Varför bevakar inte media det svenska rättssystemet?

RÄTTVISA. USA:s president Donald Trump har nominerat Amy Coney Barrett till den lediga platsen i USA:s högsta domstol. De båda framträdde tillsammans framför Vita huset i samband med tillkännagivandet, det är otroligt dumt tycker tidningar, radio och TV i Sverige som fylls med spekulationer om detta. 

USAs Högsta domstol, Supreme Court of the United States, består av nio domare medan Sverige anser sig behöva 16. 

Om en majoritet i senaten godkänner den konservativa Amy Coney Barrett kommer hon att efterträda liberala Ruth Bader Ginsburg som avled för en dryg vecka sedan. Amy Coney Barrett skulle som 48-åring bli domstolens yngsta domare, samt en av sex i domstolens konservativa majoritet.

Nu tjafsar svensk media om att Trump borde ha väntat med utnämningen till efter valet den 3 november.

-Pettersson undrar varför? Donald Trump tillträdde den 20 januari 2017 och ämbetets period är fyra år, alltså till den 20 januari 2021. Varför ska Trump inte utnyttja de fyra år han är vald för? Det påpekade den avlidne Ruth Bader Ginsburg, flera gånger, en president väljs på fyra år.

 • Vill svenska journalister att USA:s presidenter ska styra 3,5 år eller vad?
 • På vilket sätt påverkar en ny domare i USA:s högsta domstol Sverige, det måste ha en enorm inverkan på Sverige av döma av rapporteringen.
 • Varför ägnar sig svenska medier inte åt det svenska rättsväsendet, ändring av grundlagar i smyg och att regeringen utser justitieråden, som domarna kallas i Sveriges Högsta domstol?
 • Jag tror USA:s folk, USA:s riksdag som kallas kongressen och består av två kammare: representanthuset med 435 ledamöter samt senaten med 100 ledamöter samt presidenten är fullt kapabla till att sköta det själva och att det räcker att rapportera lika mycket som om när Sverige får ett nytt justitieråd i Högsta domstolen.
 • Varför diskuteras inte Sveriges 16 justitieråd och deras politiska hemvist på samma sätt som USA:s?
 • Varför diskuteras inte domare och nämndemän som är politiska aktivister?
 • Varför diskuteras USA:s, Polen och Ungerns rättssystem men inte Sveriges?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Varför bevakar inte media det svenska rättssystemet?

 1. Det finns en svensk lag där det står att nämndemän får INTE skriva under när dom beslutats i ett rättsfall… Endast i en sann bananrepublik 😄

  Om det vore total öppenhet i svenskt rättsväsende, då hade ju folket fått se hur domare styrs av regeringen.

  Göteborgs tingsrätt tog till alla medel för att slippa lämna ut namn på den kvinnliga åklagare som detta år försökte att korrumpera annan åklagare för att rädda kriminell släkting.
  Tingsrätten skrev tillochmed, ”vi tycker att du inte har någon anledning till att överklaga vårt beslut” 😁😄😂

 2. 2016 ville President Obama utnämna Merrick Garland till USAs högsta domstol, sex månader före valet. Då tyckte demokraterna att man skulle följa lagen och låta senaten godkänna honom. Senaten var då som nu kontrollerad av republikanerna, så de blockerade utnämningen med argumentet att en ny president skulle utse en ny domare. Vilket Trump sedermera gjorde. Alla politiker är lika goda kålsupare.
  På vilken sida tror ni att svenska journalister stod 2016? Ingen svår gåta.

  https://www.dn.se/arkiv/varlden/obama-nominerar-ny-hd-domare/

 3. Dom har inte tid och resurser, dom är fullt upptagna med att lära Amerikanska väljare att dom ska rösta på allt annat än Donald Trump!

  Och jag hoppas innerligt att dom Amerikanska väljarna struntar
  blankt i vad SVT/SR CNN,och New York Times tycker, dessa propagandamaskiner är inte värda att ta på allvar
  Sossar här, och Demokrater där är samma sörja,som i det gamla
  Östtyska sättet att jobba, enbart Propagandamaskiner!

 4. Smygändringarna i grundlagen är något vi måste komma tillrätta med. Det ska inte behöva ta åtta år att reparera en sådan skada. Helt enkelt ett erkännande att grundlagsändringar gjorda i smyg är ogiltiga och direkt tillbaka till den som gällde i början av sjyttiotalet.

  Vi behöver en riktigt konstitutionsdomstol och dess ledamöter ska inte utses av regeringen. Jag föreslår att Sveriges domarkår får föreslå vilka som ska ha jobbet varefter riksdagen godkänner. Till skillnad från USA’s livstidsförodnanden föreslår jag viss tidsbegränsning typ max tio år.

 5. Det svenska rättssystemet är mycket korrupt och styrs politiskt.
  En dom med de här raderna vad säger det om yttrandefriheten ?
  ” Istället hävdar rätten att det inte finns någon generell rätt att hävda sanningen och att uppgifterna går utöver även vad s k offentliga personer kan anses behöva tåla”.
  Skadeståndet i målet mot Tomas Åberg

 6. Svenska politiker och journalister tycker ofta tvärtemot amerikanska befolkningen om hur deras land skall styras. När Trump nämner Sverige är det Facebooks fel att folk stöder honom….

 7. Enligt Sveriges radio, så är det tydligen ett problem att Barrett faktiskt följer lagen och tolkade den amerikanska konstitutionen bokstavligen!

  Jo, så sa dom faktiskt på indoktrineringen, förlåt nyheterna!

  Jag trodde i min enfald att domarna var tillsatta just för detta, att se till att lagarna följs! Inte hitta på egna!

 8. Vår Stefan, hängde kvar vid makten desperat under hela tiden talmannen försökte förhandla fram en regering.
  Stefan var verkligen inte villig att ens tillfälligt lämna sin statsminister post.
  Omval, var han helt emot, trots flera partier helt bröt med sina vallöften och väljare.
  Följden blev en totalt handlingsförlamad regering, som måste ge allt åt alla.

 9. Svenskmedia granskar inte Svenskt rättssystem just för att det är politiskt tillsatt och därmed politiskt korrupt. Polen vill ha detsamma men det vänder sig Sverige och EU emot. Så man får nog tänka en runda till för att ev förstå varför.

  • De vill få bort systemet från kommunisttiden där domarna valde in de som de tyckte var bra, släkt och vänner. Kallas Nepotism

  • I Polen är tanken att Riksdagen ska godkänna domarna innan de tillsätts. Det är alltså ett liknande system som USA har där Senaten måste godkänna justitieråden i Högsta Domstolen.
   I Sverige är det statsministern som tillsätter alla juristdomare och justitieråd med de personer som han vill ha på posterna.

Kommentera