Idag för 500 år sedan tog Kristian Tyrann över Stockholm

HISTORIA. 1397 ingicks den så kallade Kalmarunionen, som var ett förbund mellan Danmark, Sverige och Norge. Ganska snart uppstod slitningar. Olika svenska grupperingar såg unionen som ett sätt för danskarna att ta kontroll över Sverige och flera uppror bröt ut.

Kristian II och Kristian Tyrann kallas han i Sverige

Sedan Kristian II blivit kung i Danmark och Norge 1513 ökade motståndet. Kristian blev sur och invaderade Sverige och lyckades efter hårda strider och fyra månaders belägring och falska löften krossa sina fiender och marschera in i Stockholm den 7 september 1520.

Den danske kungen Christian II kröntes den den 4 november 1520 till svensk kung i Stockholm. Före kröningen hade han lovat sina motståndare att allt gammalt groll skulle vara förlåtet. Men bara några dagar efter ceremonin, medan festligheterna fortfarande pågick, bröt han plötsligt sitt löfte och bestämde sig för att bestraffa sina fiender.

Så skedde också, och det med besked. I Stockholms blodbad, som ägde rum på Stortorget i Gamla stan den 7–9 november 1520, miste över 80 människor livet under mycket brutala former.

På väg hem till Danmark passade Kristian på att avrätta fler motståndare. I Nydala kloster, utanför Jönköping, lät han till exempel dränka abboten och några munkar.

Ungefär samtidigt som Kristian “Tyrann”:s knektar tog livet av munkarna i Nydala satte nämligen en viss Gustav Eriksson, senare känd som Gustav Vasa, igång sitt uppror mot danskarna. Revolten slutade med att Gustav Eriksson valdes till svensk kung den 6 juni 1523, vilket innebar dödsstöten för Kalmarunionen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

21 thoughts on “Idag för 500 år sedan tog Kristian Tyrann över Stockholm

 1. Det är en väldigt god ide att Danmark tar kontroll över Stockholm och Sverige igen och skickar den korrupta svenska statens myndigheter och PK-politiker till varmare trakter.

 2. ”… vilket innebar dödsstöten för Kalmarunionen.”

  Sanning med modifikation. Unionen levde vidare i Danmark och Norge som var i union till 1814 när Norge lämnade unionen innan det blev införlivat i en union med Sverige.

 3. I Skåne har han bara ett epitet, och det är ”Christian DEN GODE”.

  Skånska barn tvingas emellertid att läsa i historieböcker om Skåne – böcker skrivna av segrarmakten (Sverige) och barnen indoktrineras att tro att när den svenska hären tog över Skåne hyllades den av befolkningen. I själva verket var den en grym etnisk rensning med inslag som vi idag ser i IS krigföring i Arabvärlden. Exempel: Avhuggna huvuden från skånska motståndsmän uppsatta på pålar längs vägen… pålning av motståndsmän, pålar instuckna i ändtarmen och ut via bröstkorgen – uppsatta till allmän beskådan. När 500-lappen introducerades vägrade många i norra Skåne att ta emot sedeln; kungen på sedeln hade deras förfäders blod på händerna.

  ”Stockholms blodbad” är sålunda beskrivet av svenskarna; läs danska historieböcker och få en annan bild av händelserna.

  • Ja det du beskriver skildrar Uno Röndahl i sin bok ”Skåneland utan förskoning” en bok som jag rekommenderar till alla historieintresserade . Som sagt segraren skriver historian men vi Svenskar har inget att vara stolta över .

  • Sara, så har det varit länge. Att i till exempel i svensk etablerad media så tummar man till 99% av sanningen. Ta bara den nysvenska gängkonflikten i Rinkeby. I svensk etablerad media så talas det om svenskar och ja de må vara svenska medborgare men i dansk media så heter det svenska medborgare med somalisk bakgrund eller svenska medborgare med icke västerländsk bakgrund. ”Både de tiltalte og dræbte er alle svenske statsborgere, og det er tidligere beskrevet, at de har somalisk baggrund”. Det är nog samma sak här att svenskarna beskriver Kristian den gode ur ett svenskt perspektiv och danskarna beskriver Kristian från ett dansk perspektiv

   https://www.bt.dk/krimi/anklage-svensk-konflikt-foerte-til-dobbeltdrab-i-herlev

 4. Kristian den gode är han känd för kallas för att kallas i Skåneland. I Skåneland ingår bland annat Skåne, Halland, Blekinge och danska Bornholm. I Danmark är det ordning och reda. Sköter man inte sig så åker man ut. Jag minns även att Danmark utvisade övriga nordbor som inte klarade sitt uppehälle vilket jag anser är bra. Var land har ett ansvar för sina medborgare medan Sverige tycks ha ett ansvar för alla länders medborgare enligt den feministiska minoritetsregeringen.

  • I de gamla skolböckerna i Historia beskrevs Erik den 14:de som ”halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare”.

  • Andersson:
   Bra du nämnde detta,hade själv en tanke,att skriva några rader om i min förra kommentar,avstod eftersom det skulle förstöra dessa ”svenska” seder,som vi aldrig fick läsa om i skolan….
   Inte långt från Ronneby och de andra byarna som drabbades,låg då staden Wä.
   Denna jämnades med marken,liksom deras befolkning av Knutsson Bonde redan på hans tid,och det som fanns kvar lär Gustav II Adolf ha förintat.
   Idag finns istället Kristianstad,som Kristian ”den gode” grundade.
   Tja,det var andra tider då än med dagens mesiga ”muslimstyre” !

 5. Tyrannen härskar över Sverige ännu. Blodbad har vi också här nästan varje dag.
  Enda skillnaden är att danska kungahuset inte tjänar på det.

 6. Har läst någonstans att Kristian II i sitt hemland kallades för Kristian bondekär varför vet jag ej . Sedan var det väl så att han lät sig påverkas av andra adliga Svenskar att ta livet av en skock höjdare där i bland Gustav Vasas far som inte var guds bästa barn .

 7. Kristian ”den gode” som han nämnes i Danmark borde levt idag och visat oss i Abzurdistan,hur man behandlar IS-terrorister och annat slödder,som flyttat hit !!
  Tydligen en bestämd person som gjorde korta processer med sina fiender.
  Stenbock har med intresse läst mycket svensk Historia,men aldrig har jag sett noterat varför dessa ”blodbad” o. mord skedde. Tydligen fanns det ur svensk synpunkt,ingen orsak !
  Att Kristian var en klok man visade han ju genom,att bl.a. dränka Abboten och andra svartrockar i Nydala.
  Vågar inte skriva det men nog hade en sådan man inte skadat oss idag,när nu t.o.m. Ärkebiskoppan vurmar för ISLAM.

  • Det är inte bara i Danmark han kallas för Kristian den gode. Även i Skåne, Halland och Blekinge så betraktas Kristian som den gode. Dessa tre landskap utgjorde en gång i tiden det som kallades för östdanmark

 8. Även hans föregångare Kristian den I (av Oldenburg) var ett stort problem eftersom stora delar av de Svenska Riddarna agerade som folkförrädare gentemot Svenskarna. Officiellt styrdes Sverige då av den svage Kungen Karl Knutsson Bonde, som bl a tog sin tillflykt till Danzig när den Danska krigsmakten drog in mot Stockholms slott 1457. Riddaren Örjan (Karlsson) Skanke 1403-1477 (man kan se honom som en efterträdare till Engelbrekt) ställde upp ensam mer sina fåtal väpnare som han gjort tidigare att förvara Slotten mot den Danska armen, men det var dömt att misslyckas Örjan överlevde men togs tillfånga och torterades som flera andra. Man vågade dock inte döda honom. Sverige var nu i Danskarnas våld och Kristian utropade sig som Kung över Sverige 1457-1464, då Karl Knutsson Bonde återkommer och lyckas återta tronen. Precis som i fallet Kristian den andre och idag fanns det gott om folkförrädare!

Kommentera