FN belönar iranska illdåd


av Judith Bergman  •  31 oktober, 2020

 • År 2012 fick [Nasrin Sotoudeh] Europaparlamentets Sacharovpris för sitt arbete, vilket inkluderar att representera avvikande som gripits under massprotester år 2009, något som hon tidigare har tillbringat tre år i fängelse för. Hon har också representerat dödsdömda fångar för brott som begåtts när de varit minderåriga. Kanske mest känd är hon för sin kamp för kvinnors rättigheter, inklusive försvar av flera kvinnor som protesterat mot att bära huvudduk, eller hijab …
 • Det verkar inte finnas mycket hopp för Irans politiska fångar idag. Trots globala protester blev den unge brottaren Navid Afkari avrättad den 12 september av den iranska regimen. Den amerikanska presidenten Donald J. Trump hade också vädjat till Iran om att låta honom leva: brottarens ”enda gärning”, sa han, ”var en regeringsfientlig demonstration på gatorna”.
 • Under tiden har det internationella samhället belönat Iran. Den 14 augusti röstade FN:s säkerhetsråd emot en amerikansk resolution om att förlänga det 13-åriga vapenembargot mot Iran tills vidare. Istället går embargot ut i mitten av oktober, vilket gör att Iran kan köpa och sälja konventionella vapen utan restriktioner från FN. Kanske är det dags för USA att slopa finansieringen av FN, istället för att stötta det och bli medskyldig till dessa brott mot mänskligheten.

I mars 2019 dömdes den iranska människorättsaktivisten och advokaten Nasrin Sotoudeh till 38 år i fängelse och 148 piskrapp. Förra månaden lades hon in på sjukhus efter mer än 40 dagars hungerstrejk. Hon var inlagd på sjukhuset i några dagar, med tungt iranskt säkerhetspådrag, och återvände sedan trots en allvarlig hjärtsjukdom till det ökända Evinfängelset där hon avtjänar sin 38-åriga dom. När hon påbörjade sin hungerstrejk skrev Sotoudeh i ett brev från Evinfängelset:

”Mitt i coronakrisen som drabbar Iran och världen har politiska fångars situation blivit så svår att deras fortsatta fängslande under dessa tyranniska förhållanden har blivit omöjlig.

Politiska [aktivister] har blivit anklagade för otroliga handlingar: spioneri, fördärv på jorden, underminerande av nationell säkerhet, prostitution … Vilka kan hålla kvar dem bakom galler i upp till 10 år och till och med leda till avrättning.

Läs vidare

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “FN belönar iranska illdåd

 • ruben

  Det är hög tid att granska FN:s hemliga rum. FN har urartat till en superdyr spelplan för diverse andra politiska syften än att bara hitta säkra enkla vägar mot fred i konflikthärdar. FN kan nog läggas ned med alla sina underavdelningar och nystartas i en enklare form.

  Gilla

 • gamgubben

  Den enskilt största händelsen i Iran var Shahanshah-Aryamehr Reza Pahlavis död och att mullorna fick makten.
  Vad detta ledde till vet vi alla, som i alla dessa länder styrda av sekten sker nedmontering och återgång till tidig medeltid.
  De borde alla förvisas till arabiska halvön och där fritt få slåss klaner emellan alla åberopande hjälp från samma gudstro.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Är någon förvånad över att det genomkorrupta FN gör detta !

  Gilla

 • Niklas R

  FN har blivit de socialistiska och islamiska diktaturernas lekstuga. Vi ska sĺuta att finansiera den och istället spendera tid och pengar på viktigare saker.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: