Rikedomen är ingen slump

INSÄNDARE. Alldeles riktigt, slumpen avgör i vilket land vi föds. Men rikedom är verkligen ingen slump. Det är flera generationer som har arbetat hårt för att bygga upp välståndet i Sverige och för att Emanuel Karlsten och hans jämngamla skulle få bra utbildning, boende, vård och mycket annat.

Det är mycket generöst och omtänksamt att vilja hjälpa alla behövande helst i hela världen, det skulle jag också göra om inte pengarna var en begränsad resurs. Vi är många som föddes i en rikedom men dessvärre fortsätter rikedomen inte livet ut. Under de senaste åren har regeringen spenderat pengarna på alla andra än just dem som byggde upp välståndet. Många av dem som idag är 70 plus och jobbade största delen av sitt liv måste välja att antingen gå till en tandläkare eller betala hyran, köpa ut mediciner eller gå på bio och inte har råd att handlar kläder bara på second hand…

Pensionärer dör inte rika: Emanuel och alla andra som inte har förstått hur eländigt många pensionärer lever i ”rikedomens” Sverige bör läsa på exempelvis etc.se. Rebeccka Bohlin skriver att andelen fattiga pensionärer i Sverige är högst i Norden och större än EU-genomsnittet. ”Hälften av alla kvinnor fattigpensionärer från start. Situationen är ovärdig. Ska du behöva gå tandlös och inte ha råd att gå till frissan för du har blivit pensionär? Eller behöva äta på Stadsmissionen? Tantpatrullens medlemmar vittnar om att det är så de lever”.

Sverige redan hunnit bli ”hela världens socialkontor” och pengarna hamnar låååångt ifrån dem som har jobbat upp välståndet. Politiker tänker strategiskt bara när de planerar sina valkampanjer och skall fiska efter röster. Endast då sätter de samband mellan orsak och konsekvenser, läs: vi delar pengar till dem som skall sedan rösta på oss. Uppenbarligen är det lättare att köpa röster hos nya svenskar än gamla och för många politiker verkar snarare fattiga pensionärer vara siffror i ett excelark…

och det finns inte heller en liten, liten gubbe som delar ut pengarna

När min dotter var 3 år gammal såg hon när jag tog ut pengar från ett bankomat och frågade helt fascinerad: ”Mamma, sitter det en liten, liten gubbe i väggen och delar ut pengarna?”.

”Nej, tyvärr inte – förklarade jag. Först jag och pappa måste arbeta, sätta in pengarna på banken för att sedan kunna ta ut dem”.

Förmodligen missade Emanuel Karlstens föräldrar att förklara hur deras pengar hamnade på kontot eller så fick de pengar från en liten, rik gubbe: en statsminister Löfven, Persson eller Carlsson? Skolan har uppenbarligen inte heller lärt ut det ekonomiska tänkandet att först skall man så för att sedan skörda.

Så tyvärr, idag finns det de som har byggt upp välståndet och det finns de som huvudsakligen skördar. De som har byggt upp blir istället fattigpensionärer eftersom för politiker och för vissa journalister har de blivit bara en siffra i ett excelark.

Mårtensson

13 thoughts on “Rikedomen är ingen slump

 1. Det finns bara två element av slump i att födas i rikedom, demokrati och fred. Det första är att dina föräldrar träffas. Det andra är att din lilla simmare vann den enda viktiga kapptävlingen. Resten är generationers hårt arbete. I Sverige har våra förfäder jobbat hårt och smart. Det har förfäderna i många andra länder inte gjort utan rent av latat sig eller varit inblandade i förödande fejder.

  Vi måste stoppa idioterna ifrån att skänka bort generationers slit och våra barns framtid.

 2. Ett land ska vara rädda om kvinnor o män som startar företag så folk får jobb .Dom är en tillgång för hela landet.
  Sen ska dom få valuta för vad dom gör.
  Ponnsan
  AFS

  • Ironiskt nog så startar invandrare fler företag än svenskar. Detta tror alla är ett bra tecken, t.ex. organisationen Företagarna, men det som undersökt saken vet att många och små företag är typiskt för fattiga och korrupta länder med klansamhälle.

   • Startar företag med bidrag för att sen inte betala skatt eller följa lagar och regler. När det brister tar en annan familjemedlem över så går det några år till.

 3. Exakt. Det finns en anledning till att vi har fått ett välstånd. Många generationers hårt arbete.
  Mena- länder vill inte jobba, de har ingen ordning på nånting och de blir osams om allt.
  Därför är det kaos i deras skitländer. Självklart tar dom med sig kulturen hit och här regnar bidragen från alla håll utan motkrav. De blir inte svenskar när de åkt tunnelbanan i fjollträsk.
  Vi är hela världens socialbyrå och snart är Sverige också ett u-land om inte folket vaknar och reser sig mot den vansinniga regeringen som styr landet mot avgrunden.

 4. Emanuel Karlsten hade väl tur som föddes av rika föräldrar med en silversked i munnen, och har aldrig behövt sakna något.
  Sådana barn brukar bli kommunister, “allt mitt är mitt, allt ditt är vårt”.

 5. Gamla människor får gå med dåliga tänder, ibland skippa
  medicin om valet står mellan den och mat för dagen, ty
  en rejäl pension som det går att leva av, för det har
  inte Svenska staten råd med, däremot har samma stat
  råd med att förse andra länders människor med gratis
  tand o sjukvård, gratis advokathjälp i o rättshjälp,
  tydligen livet ut medan Svensken får betala hela kostnaden
  själv om han förlorar målet..
  och dom förra har sällan betalt in något till dessa förmåner?
  Svenska kvinnor har kanske jobbat en begränsad tid i livet
  för att ho valt att fostra ett par tre skattebetalande barn, men
  det verkar inte imponera på våra styrande pund huve, dom
  tycker att det är bättre att lysa internationellt om att vara
  generösa, helt enkelt att va en humanitär stormakt, men
  att det sker på mångas bekostnad lotsa dom inte om !

  Igår Aviserade Svetsaren att pensionärerna skulle få
  600 kr mer i pension, ja givetvis inte i år utan till nästa
  år, det ska alltid skjutas fram när det handlar om pensioner
  och när han säger 600 kr så menar han väl för dem med
  dom högsta pensionerna och sen stegvis neråt så att
  dom som bäst behöver förmodligen blir belönade med
  högst en hundralapp, så brukar fördelningen bli så
  att orättvisorna ökar än med? Varför inte göra tvärtom
  någon gång att höja dom lägsta pensionerna med
  ett par tre tusen så att den kom upp på en anständig
  nivå är dom två i familjen och har dom högsta pensionerna
  behöver dom kanske inte dessa 600 ??

 6. Emanuel Karlsten, journalistutbildning 2008-09 samt Kaggeholms Folkhögskola. Jämför honom med en helt vanlig industriarbetare som gått ut gymnasiet och sedan startat arbeta med det som verkligen ger klirr i kassan för Sverige, exportindustrin.
  Vem tror ni har mest arbetslivserfarenhet, genom gå upp tidigt. pendla till jobbet 1 timme till och lika mycket från jobbet som kan vara skiftarbete. Alltså den hårda strävsamma vägen som inte ger stora möjligheter att dela med sig av sina tankar.

  Men det är Emanuel och hans likar som talar om för de strävsamma hur vårt land fungerar och hur de ska tänka.
  De bor i samma land men är inte på samma sida av myntet, det mynt som allt för många frikostligt ger bort till de som inte har det förtjänat.

 7. Det enda som i praktiken är en “obegränsad resurs” i landet är manipulativa handlingar från våra styrande politiker och myndighetstjänstemän ink PK media !!!

 8. “om inte pengarna var en begränsad resurs”
  Pengar är inte en begränsad resurs. Riksbanken kan tillverka pengar efter eget tycke och både invandring och corona-kris kommer öka frestelsen att göra detta. Reala resurser som arbete, mark och maskiner är däremot begränsade. Det är därför som jag råder var och en att spara i aktier eller fastigheter undvika räntesparande. Räntespararen har redan åkt på en rejäl stjärttöjning och det kommer bara fortsätta.

 9. Det är inte alls slump var man föds – man föds där ens mamma befinner sig.

  Ett lands resurser har skapats av en arbetande befolkning.

 10. Emanuel Karlsten har skrivit kloka saker tidigare men nu har han tydligen fått helt hjärnsläpp!

  Dessutom ser han storhetsvansinnig och föraktfull ut på bilden – vad har hänt med hans hjärna?

Kommentera