Stäng

Rättegång mot chefer på Statens fastighetsverk inleds

KORRUPTION & BROTTSLIGHET. Idag börjar rättegången mot sex personer som misstänks för mutbrott kopplat till Statens Fastighetsverk. En komplicerad korruptionshärva som avslöjades i TV4:s Kalla Fakta 2017. En tipsare ska ha berättat om ospecificerade fakturor som skickats till och betalats av Statens Fastighetsverk, och dyra möbler och mattor ska ha försvunnit spårlöst från kungliga Rosersbergs slott norr om Stockholm, som förvaltas av myndigheten.

Björn Andersson, tidigare generaldirektör på SFV är en av de åtalade. Trots att han fick sparken har han lönen på 99.400 kronor per månad, vilket blir cirka 4,5 miljoner om man räknar med utbetalningar från och med mars 2017 då han sparkades fram till och med december år 2020. Anledningen är att en myndighetschef inte kan bli uppsagd, de är alltid anställda över sex år och Björn Anderson anställdes 2014. Den enda som kan upphäva beslutet om lönen är arbetsgivaren, det vill säga regeringen och de har inget gjort. 

Enligt stämningsansökan mot honom och fem andra, som på olika sätt misstänks vara inblandade, rör det sig om misstänkta mutbrott om drygt 7,6 miljoner kronor.

– Det är sex personer som är åtalade. Det finns en huvudåtalad som är åtalad för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Sedan finns tre entreprenörer som åklagaren påstår har mutat fastighetschefen, säger Martin Bresman, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption på Åklagarmyndigheten.

De möbler och mattor som försvunnit från Rosersbergs Slott har dessutom setts på fotografier från den chefsanställdas hus i Finland.

Bland annat ska en matta tillverkad av den kända svenska textilkonstnären Märta Måås Fjätterström, värd ca 130000 kronor, enligt åtalet ha fraktats från Rosersbergs slott till den brottsmisstänktes hus.

Mannen bodde under en period i en 500 kvadratmeter stor bostad på slottet.

Fastän dåvarande generaldirektör Björn Anderson ska ha känt till misstankarna mot den anställde under två års tid, ska en polisanmälan inte ha upprättats förrän i oktober 2016 när TV4 börjat nysta i misstankarna. För detta står han åtalad för den tämligen ovanliga åtalspunkten tjänstefel.

Åtalet för den intresserade Stockholms Tinggsrätt B 1074-17

 • TIDIGARE 2017-01-29 Myglet i toppen är ett samhällshot

INRIKES. Veckans avslöjanden om misstänkta oegentligheter av toppchefer på Statens fastighetsverk är sådant som man tror bara händer i landet Långtbortistan, men det är nog vanligt även i vårt land, Absurdistan.

Generaldirektören Björn Anderson, fastighetsdirektör Johan Zetterberg samt förre fastighetschefen Mikael Sackleen utreds nu alla för brott. Bland annat misstänks generaldirektören och fastighetsdirektören ha sett mellan fingrarna med att Sackleen ska ha renoverat sitt privata fritidshus för skattepengar och hyrt ut statliga bostäder till släkt och vänner.

En generaldirektör har suttit anhållen, misstänkt för grova ekonomiska brott, trots att han har en lön så det nästan går att elda med pengar. Det är allvarlig korruption värdig en bananrepublik.

Det har nog alltid förekommit men 1969 lades grunden för dagens mygelsystem med Två svenskar – en byggde upp och en rev ned.

Nåväl, en generaldirektör är inte det värsta. Vi har även en statsminister, en utrikesminister och en biståndsminister som myglar med skattepengar, men de verkar klara sig från åtal.

Sverige ville så gärna bli invalda i FN:s säkerhetsråd så 27 ambassadörer från ö-nationer och fattiga länder bjöds på gratisresa till Sverige i augusti, givetvis fick de affärsklassflyg och lyxigt hotell betalt av de svenska skattebetalarna.

Ambassadörerna skulle sedan rösta om vem som skulle få en plats i FN:s säkerhetsråd. Räkningen för ambassadörerna skickades till stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond, som i sin tur fått 14 miljoner kronor av Sidas biståndspengar. Som svepskäl angavs att det handlat om ett klimatseminarium.

Inga-Britt Ahlenius, var en gång chef för Riksrevisionsverket, men kritiserade regeringen och tvingade fram en oberoende revisionsmyndighet och fick sparken av dåvarande finansminister Bosse Ringholm (S) som ville att Riksrevisionen skulle ligga under regeringen (S). Ahlenius fick gå och hon som inte dög åt Sverige blev toppchef i FN där hon även kritiserade organisationen.

-Pettersson menar att myglet och korruptionen är utbredd ända upp i toppen och vad sker med tilliten när det myglas ända upp i toppen? Hur påverkas viljan av att betala skatt om högt uppsatta politiker och tjänstemän använder skattebetalarnas pengar för egen vinning?

Vi måste tillbaka till Axel Oxenstiernas ideal.

Oxenstierna renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden, för 400 år sedan, bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Korruption på hög nivå…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 reaktioner på “Rättegång mot chefer på Statens fastighetsverk inleds

 1. Det blir nog inga konsekvenser av det som hänt. När man har nått en viss lönegrad så är man immun mot alla anklagelser.

 2. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma.
  Nu är det inte adelsynglingar utan Sozze maffian som härjar.
  Gå med i S och kom in i nepotismen paradis.

 3. 2017 till 2020 ska det verkligen behövas 3 år för att få komma till skott? När så de misstänkta inte minns är det väl inte så konstigt, vem minns vad skedde för 3 år sedan. När det nu också tydligen är ett vedertaget faktum att ”generellt finns ingen ingen rätt att säga sanningen.”

 4. Skamligt av Sverige om de hoppade på mut-tåget. Jag minns att det skrevs en hel del om ”framgången” när Sverige hade röstats in i FN:s säkerhetsråd. Kanske var mutor enda chansen, men det borde i stället ha argumenterats mot mutor av Svenska FN-arbetare även om det kostat dem platserna i rådet flera år framåt. Dag Hammarskjöld och hans gelikar hade nog inte gillat det skamliga spelet.

  1. Beträffande svindlerierna på Statens Fastighetsverk, så vill man inget annat än att det får vara nog nu. Sätt in människor med acceptabelt samhällsansvar i alla statliga verk och myndigheter tack. Det skulle nog sänka den höga skattebelastning till rimliga nivåer för allmänheten.

 5. Nu kommer det fram mycken dynga.Mer av sånt.Socialdemokratin har fungerat som en klan där man hållit varandra om ryggen allför länge.Girigheten har inga gränser och moralen är nerspolad på toaletten.Men,är man förvånad ? Svar:nej.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: