Sverige ska skjuta upp satelliter


TEKNIK & VETENSKAP. Regeringen satsar 90 miljoner kronor till infrastruktur som gör att Sverige kan börja skicka upp satelliter i omloppsbana kring jorden, rapporterar Sveriges Radio.

Esrange. Foto: Forzarwe CC-licens

Svenska rymdaktiebolaget, SSC, som driver Esrange, säger, – Det här sätter verkligen Sverige på kartan i rymdsammanhang, ordentligt, det är som sagt bara en handfull länder, ett tiotal länder, som har den här förmågan.

Esrange har hittills bara skjutit upp forskningsraketer som efter en kort färd i rymden slagit ned på jorden igen, nu handlar det om små satelliter på upp till 150 kilo som ska placeras i omloppsbana kring jorden.

Satelliter spås få en allt viktigare roll de närmaste decennierna när användningen av satellitdata ökar exempelvis för klimatövervakning, kommunikation och i självkörande bilar, och rymdbolaget räknar med uppskjutningsverksamheten kan bli lönsam.

Satellitförmåga kan också användas för icke fredliga syften i rymden, och enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, får Sverige räkna med att bland annat stormakterna noga kommer att följa verksamheten på Esrange, i vissa fall kanske med misstänksamma ögon.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “Sverige ska skjuta upp satelliter

 • Br

  Kan vi inte skicka upp mp bolund i omloppsbana å blir nåt fel när vi ska dra in honom!?!?

  Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  90 miljoner… till infrastrukturen… jag undrar hur många järnvägar har vi i rymden? Hade det inte varit bättre att laga de vägar och järnvägar vi har i landet?

  Gilla

 • Argus

  Den största raket som mig veterligen skickats upp från ESRANGE är Maxus. Den är 15 meter hög, väger 12 ton och kan bära en last på 800 kg till 700 kilometers höjd. Den första Maxusraketet som sköts upp från ESRANGE 1991 blev en minusraket då den blev okontrollerbar och fick sprängas. En Maxusraket finns utställd i centrala Kiruna, mitt emot den forna stadshustomten.

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Är det inte på tiden att börja skjuta ner alla dessa satelliter som övervakar oss , förser oss med skräp på tv , en sorts fotboja på oss . I stort styr våra liv mer än vi kan förstå . Mvh Sjöström

  Gilla

 • DP

  Den här regeringen är väldigt bra på att ”skjuta upp” saker. Man skjuter hela tiden upp nödvändiga förändringar av lagstiftning och andra åtgärder som behövs för att få det här landet på fötter igen. Den värsta uppskjutaren är dvärgen Morgan Johansson – liten i både kropp och förstånd.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Sateliter ?
  Ok, därav massimporten av raketforskare….

  Gilla

 • The proud swede

  Undrar vad Greta tycker om det?

  Gilla

 • gamgubben

  Kan också vara början på bemannade färder för de som nu ingen vill ta emot. Nej det är kanske för mycket begärt även i ett land som nu styrs av drömmar och tro och där fakta är en sällsynt företeelse.

  Gilla

 • SVENSK

  Förut har jag gillat sådant här, i dagens läge är det BARA SKIT! SVENSKA FOLKET, i synnerhet våra åldringar!, behöver alla resurser nu, direkt!

  Gilla

 • Jan I

  Bättre vi skjuter upp betalaningar till EU.
  En annan undring är om det är bra läge att skjuta upp raketer nära polen där jorden har liten periferihastighet.

  Gilla

 • Kungen

  Då kan alla importerade raketforskare äntligen få jobb. Undrar hur många tusen raketforskare vi har egentligen……..

  Gilla

 • runar

  äntligen blev det lite längre fram
  🐫🚀🛰

  Gilla

 • Ejret

  Om man betänker på den stora importen av arbetslösa raketforskare torde det kunna bli ett redigt fyrverkeri!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: