Jackie Arklöv får avslag


BROTT & STRAFF. Jackie Arklöv som dömdes för polismorden i Malexander 1999 får återigen avslag på sin ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Risken för återfall i brottslighet anses fortfarande vara för hög.

Jackie Arklöv Bild från Wikipedia

Avgörande för tingsrättens avslag är risken för återfall i allvarlig brottslighet, som enligt Rättsmedicinalverkets (RMV) bedömning är medelhög. Riskfaktorer som RMV lyfter är bland annat ”avsaknad av skuldkänslor, förekomst av ytliga affekter och nedsatt empatisk förmåga” hos Arklöv.

”Sammantaget finner tingsrätten att de skyddsfaktorer som Jackie Arklöv utvecklat och som nu föreligger inte i tillräcklig grad uppväger de riskfaktorer som finns för återfall i brottslighet av allvarligt slag”, skriver Örebro tingsrätt i sin dom.

Arklöv som har sökt om omvandling av sitt livstidsstraff dömdes den 7 juni 2000 av Göta hovrätt till livstidsfängelse för mord på två polismän i Malexander, försök till mord, grovt rån i tre fall och försök till grovt rån.

Arklöv dömdes därefter i december 2006 av Stockholms tingsrätt för folkrättsbrott, grovt brott.

– Pettersson säger att hade rättssystemet fungerat som det borde hade troligen de två poliserna som mördades i Malexander levt idag.

 • Jackie Arklöv deltog 1992-1993 som legosoldat i kriget i f.d. Jugoslavien. Han dömdes i första instans i september 1995 till 13 års fängelse för krigsförbrytelserna. Efter att ha överklagat sänktes straffet till åtta års fängelse.
 • Redan 1996 skedde en fångutväxling genom Röda korset och Arklöv flögs hem till Sverige och greps.
 • I september 1996 släpptes han ur häktet och belades med reseförbud, och i januari 1997 lades förundersökningen ned av åklagare Jan Danielsson och samtidigt fick Arklöv 23.000 kronor i skadestånd av staten
 • Den 28 maj 1999 sköts polismännen Olle Borén (42) och Robert Karlström (30) till döds av bankrånarna Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Morden i Malexander begicks sedan de två polismännen följt efter trion, som kort dessförinnan rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa.
Hade Jackie Arklöv fått sitta av det straff han var dömd för hade polismorden i Malexander troligen aldrig skett. Bild från Wikipedia

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Jackie Arklöv får avslag

 • messkalle

  Dåtidens ”Släpp fångarna loss” var rolig i Hasse och Tages version. Idag är det en tragedi att fångarna när de kommer loss eller inte blir dömda inte blir goda. De vill inte och har inte förutsättningar att bli en god människa
  – Det är för många ruttna äpplen i korgen.
  Som prästen illustrerade; läggs ett friskt äpple i korgen av ruttna blir även det ruttet.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Bra, ska aldrig ut !
  Skandal att en av polismördarna fått tidsbestämt straff av det numera havererade svenska rättsväsendet.

  Gilla

 • Hans Backlund

  Härligt! Låt kräket sitta inne tills han ruttnar.

  Gilla

 • age

  Aggresiva djur ska hållas instängda
  eller i koppel.

  Gilla

 • Niklas R

  Enkel logik.
  Den som döms för mord får sitta där tills dess offer kommer hem igen.

  Gilla

 • whatthefeng

  Så länge en brottsling uppvisar den minsta tendens att fortsätta sitt brottsliga beteende väl frisläppt så ska brottslingen ifråga hållas inom lås och bom.

  I min värld går den enskildes rätt att på ett säkert sätt kunna vistas i sin omvärld långt långt före brottslingars krav på att få vistas i samma sfär.

  En grov brottsling som gång efter gång upprepar sitt beteende ska, så länge det anses behövligt för den allmänna säkerhetens skull, hållas inlåst.

  Att sätta någon inom lås och bom är de facto ett frihetsberövande. Men man får inte glömma att så länge grova brottslingar går lösa i vårt samhälle så är våra laglydiga medborgare säkerhetsberövade.

  I min värld går laglydiga medborgares säkerhet långt långt före grova brottslingars krav på att kunna röra sig fritt i samhället.

  Gillad av 1 person

 • gamgubben

  De som får livstidsstraff borde dessutom förvaras fängslade i ödemarken i norr helst 20 mil från närmaste väg. Elstängsel två mil från anstalten så om de försökte fly fick de pallra sig tillbaka när möjligheten att fortsätta var borta.
  Det skulle inte behövas lika mycket väktare om de fick bo som förr i kolarkojor arbeta hårt med skogsavverkning på dagarna ingen TV, besök eller permission.

  Gilla

 • Kungen

  Han kan sitta tills han ruttnar. Ingen nåd

  Gilla

  • Thomas.B

   Helt rätt ingen nåd låt han sitta tills han ruttnar, eller två meter
   gunnebo stängsel och lite najtråd, och sen LANSORTS DJUPET

   Gilla

 • Kristina

  ”Riskfaktorer som RMV lyfter är bland annat ”avsaknad av skuldkänslor, förekomst av ytliga affekter och nedsatt empatisk förmåga” hos Arklöv.”
  För att få lindrigare straff, PUT eller svenskt medborgarskap, samt för att slippa eventuell utvisning, är samma egenskaper vägen till framgång.
  Den Värdegrunden, ack den Värdegrunden!

  Gilla

 • compulsoryunion

  Apartheid skulle räddat många människoliv i Sverige, men ändå satsas våra pengar stenhårt på motsatsen

  Gilla

 • ThePeter

  Märkligt… hade det inte varit poliser hade han vart ute för länge sen.
  Medans dagens mördare knappt blir satta i fängelse, och om dom blir det så är de ute efter lite mer än halva tiden.
  Med detta sagt menar jag att hela strafftiden skall gälla.
  Helst längre straff för all kriminalitet, med vissa undantag.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: