Pelé fyller 80 år


GOTT & BLANDAT. Idag fyller, enligt min mening världens bästa fotbollsspelare genom tiderna 80 år. Pelé, egentligen Edson Arantes do Nascimento, född 23 oktober 1940 i Três Corações, Brasilien, är en brasiliansk före detta fotbollsspelare. Han spelade i Brasiliens landslag 1957-71 och bidrog starkt till att laget vann VM-guld 1958, 1962 och 1970.

Pelé

Fotboll är världens största sport, religion för många och kultur för andra. Pelé är ende fotbollsspelare som vunnit tre VM-guld. Han är också den ende som gjort 1.281 mål på 1.363 matcher. På Maracanã gjorde han sitt tusende mål den 19 november 1969. Konkurrenten Messi har gjort 706 mål under sin 16-åriga karriär. På pappret är Pelé överlägset bäst.

Maradona, Messi, Ronaldo, Zlatan och andra kan slänga sig i väggen i jämförelse.

Tyvärr minns inte Pettersson alla matcher farsan släpade iväg mig på men en borde jag minnas men det är blankt, troligen stod jag intryckt på billigaste ståplatsläktaren och såg inte ett dugg. Matchen med stort M som farsan och jag såg var finalen i Världsmästerskapet i fotboll 1958 som spelades på Råsundastadion i Solna i Sverige den 29 juni 1958. Brasilien vann turneringen genom att slå Sverige med 5-2, och blev världsmästare, men Sverige tog silver efter att ha slagit ut bland annat Tyskland, det är kanske något att tänka på när hjältarna från 1994 hyllas för ett brons.

Då var Pelé 17 år och gjorde två mål och det var Brasiliens första guld!

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Pelé fyller 80 år

 • Kenth Andersson

  Grattis till en av historiens största och duktigaste fotbollsspelare !
  Vilket landslag Brasilien hade i VM 1970.

  Gilla

 • Stenbock

  gamgubben:
  Ja detta svenska lag tror jag var det bästa,som någonsin funnits.
  På den tiden var det en fröjd att följa spelet,som inte som idag enbart handlar om ruff o.filmningar.
  Dagens ”stjärnor” som är mer löpare över kortdistans än bollbehandlare kan kasta sig i väggen !!
  Att Pelé blev en sådan stor stjärna var hans medfödda bollkänsla,och förmågan att dyka upp på rätt plats vid rätt tillfälle !
  F.ö. var Stenbock åskådare på Olympia -58 vid en av matcherna mellan Jugoslavien o. en motståndare jag glömt….

  Gilla

  • Stenbock

   Tyvärr svek minnet,det var matchen mellan Tjeckoslovakien o. Argentina (6-1) tydligen som Stenbock som åskådare var på plats….
   Den andra matchen som då avgjordes i min hemstad,var Tjeckerna mot V-Tyskland och det borde jag ha kvar í minnet eftersom V-Tyskland ju var regerande Världsmästare.
   På google hittar man mycket !!

   Gilla

 • ossie

  1962 var Pele skadad större delen av turneringen.

  Gilla

 • gamgubben

  Det var tider det 1958, inga stora slagsmål vid fotbollsgalorna och framtidstro. Att få se Sverige ta ett silver var stort, även om jag såg det på TV.
  Hade länge en tia med Didi,s signatur på för de fanns fler än Pelè som var bra i Brasiliens lag.
  Sveriges lag med bl.a Kalle Svensson, Orvar Bergmark, Agne Simonsson, Kurt Hamrin, Gunnar Gren, Nacka Skoglund, Nils Liedholm och Bengt ”Julle” Gustavsson, gick minsann inte av för hackor.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: