Jan Stenbecks mediearv flyttar hem…

MEDIA. Jan Stenbeck, född 1942 i Stockholm och död 2002 i Paris i Frankrike, var en svensk företagsledare, mediepionjär, seglare och finansman, från 1977 huvudägare och ledande kraft i Investment AB Kinnevik. Stenbeck var en av det sena 1900-talets mest framgångsrika entreprenörer i Sverige.

Jan Stenbeck, bild från Facebook

Vid den här tiden rådde tv-monopol och socialdemokraterna var då som nu emot fri nyhetsförmedling och yttrandefrihet. S ville till och med ha parabolförbud så staten, alltså socialdemokraterna kunde bestämma vad vi fick titta på. Det vill säga samma sak som de tidigare försökt med radion.

Nåväl, på nyårsafton 1987 lanserades Sveriges första kommersiella tv-kanal – TV3. Bakom satsningen låg superentreprenören Jan Stenbeck och satsningen innebar att det svenska tv-monopolet började brytas upp. En avgörande del i Jan Stenbecks plan att rasera monopolet var att runda regelverket genom att sända från England.

Det är orsaken till att TV3 och de andra tv-kanalerna i det som idag är Nordic Entertainment Group i över 30 år haft sin bas i England. Men nu är det slut med det. TV3, Viaplay, TV6 och de andra Nent-kanalerna kommer från årsskiftet att sändas från Sverige.

“Efter över trettio år i Storbritannien kommer vi äntligen hem. I och med detta beslut blir vi den största kommersiella aktören i Norden och nu ska vi bygga vår internationella expansion med Sverige som bas. Vi ser fram emot att komma hem till våra rötter och bli en aktiv och ansvarstagande aktör i den svenska samhällsdebatten”, skriver Nents vd Anders Jensen i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

Orsaken till beslutet är Brexit. När Storbritannien går ur EU så kan Nent inte sända från England till exempelvis Sverige. Brexit innebär nämligen att bolaget bara tillåts att erbjuda sina tjänster inom EU från ett annat EU-land.

Flytten innebär bland annat att verksamheten hamnar under svensk tillsyn och att svenska regler kommer att tillämpas för reklamen i kanalerna. Ingen spritreklam och snävare reglering för spelreklamen.

– Pettersson säger att vi har en hel del att tacka Jan Stenbeck för. Stenbeck bidrog också till göra Sverige till ett framstående mobiltelefonland, han insåg före de flesta den nya teknikens möjligheter och skapa affärsverksamheter som möjliggjorde en snabb spridning av telefonin.

Före mitten av 1980-talet trodde inte ens de centrala aktörerna inom telekombranschen, varken i Sverige eller i andra länder, att utvecklingen inom mobiltelefonin skulle bli tillnärmelsevis så snabb som den blev. Jan Stenbeck kämpade hårt för rätten att driva ett privatägt mobilsystem på samma villkor som det statliga Televerket (senare Telia).

Det första viktiga beslutet togs av regeringen 1981 när Comvik fick tillstånd att automatiskt koppla sina samtal till det fasta telenätet. Både Televerket och Ericsson, som hade ett nära samarbete, var motståndare till att Stenbeck skulle få detta tillstånd. Comvik lanserade nya idéer för att få fler telefoner sålda och få dem flitigt använda. Bland annat började företaget 1993 betala ersättning till återförsäljare som sålde abonnemang, vilket ledde till stora rabatter på mobiltelefoner. År 1997 lanserades också det förbetalda kontantkortet.

Under sin livstid etablerade han fem börsnoterade bolag: Tele2, MTG, Millicom, Metro och Transcom. Handelsdagen efter hans död sjönk samtliga kurser kraftigt.

Bolag som ingår i den nuvarande företagsgruppen är bland annat MTG, som driver medieföretag i Norden och Baltikum under varumärken som Sonet Film, Viasat, Rix FM, Lugna Favoriter, TV3, TV6, TV8, ZTV, Viasat Sport och TV 1000, teleoperatören Tele2, som även har varumärket Comviq, Metro International som ger ut gratistidningar i både Europa, Asien och Amerika, samt Transcom, som erbjuder kundtjänst och kredithanteringstjänster till hundratals nationella och internationella kunder världen över med mera.

Jan Stenbeck dog officiellt 60 år gammal av hjärtattack, sanningen var nog att han åt ihjäl sig…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Jan Stenbecks mediearv flyttar hem…

 1. Jan Stenbeck bröt upp telemonopolet vilket var bra men medförde också nackdelar. Om man gör en analogi med bilbranschen så fanns det ett bilfabrikant, ett bensinbolag och en uppsättning vägar och gator före Stenbeck. Han såg till att man kunde välja på andra bilfabrikat och bensinbolag men nya vägar och gator fick byggas för de nya bilarna. Men inte överallt (Comviqtäckning).

  Vad jag försöker säga är att de nuvarande systemet med ett par, tre, fyra mobilbasstationer jämte varandra är både dyrt och ofullkomligt. Det ger ofullständig täckning på vissa ställen och kapacitetsbrist på andra. Antingen gemensam infrastruktur eller roaming skulle lösa problemet. Orsaken är, som vanligt, obildade politiker.

   • Det fungerar dock vilket inte parallella spår skulle göra. Bristerna beror på att klåfingriga politiker lägger sig i och att inkompetenta ämbetsmän och tjänstemän inte utför sitt jobb. Riksrevisionen hittade en mängd brister som beror på byråkratiska system. Det är ”en utmaning” att få saker och ting att fungera men om man sätter upp systemen efter det så har man undanröjt många hinder.

    De norska regionala statsägda sjukhusbolagen kontra den gamla ordningen motsvarande landsting visar att det går att krångla sig ur byråkrati.

 2. Stoppa antennen som tar in utländska program. Det är en aktuell proposition att ta till i Riksdagen med tanke på allt arabiskt skit som visas här.
  Ser jag ett program till på arabiska som textas på svenska skall jag anmäla SVT för diskriminering, eftersom densamma har förbjudit att översätta vissa finska program typ teaterföljetonger till svenska.
  Först måste jag ställa frågan en gång till till Finsk tv.De sade efter tjat att det är SVT som inte tillåter översättningar.

  • Bara så trött på den flinande mytomanen Jennie med tjock Steffo.
   Jennie som råkade ut för en svensk rasist när hon cyklade, vilket sedemera visade sig vara en påhittad story.
   Varför gifte hon inte sig med en svart man när hon så mycket hatar svenskar.

Kommentera