilla

 • Kungen

  Gamgubben : Kunde inte sagt det bättre själv. Helt enig. 👍👍

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Kan bara hålla med!

  Vi hamnade i Ronneby under en resa och stannade i centrum för något att äta.

  Jag kan berätta att jag var rädd! Rädd på riktigt!

  Horder av unga män drog runt på stan och blängde. Det var som om att vi inte fick vara där! Har nog aldrig sett så många dagdrivare! Ett stort gäng samlades direkt för att se vad vi kulle göra!

  Vi vågade inte lämna bilen, utan fortsatte bara vidare! En fruktansvärd upplevelse och vi kommer aldrig mer att åka dit!

  Gilla

 • gamgubben

  Det är inte världen som kommit till Sverige utan det är en sekt med en kultur som hör hemma där den startade.
  Att vi svenskar måste finna oss i att vi har enfaldiga politiker är en sak, men att vi ska finna oss i vad dessa infantila personer ställt till med är ej acceptabelt.
  Förändring måste ske genom att vi ser till att partier som S, MP, V, C och L får minimalt med röster. Då detta är gjort bör det gå att forma en två eventuellt tre partiers koalition som sämst och kanske en bättre om M får ny ledare.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Sverige har 2020 inga Ghetton bara s.k stackars utsatta områden och s.k riskområden med lite olika grad av utsatthet !
  Löfven hade livvakter med sig när han besökte det mångkulturella området Rinkeby, VARFÖR kan man ju undra om man vill.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: