Är det bra att staten äger TV4 också?

MEDIA. Som ni vet äger staten, det vill säga vi skattebetalare, SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion. För det betalar vi via skattsedeln 8,563 miljarder kronor per år (varav SVT 5,041 miljarder kronor, SR 3,077 miljarder kronor och UR 445 miljoner kronor).

Jeander

Inte nog med det staten är dominerande ägare i Telia, i december 2019 köpte Telia, alltså staten TV4 och C-more för 9,2 miljarder. Därmed har staten ett mycket stort ägarinflytande över Sveriges etermedier.

I december 2019 var det bråk mellan Com Hem som sänder TV4 och inte ville acceptera den prishöjning Telia (staten) begärde. Då löste det sig, men nu, efter tio månader är det dags igen. Vid midnatt hotar Telia, det vill säga staten att släcka TV4 och deras andra tv-kanaler för de 2,1 miljoner som är kunder hos Com Hem om inte parterna kommer överens innan dess.

Com Hem och TV4 (staten) förhandlar ännu en gång in i det sista om villkoren för ett nytt avtal. I december i fjol fick Com Hems och Boxers kunder klara sig utan TV4:s kanaler i tio dagar eftersom parterna inte lyckades nå en uppgörelse innan det dåvarande avtalet löpte ut.

Nu hotar konflikt efter det att Com Hem inte accepterar TV4:s (statens) prishöjning för det kommande avtalet som är tänkt att börja gälla från och med lördagen.

-Pettersson vet inte i detalj vad det rör sig om men tycker att staten borde sluta med utpressning, nöja sig med public service och 8,5 miljarder och låta privata företag ta hand om resten. Det känns inte bra att vi är tvungna att betala skatt för SVT och sedan bli tvingade att betala högre pris för TV4 också.

I stort sett hela den marksända televisionen är nu statlig. Public service med SVT får en massa pengar varje år som de ska göra program för men TV4 är börsnoterat och ska ge ägaren (staten) en direktavkastning varje år.

Staten sätter upp villkoren för SVT och TV4 och bör rimligen inte ha ägarintressen i bägge två.

SVT och TV4 verkar på samma marknad. Hur ska staten hantera TV4:s sändningstillstånd framöver? C More, numera ägt av ett statligt dominerat företag, konkurrerar med internationella streamingjättar. Staten äger för övrigt hela infrastrukturen för marksända etermedier genom Teracom.

Det känns inte bra, det känns socialdemokratiskt, ett monopol som inte ska synas, men om ni indrar varför SVT och TV4 är så lika så…

Steget Efter
Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Är det bra att staten äger TV4 också?

 1. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/pAAr8E/tv4-kan-forsvinna-vid-midnatt-for-comhems-kunder
  TV4 kan försvinna vid midnatt för Comhems kunder

  Nedanstående är inte sant. Först och främst måste man ha bredband och det är inte gratis. Sedan måste man ha gigabyte så det räcker och det är inte heller gratis.

  ”kommer tittarna att kunna se den linjära TV4 kanalen gratis på TV4 Play,”

  Jag har mobilt bredband från Tele2 men jag har inte tillräckligt stor pott för kunna titta på TV4 ”precis som på en vanlig TV”. Och jag har inte råd att köpa mera. ComHem och Tele2 har samma ägare så därför borde Tele2 och ComHem hålla sina egna kunder skadelösa genom att ge oss ”gratis” tilldelning så länge konflikten varar.

  Det ingår i ComHems uppdrag att leverera TV4 i basutbudet i sina kabelnät. Det är inget de ska komma undan med. Vi betalar för den saken i och med att det hamnar på hyran.

  Jag bryr mig inte särskilt mycket om TV4 försvinner. Jag tittar knappast på några program deras usla programutbud. Samma med ComHems övriga reklamkanaler i basutbudet. Där blir det bedrövligare och bedrövligare.

  Men att påstå att det är ”gratis” att titta på TV4 Play är lögn. Egentligen skiter jag i TV4 men det ska inte vara på det viset.

  Förresten så har en inomhusantenn så jag tittar på TV4 så mycket jag vill. Men säg inte det till någon. Det kanske är förbjudet att ha en egen antenn i ett ComHem hus.

  Varför finns TV6 med i marknätet? Inte mig emot. Det finns tv-program, det finns bra tv-program och det finns Simpsons.

  Klockan 00.12 och TV4 är inte släkt. Det går inte att lita på nån j-l. Nu ska jag släcka och se om jag slocknar. God natt.

  • Vilka fegisar. De stängde inte ned fast de hade lovat. De vågade inte ta risken. Risken är ju att ingen märker att kanalen hade försvunnit.

 2. När det gäller TV4 kommer jag ihåg innan dom fick sändningstillstånd i marknätet, var TV3 inblandat. TV3 startade till och med nyhets redaktion gör att kunna vara med för att få sändningstillståndet. Kraven då var till exempel att nyhetssändningar inte skulle avbrytas av reklam, även vissa långfilmer . Sändningstillståndet gällde bara x antal år, sedan skulle det omprövas igen. Nu vet vi att staten/regeringen lurade oss alla.

Kommentera