Araber: “Palestinierna gör om samma misstag”

av Khaled Abu Toameh 

 • I denna takt kanske palestinierna vaknar upp en morgon och inser att de inte längre har några vänner kvar i arabländerna.

 • “Palestinierna misslyckades med att etablera sin stat. De misslyckades eftersom de inte ville etablera en stat. Här menar jag de politiska ledarna, varav vissa fortfarande insisterar på att upprepa revolutionära fraser. Etablerandet av en palestinsk stat kommer att bli en börda för de palestinska ledarna och det kommer att hindra dem från att utöva korruption … Palestinska myndigheten är inte längre lämplig som representant för det palestinska folket.” – Den irakiske skribenten Farouk Youssef, Al-Arabiya, den 19 september 2020.
 • “Israel förstörde inte Syrien; Israel brände inte ner Libyen; Israel förflyttade inte längre folket i Egypten; Israel förstörde inte Libyen, och Israel rev inte upp Libanon. Innan ni araber skyller på Israel, ta en titt i spegeln. Det är ni som är problemet.” – den islamiske prästmannen Wassem Yousef från Förenade Arabemiraten, Twitter, den 16 september 2020.
 • “Palestinska ledare har misslyckats med att investera i möjligheter. De har misslyckats med att fatta strategiska beslut och valde [istället] att sluta en allians med Iran.” – Den saudiske skribenten Yusef al-Qabalan, Al-Riyadh, den 18 september 2020.
 • De största förlorarna är så klart återigen palestinierna – som snabbt tappar sympatier hos allt fler araber.

Palestinierna har kallat hem sina ambassadörer till Förenade Arabemiraten och Bahrain i protest mot undertecknandet av fredsavtalen mellan de två Gulfstaterna och Israel. Palestinierna hotar nu att kalla hem sina sändebud från alla arabländer som gör likadant och etablerar relationer med Israel.

Utöver det har flera palestinska faktioner uppmanat det palestinska ledarskapet att dra sig tillbaka från Arabförbundet för att protestera mot arabländernas vägran att fördöma normaliseringen med Israel. Tidigare denna månad vägrade Arabförbundets utrikesministrar att stödja ett palestinskt utkast till en resolution som fördömde Förenade Arabemiraten för deras beslut att sluta fred med Israel.

“Arabförbundets resolutioner är intecknade till den sionistiska amerikanska administrationen”, sa faktionerna i ett uttalande. “Normaliseringen [med Israel] är ett enormt svek mot den palestinska saken och en kniv i bröstet för palestinierna och arabernas uppoffringar och smärta.

Läs vidare

7 thoughts on “Araber: “Palestinierna gör om samma misstag”

 1. Sverige har ställt sig på Palestinas sida sedan Sten Andersson. Sossarna och vänstern har hela tiden stött dem . Sedan åkte världens främsta feministregering till Iran och satte på sig slöja tog inte i hand och slog ner blicken.
  Trump vänder på steken med hjälp av andra. Tror m¨nga har ledsnat helt enkelt. Turkiet har Erdogan som drömmer om forn stora dar.
  Varför ska Sverige alltid ställa sig på förtryckarnas och våldsbejakarnas sida? Zimbabwe, Kuba, Venezuela. Gemensam nämnare är socialism. Nämn ett land som lyckats försörja sin befolkning under den röda fanan!

  • Socialister ställer sig alltid på muslimernas sida när det gäller det demokratiska väst eller judar.
   Enda gången socialister inte står på muslimernas sida är när muslimerna antingen lever i en socialistisk diktatur eller hänger socialister från närmsta lyktstolpe i ett muslimskt land.

 2. Hur än araberna runt nationen Israels gränser(varför de ens tillåts få vara kvar är förvånade) än uppför sig så kommer de alltid att misslyckas.

  Israel kommer att försvara sitt legala territorium intill sista blodsdroppen.
  De kommer inte att ge araber någon utrymme, alls. Och det ska de heller inte ha.
  Det finns så mycket öken för araber att dväljas i, så:
  Saharaöknen, Arabhalvön eller varför inte lite vattensport på 0° Nord, 0°Öst?

 3. Såg och lyssnade nyss till programmet Utrikesbyrån på SVT Play som gav en mycket bra beskrivning av det positiva med de historiska fredsavtalen som nyligen ingåtts mellan å ena sidan de sunnimuslimska arabländerna Förenade Arabemiraten & Bahrain samt det judiska Israel på den andra sidan.

  Det enda hotet mot fredsavtalen skulle kunna vara det shiamuslimska Iran med alla sina allierade såsom Palestina, Yemen och Hizbollah i Syrien och Libanon m fl.

  Men alla dessa är både ekonomiskt och utvecklingsmässigt mycket försvagade och bedöms därför inte ha tillräcklig förmåga att kunna utgöra något större hot mot arabländerna som nu blivit Israels nya kompisar och som tillsammans stärkts med tecknandet av de nya mellanösternavtalen.

  Se gärna videon på länken nedan. Jag kan varmt rekommendera den. Speltid 29:03.

  https://www.svtplay.se/video/28388437/utrikesbyran/utrikesbyran-sasong-2-israels-nya-kompis?start=auto

 4. Vi kanske snart ser en ljusning på Israels problem när nu arabstater har lessnat på palestiniernas oförmåga till annat än att ställa till med oreda.

 5. Inte bara svenska regeringar. När Arafat dog var hans beräknade förmögenhet mellan 800 000 000-1,2 miljarder.
  En av orsakerna med all uppvaktning från olika organisation på hans dödsbädd.
  Han om någon bevisade att terror är lönsamt

 6. Vilken tur för Palestinierna att de Stora Svenska Ledarna öser svenska skattepengar över dom…

  Fyyy sxtxn för att rösta på Sozzialisterna och deras anhang!

Kommentera