Kinesiska bolag svartlistas i Sverige

EKONOMI & TEKNIK. Utrustningen från de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE är bannlysta när den svenska 5G-marknaden ska byggas ut. Det framgår av ett pressmeddelande från Post- och telestyrelsen (PTS).

5G by Christoph Scholz is licensed under CC BY-SA 2.0

Beslutet har fattats för att skydda Sveriges säkerhet, i enlighet med den nya lagstiftningen som trädde i kraft den 1 januari 2020. Anna Beckius, PTS-chef för enheten för spektrumanalys, vill inte ge något konkret exempel på hur hoten skulle kunna se ut.

– Vi vilar oss tungt på Säpo och Försvarsmakten här och då hänvisar jag till dem för svar, säger Beckius till Sveriges Radio.

Telekombolagen Tre, Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia samt Teracom får delta i auktionerna av 5G-frekvenser. Den som vinner tillstånden får bygga näten. Auktionen är planerad att starta den 10 november och beräknas pågå i cirka 10 arbetsdagar.

– Pettersson kan inte bedöma om kineserna är farliga eller inte, däremot är jag övertygad om att energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är en fara för rikets säkerhet och att risken är stor att kineserna hämnas på svenska Ericsson i Kina.

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Kinesiska bolag svartlistas i Sverige

 1. förmodligen order från USA. Kinesernas system kan de inte avlyssna och det skulle ju bli katastrof för dem. Påstår att kineserna gör samma som dom själva.
  Ni har väl inte glömt när det avslöjades att alla högre politikers telefoner var avlyssnade av USA. Eftersom de har källkoden.

 2. Friberg har fel om det största hotet mot Sverige . Det största hotet är de politiker som styr oss ! Mvh Sjöström

 3. Björn Blondell, divisionschef Post- och telestyrelsen sa i SVT Rapport kl 16:00 idag …

  ”Det här är en bedömning som våra samrådsmyndigheter, militärunderrättelsen och Säkerhetspolisen har gjort. Man tittar på icke-tekniska hot. Alltså annan stats rättsordning t ex och att det påverkar.

  SVT:s reporter frågar: ”Lagar och regler i Kina?”

  Björn Blondell svarar: ”Ja. Kort och gott”

  Läs mer, se och lyssna till video på SVT-länken nedan:

  https://www.svtplay.se/video/28300117/rapport/rapport-20-okt-16-00-3?start=auto

  • Tillägg:

   Delcitat

   ”Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige”, skriver Säpochefen Klas Friberg i en kommentar.

   Flera länder, med USA i spetsen, har förbjudit Huaweis utrustning för utbyggnad av 5G. Detta efter påståenden om att Huawei har nära kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet. Farhågan är att Kinas regering via företagets teknik skulle kunna stjäla värdefull information. Huawei har kategoriskt förnekat att företaget skulle ha band till den kinesiska regeringen.

   Forskaren Jerker Hellström på Totalförsvarets Forskningsinstitut säger dock till SVT att den kinesiska underrättelselagen gör det obligatoriskt för kinesiska företag och privatpersoner att bistå underrättelsetjänsten med att samla in information.

   Slut delcitat

   Läs mer, se och lyssna till kort video på länken nedan till SVT:s reportage:

   https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/fyra-sokande-far-delta-i-5g-auktioner

 4. Hans meritlista visar på att det räcker att ha partibok
  för att ta sig in i en S regering, ifall en riksdagsman
  på 50-60 talet haft Ygemans meritlista så hade denne
  varit rökt för tid o evighet!

 5. Kineserna gör väl som de alltid gör. Köper fyra, fem anläggningar/ system och sedan kopierar de dem.

 6. Bra, jag vill inte att vindögda idioter ska spionera på mig och dessutom är jag trött på allt skit som produceras där borta. Gör som Trump, sluta handla med dem.

  • Kineserna spionerar på folk även om vi utelämnar dem. De kryllar av kinesiska spioner i Kista. De arbetar även på Eriksson.

   Det finns dock en skillnad och det är att det inte är inbyggt i hårdvaran på Ericsson och att om du lämnar ut IMEI numret på din telefon och kontaktar svenskar på Ericsson så fimpar de dig i systemet. Det skulle inte förvåna mig om nästan alla politiker ligger i en databas på Ericsson som en kines förfogar över.

Kommentera