Stäng

Sverige leder stridsgrupp i Mali

FÖRSVARET. I Mali har det skett en ökning av kriminella aktiviteter orsakade av organiserad brottslighet och våldsbejakande islamistiska grupper. Med hjälp av en ny mer snabbrörlig taktik ska FN-insatsen Minusma nu aktivt försöka stoppa den negativa utvecklingen.

Delar av den svenska Malistyrkan rycker fram. Foto: Mats Nyström, Försvarsmakten

Solen står nästan i zenit när Dennis Gyllensporre, svensk generallöjtnant och chef för Minusmas militära delar, besöker Sveriges nya styrkebidrag till Minusma, FN:s fredsbevarande insats i Mali.

Under det senaste året har Sverige flyttat sitt styrkebidrag från Timbuktu i landets norra delar till staden Gao i östra Mali. Dessutom har bidraget ändrat inriktning. Från att tidigare ha varit ett underrättelseförband till att nu bestå av ett skyttekompani. Tillsammans med flera andra nationer ingår kompaniet i en så kallad mobile taskforce, en snabbrörlig stridsgrupp.

Stridsgruppen är en typ av förband som tidigare saknats i Minusma och FN. Det försämrade säkerhetsläget i Mali med ökade hot, fler internflyktingar och fler dödsoffer fordrar att Minusma förändrar sitt sätt att agera, berättar Dennis Gyllensporre: – För det krävs ett förändrat uppträdande och en annan sammansättning av förmågor. Syftet med förändringen är att snabbt kunna ingripa där implementeringen av fredsavtalet eller säkerheten för civilbefolkningen hotas.

Förändringen benämns inom FN för Adaptation och är ett prioriterat uppdrag till Minusma i FN:s säkerhetsrådsresolution 2531 från i somras. Det innebär att Minusma tillförs fler kvalificerade markförband, men även fler helikoptrar och fler luftburna spaningsfarkoster.

– Konfliktens karaktär ställer också krav på ett mer robust uppträdande av förbanden. Det är inte en traditionell fredsbevarande insats med en existerande fred som ska övervakas. Här handlar det istället om att förändra läget genom att implementera fredsavtalet och skydda civilbefolkningen från våldsdåd utförda av olika väpnade grupper, förklarar Dennis Gyllensporre.

-Pettersson undrar om politikerna har koll och hur de reagerar om det skulle gå åt några svenska soldater i Afrika?
***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 reaktioner på “Sverige leder stridsgrupp i Mali

 1. Varför är svenska soldater i Mali och försöker få stopp på kriminella grupper. Dom skiter väl i vad en svensk soldat säger. Det vore bättre att ta hem soldaterna och ge dom jobb här. Och strunta i vad MP och V säger. Här har vi många kriminella grupper som det är mycket viktigare att få stopp på än dom i Mali.

 2. Poliser, socialtjänstemän, ordningsvakter, sjukvårdspersonal, busschaufförer och soldater är yrkesgrupper som riskerar att mötas av våld i sitt arbete, och flera mer naturligtvis.

 3. Övningsområde Skarpt Läge Mali.

  Eller med andra ord, ett Afrikaområde där officerare från Sverige får ett uns av den stridserfarenhet de så desperat behöver.

  Eller med andra ord, de förväntas slåss mot civilpersoner vilka utrustats med AK-47, iförda en urklippt jutesäck samt flip-flop-tofflor.

  Kommer inte att lyckas denna gång, heller.
  Det misslyckades i Indokina, i Korea, Vietnam, i Afghanistan, i Irak…

  Som sagt: Övningsområde Officer Mali, Kolonialområde Afrika.

 4. kanske bara ett träningsläger inför kommande insatser i det nya spännande landet Abzurdistan….🙄

 5. Ta hem soldaterna .De behövs här vid alla kravaller och bränder mm.
  Finland planerar ett samarbete med Sverige inom armén.

  ”Sverige är värt att skyddas”, står det att läsa i en finsk tidning och hänvisar till att Sverige är duktiga på försvar på havet och i luften.
  Finland i sin tur har en omfattande armé med duktiga fotsoldater.
  Jag anser att Sverige slösar pengarna till onödiga ändamål eftersom de känner till att Finland hjälper till i händelse av krig.

  1. Finlands armé går INTE till fots. Alla soldater transporteras med lastbil eller framförallt pansarbandvagnar. Faktiskt är Finlands armé i högre grad mekaniserad än den svenska ”miniarmén”.

   Och Sverige HAR VARIT duktig på försvar av havet. Men inte längre. När S fick SD, M, L, C, KD mot sig i försvarsförhandlingarna, så avbröts de. Bl a därför att S inte vill satsa på att bygga upp försvarsförmågan, t ex mot haven. Här behövs enligt förhandlingens majoritét bl a sjömålsrobotar, vilka samtidigt bör kunna attackera markmål resp luftmål. M a o typ ryska S-400 om Sverige skulle få köpa.

   I S budgetförslag ger man nu sken av att satsa drygt 5 miljarder mer per år under 5 år, d v s majoritétens förslag på miniminivå. Men granskar man försvarsbudgeten, så kommer S att kräva att försvarsbudgeten främst skall täcka kostnaderna för alla utlandsengagemang, vilket i praktiken innebär att försvaret fortsätter att avrustas. Och glöm detta med nya förband. Pengarna kommer i praktiken inte att finnas.

 6. Det är väl klart att vi ska skydda svenska intressen i Mali. Våra beslutsfattare på Arsenalsgatan 8 har bestämt detta så det är bara att lyda.

 7. Jaha?
  Mali kanske ska skicka några förband till Sverige då?

  Finns det en risk att samtliga Malier kastar sin ID och letar upp närmaste polis och säger Asyl.

  Kvinnorna i Malo föder visst +10 barn, så det skulle bli en Stor förtjänst för Sverige…

 8. Till personer som insisterar på att använda ordet ”islamistisk” som frasen ”våldsbejakande islamistiska grupper”.
  Vad är skillnaden mellan våldsbejakande islamistiska grupper och våldsbejakande islamiska grupper?

   1. Att använda ordet ”islamist” om fundamentalistiska muslimer då måste du definiera ”fundamentalistisk”.
    Om fundamentalism är att vilja leva under sharia lagar – stena otrogna, stympa flickor och pojkar, förtrycka kvinnor, etc. – då är 68% av muslimerna i väst fundamentalistiska muslimer. Är de då ”islamister” eller är de bara muslimer?

   2. Niklas R 02 10 2020 at 00:30

    Ungefär samma som svenskar och svenskar.

    Våra soldater behövs i Malmö inte i Mali.

 9. Svenska soldater behöver inte åka till Mali för att träna.
  Det finns organiserad brottslighet här hemma att öva på.
  Känns mer angeläget.

 10. Den gruppen behövs i Sverige om vi ska få någon ordning på landet och stoppa sektens framflyttning av sina positioner. Men det blir som allt annat för sent och halvhjärtat, det också gissar jag.

  1. Är det inte risk att den kommer att användas mot äldre damer som skriver i affekt på FB eller Twitter?

   Eventuellt kanske de placeras på mynttorget för att slå ner på eventuella Rasister och fascister..
   Dvs. alla med annan åsikt än 7-klövern

Kommentera

%d bloggare gillar detta: