Hemspråk


INSÄNDARE, Det debatteras nu vilt om hemspråksundervisningens vara eller icke vara. Dom som vill bevara hemspråksundervisningen påpekar gång på gång att dom barn som inte får ta del av den skattefinansierade hemspråksundervisningen kommer att få svårt med det svenska språket.

Sandor Herold, en stolt språkkunnig invandrare…

Helt fel och jag framhäver mig själv som det främsta beviset för att detta inte stämmer.

Har själv aldrig gått på någon skattefinansierad hemspråksundervisning och inte heller någon annan hemspråksundervisning och ändå så hade jag aldrig några svårigheter med det svenska språket varken när jag var barn eller i vuxen ålder. Tvärt om, svenska var ett av mina favoritämnen tillsammans med geografi och historia i skolan. När vi fick skriva uppsatser så hade jag aldrig några svårigheter att formulera mig på svenska.

Hemma pratade vi alltid ungerska och det var tack vare mina föräldrar som jag även idag kan tala mitt hemspråk så gott som flytande och kan göra mig förstådd vid dom sällsynta tillfällen då jag är i mitt gamla hemland.

Det åligger föräldrarna att hålla hemspråket levande för sina barn och detta skall inte och behöver inte heller finansieras av skattemedel.

Att komma som barn till ett främmande land och där mötas av ett främmande språk innebär i normala fall inga som helst problem för ett barn. När jag kom hit till Sverige var jag knappt fem år gammal och det svenska språket på den nivå som talas av barn i den åldern lärde jag mig på mycket kort tid och utan några större svårigheter. Det är värre att komma till ett främmande land som vuxen och då lära sig ett nytt språk. Mina föräldrar hade det mycket mer kämpigt att lära sig svenska än jag. Jag minns när jag åtskilliga gånger översatte det svenska språket till ungerska åt dom och det speciellt när det gällde text från någon myndighet eller när dom skulle skriva någon jobbansökan.

Skattefinansierad hemspråksundervisning kan dras in med omedelbar verkan. Dom som försvarar detta ofog är oftast sådan som har sin försörjning genom denna totalt onödiga undervisning. Hemspråkslärare är en helt onödig yrkesgrupp!

Det är föräldrarnas skyldighet att hålla hemspråket levande om dom vill att barnen skall kunna sitt hemlands språk. Punkt slut!

Jag tror att dom flesta som fått sitt hemspråk genom sina föräldrar kan hålla med mig om detta.

Sandor Herold, tvåspråkig sedan fem års ålder


13 responses to “Hemspråk

 • ruben

  Det var, som vanligt en informativ och klok insändare av Sandor H. Dessutom har det visats låg beläggning på modersmålsundervisning i förhållande till kostnanden att hålla igång reformen. Bättre om de lade pengarna kanske på fler vuxna i skolan.

  Gilla

 • Tony

  Kommer att tänka på Susanna Som kom som flykting från Ungern 1956, efter ett halvår hörde man knappt att hon bröt på sitt gamla språk,
  hon talade tydlig Svenska.

  Men det är skillnad, dom som flydde då flydde till ett säkert land,
  dom som flyr idag gör det för att få ett bättre liv, ”all inklusive
  Och det är politikernas fel, och dom som röstade in dem!”

  Gilla

 • G Nordström

  Sandor är också en ovanligt begåvad person, med en tradition, kultur att klara sig själv och inte leva på andra.

  Gilla

 • Jörgen filipsson

  Sandor du är klok som en bok Du är i min Värld en hjälte och jag älskar dina insändare om alla invandrae vore som dig hade vi inga problem

  Gilla

 • age

  Beundrar dig Sandor!

  I min värld är du Svensk, född i annat land.

  ”Invandrare ” är, för mig, något helt annat!

  Jag är född ”dalmas” och var också
  hänvisad till att lära mig ”svenska”.
  //age

  Gilla

 • gamgubben

  Så sant Sandor, det blir ännu bättre då det kommer från en med erfarenhet.
  Tänk om vi hade politiker med lite mer erfarenhet av livet än skola, ungdomsklubb indoktrinering, partiliv för att sedan bli utnämnd till minister i en regering.
  Tack Sandor att just du hade föräldrar som valde Sverige.

  Gilla

 • Ammi

  Finns det något annat land som har ‘hemspråksundervisning’ i skolan som vi har? Tror inte det. Det ålägger väl föräldrarna och ingen annan! Varför lägga detta till skattebetalande svenskar.

  Gilla

 • ponnsan62

  Sandor du är så bra…Tack
  Ponnsan
  AFS

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Nu sticker lilla Ebba Busch Thor ut hakan igen och gläffser, hon kommer att som vanligt att snart Pudla !
  Som sagt, lita aldrig på någon politiker från den landsförädiska och mångkulturälskande familjen 7….

  Gilla

 • Kungen

  Jag påstår att det är precis tvärtom. Det är väl svenska dom ska lära sig. Vill föräldrarna lära barnen sitt eget språk kan dom ju göra det själva. Svenska staten ska väl för fan inte lära ut andra språk här. Lägg ner skiten nu

  Gilla

 • hllviken

  Heja Sandor! Suverän sanningssägare!

  Gilla

 • Zsa

  Helt rätt Sandor. Vi har samma erfarenheter med hemspråksundervisning, som vi påbörjade efter tjat från skolan men som vi snabbt lämnade. Talade hemlandets språk med föräldrarna men svenska ungarna emellan. Svenska blev snabbt ett av de bästa ämnen i skolan. Idag har vi alla bra arbeten, inga problem med språket och integrationen.

  Gilla

 • whatthefeng

  Som alltid – Sandor vet vad han talar om.

  Som alltid – politikerna vet inte vad dom pratar om.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: