30.000 utlovade jobb blev 56


ARBETSMARKNAD. Luleå i norra Sverige är känt för vara den första Europeiska stad som fick datagiganten Facebook att etablera sig på orten, skriver YLE.fi

Facebook Serverhall, en sådan här hall drar som ett halvt kärnkraftverk producerar. Foto: Tortap

Datacentraler och ny teknologi ersätter traditionell industri. Men det gäller att inte ha för högt ställda förväntningar på hur många nya jobb som till exempel datacentraler skapar.

Redaktör Thomas Lövgren på det svenska mediehuset NSD, som ger ut bland annat Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten, har bevakat frågor som berör Facebooks datacenter efter att företaget kommit till Luleå.

Det man kan säga är att det i praktiken skiljt sig lite från vad som i början utlovades. Halvstatliga organisationen Business Sweden tog fram en rapport som visade att det skulle skapas 30000 nya jobb. Sedan exakt vad de här jobben skulle bestå av, det var väl inget som riktigt förklarades, berättar han om vad som hände sedan.

I dag jobbar 56 personer i serverhallarna. Jobben innefattar underhåll, service och andra ganska praktiska uppgifter.

 • Sedan har serverhallarna då de byggdes förstås sysselsatt fler personer.

Thomas Lövgren konstaterar att det i dag finns ganska många rikspolitiker som undviker att svara på frågan hur man räknade så fel.

– Pettersson säger att politiker sällan räknar rätt. De har i årtionden sagt att invandringen ska ge förtjänst längre fram och att brottsligheten minskar, men…

Facebooks bolag i Sverige heter Pinnacle Sweden AB

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “30.000 utlovade jobb blev 56

 • Greger Karlson

  Det är för mig en gåta att Facebook är så populärt. Jag har inte FB och saknar inget.
  Har en bekant som skrivit en del politiskt på FB (tillhör inte vänstern på något sätt) och blev tvingad att legitimera sig för att kunna fortsätta använda sitt konto. Det blev ett avslut istället.

  Gilla

 • ThoJak

  Makalöst bedrägeri ! FB har rabatt på elen, hela 97% av el-skatten behöver ej erläggas. Sak samma med Amazon:s etablering i Eskilstuna-trakten, där el-behovet är så omfattande att ingen ytterligare, stor el-förbrukande industri kan etableras o/e expandera och detta gäller i hela Mälardalen… Go figure!
  Sedan kan man också fråga sig hur stor mutan var för att Preem tvärvände vad gäller planerad utbyggnad av raffet i Lysekil… Skattereduktion på xx antal miljarder över flertal år…? Ingen vettig företagare, och Preem ÄR duktiga, gör en liknande tvärvändning. Dessutom har P ett raff i Marocko och det är nog bara en (kort) tidsfråga innan info om att de bygger där istf i Lysekil. Grattis Lövin och dina samhällsletala ‘vänner’…/sarc/

  Gilla

 • Argus

  Jag har i olika sammanhang försökt få andra att förstå att sälja elenergi till utländska aktörer är ulandsbeteende. Det handlar om att sälja oförädlade råvaror. De enda som kommer att jobba i ett utländskt datacenter är väktare och servicetekniker. De som tror på tekniköverföring är allt bra naiva.

  Dessutom använder sig i alla fall Facebook av så kallad frikyla. Hallen kyls med utomhusluft och det omöjliggör värmeåtervinning. Jag skulle därför vilja se en ren straffskatt på denna form av energislöseri.

  Gillad av 2 personer

 • G Nordström

  Hur politikerna kunde räkna så bevisar bara att de vet inte någonting om räkning mer än de räkningar de vill skattebetalarna ska betala till dom.

  Gillad av 1 person

 • hllviken

  Se där vad de luras!

  Gillad av 1 person

 • Pålsjö

  Forskning.se: ”Många nyanlända över 40 får aldrig ett jobb”
  För första gången har forskare i Sverige undersökt vilken betydelse ålder vid migration har för att få ett första tillträde på arbetsmarknaden. Studien från Göteborgs universitet visar att en stor del av de personer som invandrat till Sverige efter fyllda 40 aldrig kommit in på den svenska arbetsmarknaden. Av de personer som ingick i studien hade 30 procent efter två decennier aldrig kommit in på den svenska arbetsmarknaden. För de mellan 45 och 49 år var siffran 45 procent och för de mellan 50 och 54 år 60 procent. Att ingen svensk studie tidigare undersökt sambandet mellan ålder vid migration och arbetsintegrering är något som förvånar forskarna.
  https://www.forskning.se/2017/05/12/manga-nyanlanda-over-40-far-aldrig-ett-jobb/

  Gilla

 • Andersson

  Anläggningen slukar energi i form av el. Vad betalar Facebook för elen. Har vid ett överskott som vi har råd att mer eller mindre skänka bort?

  Här ligger många jyckar begravna.

  Gillad av 1 person

  • Thomas

   Ingen begravd hund, här är allt klart.
   Stryk det från facebook som regeringen inte tycker om, annars släcker vi. Elen vi skänker bort är en strategisk investering

   Gilla

   • Andersson

    Det skulle kunna vara så. Men så lär det inte bli i längden. Facebook är en gök som vi måste försörja i evärdeliga tider. Korruptionen kommer att svälta ut oss. Vi har sålt tasken till räven. Just vi som låter det här ske inför öppna ögon.

    Gillad av 2 personer

  • Onkel Björn

   Andersson , tror nog att det är som du gissar, många begravda jyckar.
   Facebook etablerar sig inte i Luleå om de inte får någon form av kompensation.
   Med tanke på det enorma elberoendet så kan man ju också undra hur prioriteringarna blir om vintern blir ruskigt kall. Drar man ner för medborgarna (skolor, äldreboende mm) för att Facebook ska kunna köra sin verksamhet.
   Sen kan man ju också undra hur många av dessa 56 anställda som är Luleåbor från början.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: