Pytonjakt gav rekordorm i Florida

GOTT & BLANDAT. Två ormjägare har fångat en 5,7 meter lång burmesisk pytonorm i Florida, USA, det är en skaplig insats i kampen mot en av de värsta invasiva arterna som finns. Jätte-ormen fångades sex mil väster om Miami och vägde 47 kilo, enligt delstatens kommission för fiske- och djurskydd.

Rekordormen från Facebook

”Det är ett nytt rekord, och avlägsnandet av den här ormhonan är en seger för vårt inhemska naturliv”, konstaterar myndigheten i ett uttalande.

Bakom fångsten låg Ryan Ausburn, en kontrakterad pytonjägare med South Florida Water Management District och Kevin “Snakeaholic” Pavlidis, en kontrakterad pytonjägare från Florida Fish and Wildlife Commission, de fångade pytonen med monsterstorlek fredagen den 2 oktober längs L-28 Tieback Kanal cirka 6 mil väster om Miami.

På sociala medier skrev Pavlidis, ”På fredagskvällen drog vi detta FÅNG av en orm ur midjedjupvatten mitt på natten, djupt i Everglades. Jag har aldrig sett en orm någonstans nära denna storlek och mina händer skakade när jag närmade mig henne. Varje python vi fångar kan vara potentiellt farlig, men en i den här storleken? Dödlig. Ett misstag, och jag är säker på att hamna på sjukhuset. Men ännu viktigare, det här är en orm du ser en gång i livet. Jag kan gå ut varje kväll resten av mitt liv och aldrig se en så stor igen. ”

Burmesisk pytonorm är en främmande art som troligen fördes till Florida som exotiskt husdjur. Sedan har ormen kommit ut i våtmarksområdet Everglades som dominerar södra Florida. Där har arten inga naturliga fiender och lever på som allt från tvättbjörnar till alligatorer. En pytonhona kan lägga upp till 100 ägg.

Mer än 5000 burmesiska pytonormar har fångats och tagits bort från Florida Everglades sedan staten började betala jägare för att spåra dem 2017. Pytonprogrammet förvaltas av South Florida Water Management District och Florida Fish and Wildlife Conservation Commission.

Jägare får betalt av myndigheten för att fånga och döda burmesisk pytonorm, först en garanterad minimilön, sedan motsvarande 440 kronor per fångad orm som mäter upp till fyra fot plus 220 kronor för varje fot utöver fyra. Dessutom ytterligare 1770 kronor för dräktig hona.

Forskare uppskattar att det finns mellan 100.000 och 300.000 burmesiska pytonormar i Everglades.

Vill du veta mer om FWC:s Python Action Team och SFWMD: s Python Elimination Program, besök  MyFWC.com/Python  och  SFWMD.gov/Python.

CBS Miami

– Pettersson säger att vi skulle behöva ormjägare även i Sverige…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Pytonjakt gav rekordorm i Florida

  1. Undrar hur många exotiska djur är smugglade till Sverige när vi har ingen kontroll. Inte bara exotiska våldsmän…..smugglade hit från andra sidan jordklotet.

Kommentera