Sverige ska skjuta upp satelliter

TEKNIK & VETENSKAP. Regeringen satsar 90 miljoner kronor till infrastruktur som gör att Sverige kan börja skicka upp satelliter i omloppsbana kring jorden, rapporterar Sveriges Radio.

Esrange. Foto: Forzarwe CC-licens

Svenska rymdaktiebolaget, SSC, som driver Esrange, säger, – Det här sätter verkligen Sverige på kartan i rymdsammanhang, ordentligt, det är som sagt bara en handfull länder, ett tiotal länder, som har den här förmågan.

Esrange har hittills bara skjutit upp forskningsraketer som efter en kort färd i rymden slagit ned på jorden igen, nu handlar det om små satelliter på upp till 150 kilo som ska placeras i omloppsbana kring jorden.

Satelliter spås få en allt viktigare roll de närmaste decennierna när användningen av satellitdata ökar exempelvis för klimatövervakning, kommunikation och i självkörande bilar, och rymdbolaget räknar med uppskjutningsverksamheten kan bli lönsam.

Satellitförmåga kan också användas för icke fredliga syften i rymden, och enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, får Sverige räkna med att bland annat stormakterna noga kommer att följa verksamheten på Esrange, i vissa fall kanske med misstänksamma ögon.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Sverige ska skjuta upp satelliter

 1. 90 miljoner… till infrastrukturen… jag undrar hur många järnvägar har vi i rymden? Hade det inte varit bättre att laga de vägar och järnvägar vi har i landet?

 2. Den största raket som mig veterligen skickats upp från ESRANGE är Maxus. Den är 15 meter hög, väger 12 ton och kan bära en last på 800 kg till 700 kilometers höjd. Den första Maxusraketet som sköts upp från ESRANGE 1991 blev en minusraket då den blev okontrollerbar och fick sprängas. En Maxusraket finns utställd i centrala Kiruna, mitt emot den forna stadshustomten.

 3. Är det inte på tiden att börja skjuta ner alla dessa satelliter som övervakar oss , förser oss med skräp på tv , en sorts fotboja på oss . I stort styr våra liv mer än vi kan förstå . Mvh Sjöström

 4. Den här regeringen är väldigt bra på att ”skjuta upp” saker. Man skjuter hela tiden upp nödvändiga förändringar av lagstiftning och andra åtgärder som behövs för att få det här landet på fötter igen. Den värsta uppskjutaren är dvärgen Morgan Johansson – liten i både kropp och förstånd.

 5. Kan också vara början på bemannade färder för de som nu ingen vill ta emot. Nej det är kanske för mycket begärt även i ett land som nu styrs av drömmar och tro och där fakta är en sällsynt företeelse.

 6. Förut har jag gillat sådant här, i dagens läge är det BARA SKIT! SVENSKA FOLKET, i synnerhet våra åldringar!, behöver alla resurser nu, direkt!

 7. Bättre vi skjuter upp betalaningar till EU.
  En annan undring är om det är bra läge att skjuta upp raketer nära polen där jorden har liten periferihastighet.

 8. Då kan alla importerade raketforskare äntligen få jobb. Undrar hur många tusen raketforskare vi har egentligen……..

 9. Om man betänker på den stora importen av arbetslösa raketforskare torde det kunna bli ett redigt fyrverkeri!

Kommentera