Stäng

Går Stefan Löfven i takt med S historia?

Marcus Rossheim ställer frågan i Kvartal.

Om Stefan Löfven viker sig för Miljöpartiet i höstens uppgörelse i migrationsfrågan, bryter han den mer restriktiva linje som hans företrädare stått för.

Blickar man tillbaks till socialdemokratiska partiledare som Per Albin Hansson och Göran Persson, så har en stramare och mer återhållsam migrationslinje kännetecknat partiet.

Sveriges generositet gentemot världens flyktingar inleddes i små skala redan under 2:a världskriget, enligt Rossheim. Då i liten skala när drygt 7 000 flyktingar anlände från Tyskland mellan åren 1933 och 1940. 1943 togs drygt 8 000 judar emot, vilket tidigare ansågs vara känsligt.

Fram till mitten av 70-talet var det dock främst arbetskraftsinvandrare från europeiska länder som kom till Sverige, även om tusentals flydde från olika konflikter i främst Europa och Sydamerika. Sveriges rykte som ett välvilligt och generöst land hade då redan etablerats runt om i världen.

Resten är historia och idag dignar Sverige under problem som kan kopplas till en alltför stor och naiv asyl- och anhöriginvandring. En reglerad invandring har alltid varit Socialdemokraternas linje, men under de senaste decenniet har det svängt och därmed har också partiet börjat frångå den politik som socialdemokratiska regeringar haft som policy.

Läs hela artikeln på Kvartal och lek med tanken på att denna omsvängning är en av anledningarna till att hundratusentals S-väljare gått över till SD.

14 reaktioner på “Går Stefan Löfven i takt med S historia?

 1. En motion signerad Palme:””Det är alltfort socialdemokraternas bestämda uppfattning att invandringen måste anpassas till samhällets möjligheter att ge invandrare arbete, bostad och social omvårdnad på samma villkor som den övriga befolkningen. Detta förutsätter en planerad invandringspolitik. En invandring utanför samhällets kontroll drabbar ytterst invandrarna själva.”
  Oavsett vem i hans stab skrev den så gäller det än idag och det är detta SD hävdat under hela sin tid.
  När så samhällets möjligheter är uttömda och det sker utanför samhällets kontroll så drabbar det först och främst invandrarna.
  Alltså de som pläderar för invandring som är oförändrad eller större än idag är ingenting annat än invandrar fientliga!

  1. Palme sa också, när arbetskraftsinvandringen (som röstade på S) försvann på 70-talet att nu ska de byta och fylla på med flyktingar istället.
   Det är därför som socialister lyckades ”fly” till Sverige från hela världen men flyktingar från socialistiska diktaturer som låg på andra sidan Östersjön inte lyckades ta sig över vattnet till Sverige.

 2. Nästan försent? Om du tror det så är det dags att öppna ögon och öronen på vid gavel, passa även på att ta bort skygglapparna.

 3. Ja, Stefan Löven går i takt. Problemet är att han tagit på för stora skor,,, går bra en stund,, sen börjar det skava,, och till slut gör det ont, sen måste han sluta sitt marscherande under röda fanan.

 4. Jodå vi ska ha invandring som vi alltid haft i lagom mängd, och styrke på vem man är och vart man kommer ifrån, korekta id handlingar, helst ska det vara invandring från liknande länder , med samma värdegrund, empati för djur, människor, rättsystem. även demokrati.
  Vi ska säga nej till folk som vill bygga upp av deras idilogiska grund sina lagar, kyrkor, och ideologi, sharia, m.m
  Stopp med detta, det som kan hända som Svenska folket , vaknar för att fatta att deras barnbarn kan både bi slavar och behandlade enligt en viss bok och folk
  Rösta för våra barn,barnbarn

 5. Nu håller C och L presskonferens och talar till de dumma svenskarna om en löjlig skattesänkning nästa år.
  Varför håller inte Statsministern eller finansminister denna presskonferens??
  Alla 40årigar sitter som fågelholkar.

  1. Om invandring. Redan för över 3 år sedan skrev den klarsynte Ivar Arpi följande: ”det tillfälliga läge vi befinner oss i nu riskerar att bli permanent…” Ivar Arpi, SvD maj 2017: ”Ompröva asylrätten och rädda liv.” Mer ur texten: ”Den europeiska flyktingpolitiken fungerar inte längre. Schengen-systemet var dysfunktionellt från början, med en kombination av fri rörlighet och asylrätt som gjorde att
   asylsökande kunde välja land… ”I go to Sweden”, som det stod på en del skyltar. Med stora ekonomiska skillnader mellan ursprungs och mottagarländer skapas incitament att söka sig hit med hjälp av asylrätten. Flyktingkonventionen från 1951 var aldrig tänkt att bli permanent. Den skulle hantera flyktingsituationen i Europa efter andra världskriget. Det är dags att tänka om. En människa har alltid rätt att fly, men inte att välja destination. Vår del av världen har en förpliktelse att bistå med skydd, men inte nödvändigtvis att erbjuda asyl här”.
   https://www.svd.se/omprova-asylratten-och-radda-liv

Kommentera

%d bloggare gillar detta: